Virus : rak, 1 : 0

Aktualno-politična novica
28. 1. 2021 - 7.05

Četrtki so za uporabne viruse. V jutranjem izboru novic iz sveta znanosti poročamo o novi strategiji za spopadanje z rakom trebušne slinavke, ki temelji na terapevtski učinkovini v virusnem delcu. Znanstvena ekipa je svojo zasnovo predstavila v zborniku British Medical Journal.

Rak trebušne slinavke sodi med bolj smrtonosne vrste raka v onkologiji, saj v zgodnjih stadijih ne povzroča večjih težav, pri kar 85 odstotkih primerov pa se še pred odkritjem začne širiti v druge telesne organe. Metastaze oziroma zasevki onemogočajo že sicer težavne operativne posege v trebušni votlini, ki je bogato prepletena s krvožiljem. V poznih stadijih je zato kemoterapija pogosto edina možnost za zdravljenje, a je uspešna v manj kot desetini primerov.

Ali smo korak bližje univerzalni terapiji za raka?
 / 3. 2. 2020

Raziskovalna ekipa je za namen spopadanja s težavnimi oblikami raka pripravila terapevtski sistem, ki temelji na virusu vakcinije. Viruse in druge mikrobe lahko namreč uporabljamo za zdravljenje v človeku, če predhodno onemogočimo njihovo zdravju škodljivo delovanje, na primer z izbrisom genov za virulentne dejavnike. Virus nosi genski zapis za interlevkin-21, ki spodbudi imunski odziv in uničenje raka v trebušni slinavki in okoli novonastalih zasevkov. Interlevkin-21 je v predklinični raziskavi tudi povečal občutljivost rakavega tkiva na zdravljenje z obstoječo kemoterapijo, na primer z zaviralci imunskih kontrolnih točk, ki so pri spopadanju z rakom trebušne slinavke sicer redko uspešni. Za izboljšavo formulacije so v zdravljenje vključili še inhibitor kinaze PI3K, ki virusne delce ščiti pred imunskim uničenjem.

O raziskovalni poti Haralda zur Huasena, humanem papilomavirusu in cepivu proti HPV
 / 15. 2. 2017

Nova terapija omogoča sistemsko zdravljenje tako izvornega raka kot tudi njegovih metastaz ter učinkovito prodiranje terapevtskega virusa skozi gosto brazgotinasto tkivo, ki nastaja kot posledica kroničnega vnetja trebušne slinavke in zasevkov izvornega raka v drugih organih. Glavna prednost virusnega dizajna pa je selektivnost virusnih delcev za delovanje proti raku trebušne slinavke in njegovih metastaz. Z dodatnimi genskimi vstavki je raziskovalcem in raziskovalkam uspelo ustvariti takšen virus, ki se zelo dobro razporeja v rakave celice.

V trebuhu se bo slinil Luka.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.