Več za manj

Aktualno-politična novica
30. 10. 2017 - 7.05

Ameriška raziskovalna skupina poroča o spolni neenakosti med časom, ki ga doktorske študentke in študenti porabijo za raziskovalno delo in verjetnostjo, da bodo navedeni kot avtorice oziroma avtorji na znanstvenih člankih. Članek je bil v reviji Cell Biology Education sicer objavljen že v začetku letošnjega koledarskega leta, vendar menimo, da ni zaradi tega nič manj aktualen, saj se na tem področju v tem času ni nič spremenilo.

Največ doktorskih nazivov ženskam je podeljenih na področju biologije, in sicer dobra polovica. Zaradi neenakosti pri priznavanju dela in dosežkov, napredovanju in nenazadnje tudi plačah med moškimi in ženskami, pa je delež žensk na višjih akademskih položajih manjši od polovice. Objava znanstvenih člankov že zgodaj v poklicni karieri običajno predstavlja prednost za doktorske študentke in študente pri nadaljnjih akademskih zaposlitvah.

Ameriška raziskovalna skupina je v državni kohorti 336 doktorskih študentk in študentov prvega letnika bioloških znanosti iz 53 raziskovalnih institucij zbirala podatke o porabljenih urah za raziskovanje. Udeleženke in udeleženci so na vsaka 2 tedna izpolnjevali spletno anketo, enkrat na leto pa še dodatne vprašalnike. Z zbranimi podatki so želeli odgovoriti na 3 vprašanja: ali ženske in moški porabijo različno vsoto časa za raziskovanje; kaj vpliva na čas, ki ga porabijo za raziskovanje; ter nazadnje še, če obstaja razlika med količino objavljenih znanstvenih prispevkov študentk in študentov pri enakem časovnem vložku.

Ugotovili so, da so študentke zabeležile znatno več raziskovalnih ur kot njihovi moški kolegi. Anketni odgovori nakazujejo, da je čas, ki so ga porabili za raziskovanje, odvisen predvsem od zahtev raziskovalnega projekta, ki jim je bil dodeljen za pridobitev doktorskega naziva. Ob enakem številu porabljenih ur za raziskovanje pa so imeli doktorski študenti 15-odstotkov večjo verjetnost za navedbo kot avtorji znanstvenih prispevkov. Podatki nakazujejo, da so študenti dobili ali si izborili raziskovalne teme, ki omogočajo objavo znanstvenih člankov pri manjšem časovnem vložku za raziskovanje.

Delati več za manj si ne želi Angelika.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.