Virus ošpic, imunske celice in pozabljivost

Virus ošpic, imunske celice in pozabljivost

Aktualno-politična novica
14. 11. 2019 - 7.05

Mednarodna skupina znanstvenic in znanstvenikov je ugotovila, da virus ošpic povzroči tako imenovano imunološko amnezijo. To je stanje, pri katerem naše imunske celice izgubijo spomin o okužbah, s katerimi so se v preteklosti že srečale, s tem pa izgubimo že pridobljeno imunost.

 

Virus ošpic je bil nekdaj strah in trepet staršev po vsem svetu, saj je letno povzročil smrt milijonov ljudi, predvsem otrok. Ameriški mikrobiolog Maurice Hilleman je leta 1963 izumil cepivo proti ošpicam in okužba z virusom je v državah z urejenim zdravstvom kmalu postala redkost. Cepivo pa na žalost ni dostopno vsem na svetu, zaradi česar je v letu 2018 za virusom ošpic zbolelo 7 milijonov ljudi, od katerih jih je sto tisoč tudi umrlo. Vedno več izbruhov bolezni pa opažamo tudi v Evropi in Severni Ameriki, saj pada število cepljenih oseb.

 

Raziskovalci in raziskovalke so se vprašali, ali ima virus ošpic vpliv na dolgotrajni spomin našega imunskega sistema. Študija je potekala med nedavnim izbruhom ošpic na Nizozemskem, vključenih je bilo 81 necepljenih otrok, starih med 7 in 11 let. Zaradi izjemne nalezljivosti virusa ošpic je med izbruhom zbolelo kar 77 od 81 testiranih otrok. Vsem otrokom so kri odvzeli pred in po okužbi z ošpicami, hkrati pa so zabeležili tudi, kako težka je bila oblika bolezni, ki so jo otroci preboleli. 

 

Raziskovalna skupina je iz krvne plazme otrok pridobila podatke o vseh protitelesih, ki jih je njihov imunski sistem sposoben tvoriti. V naslednjem koraku so ustvarili knjižnico proteinov večine virusov, ki lahko okužijo ljudi. Zapise o proteinih virusov so nato primerjali z zapisi za protitelesa v posameznikih in posameznicah ter iskali ujemanja. Proces primerjave protiteles in virusnih proteinov je podoben temu, da bi iskali, kateri ključ se ujema z določeno ključavnico. Ujemanje pomeni, da se je oseba že srečala z določenim virusom in je nanj imuna.

 

Po primerjanju podatkov za imunski spomin otrok so ugotovili, da se je imunski spomin po okužbi znatno zmanjšal. Zbirka protiteles je bila pri otrocih v povprečju za 20 odstotkov manjša, v najbolj skrajnih primerih pa se je zmanjšala za 40 odstotkov. Kot kontrolo so v študiji uporabili otroke, ki niso bili nikoli okuženi z virusom ošpic, ter ugotovili, da se njihov imunski spomin tekom študije ni znatno spremenil. Za morebiten vpliv pa so testirali še cepljene otroke pred in po prvem cepljenju proti ošpicam. V raziskavi so zapisali, da po cepljenju niso opazili negativnega vpliva na imunski spomin. Za podkrepitev izsledkov je raziskovalna skupina na podoben način testirala še opice makake. Te so po okužbi z ošpicami izgubile povprečno med 40 in 60 odstotki celotne zbirke protiteles.

 

Ko so necepljeni otroci ošpice preboleli, pa se je moral obnoviti še spomin njihovih imunskih celic, ki je bil delno izbrisan. To pomeni, da so se lahko ponovno okužili z virusi, za katere so predhodno že razvili imunost. Velik delež otrok, ki so preboleli ošpice, je kasneje zbolel še za bolečo obliko vnetja srednjega ušesa ter nekaterimi drugimi okužbami, ki so s seboj prinesla številna druga tveganja.

 

Današnji Zbritoff je ošpičila Kaja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness