Video igre in možgani

Aktualno-politična novica
11. 1. 2018 - 7.05

V študiji, objavljeni prejšnji mesec v reviji PLOS One, so kanadski znanstveniki in znanstvenice raziskali, kako pri starejših ljudeh igranje videoiger vpliva na sivo možganovino v določenih delih možganov.

Ena izmed ključnih lastnosti možganov je nevroplastičnost. S tem izrazom označujemo sposobnost možganov za prerazporejanje živčnih poti na podlagi novih izkušenj. V zadnjih letih se je nabralo precej študij, ki so igranje videoiger povezale s spremembami v možganih in izboljšanjem določenih kognitivnih funkcij, kot so vidno-prostorske funkcije in različne vrste pozornosti. Omenjena študija kanadskih raziskovalcev pa je prva, ki je ugotavljala vpliv videoiger na sivo možganovino hipokampusa starejših ljudi.

Hipokampus je del možganov, ki med drugim igra pomembno vlogo pri regulaciji spomina in navigaciji po prostoru. Zmanjšanje sive možganovine v hipokampusu je biomarker za različne nevrološke motnje, ki so povezane s staranjem, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen.

V študiji je sodelovalo 33 prostovoljcev, starih med 55 in 75 let, razdeljenih v tri skupine. Prva skupina je na igralni konzoli Nintendo Wii igrala igro Super Mario 64, ostali dve skupini pa sta bili kontrolni. Prva kontrolna skupina je svoj čas namenila učenju klavirja, medtem ko je bila druga kontrolna skupina popolnoma pasivna. Eksperimentalna skupina se je z igro ukvarjala šest mesecev, petkrat na teden po trideset minut.

Super Mario 64 je 3D ploščadna igra, v kateri igralec raziskuje svoje virtualno okolje in išče zvezdice, s katerimi odklene naslednje nivoje. Igra je bila izbrana zato, ker je bila v prejšnji raziskavi na mlajši populaciji povezana s povečano količino sive možganovine v hipokampusu.

Prostovoljci iz vseh treh skupin so na začetku in koncu študije opravili teste, ki se uporabljajo za ugotavljanje kognitivnih deficitov, in opravili slikanje glave z magnetno resonanco. Skupina, ki je igrala igro Super Mario, je bila edina, ki je povečala količino sive možganovine v hipokampusu. Pri skupini, ki je igrala klavir, na hipokampusu ni bilo opaznih sprememb, čeprav je bil opazen napredek v drugih delih možganov, medtem ko je pasivna skupina popolnoma nazadovala. Igralci igre so bili tudi edina skupina, ki je izboljšala rezultat na kognitivnih testih.

Opisana raziskava je prva, ki je pokazala, da ima igranje 3D ploščadnih videoiger pozitiven efekt na hipokampus starejših ljudi. Ali je to lahko uspešna preventiva za nevrodegenerativne bolezni, povezane s staranjem, bo potrebno raziskati v prihodnjih študijah.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Carska konzola, kul igrica, super članek!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness