Vladarski GPS

Aktualno-politična novica
Edini monarhi, ki si ne zaslužijo giljotine

Vsako leto se preko planjav Severne Amerike proti prezimovališčem v Mehiki zgrnejo obsežni roji metuljev monarhov. Ta spektakularni dogodek pa je naravovarstvenim organizacijam povzročal precej skrbi. Doslej namreč še ni bilo znano, ali so selitveno pot sposobni opraviti tudi metulji, vzrejeni v ujetništvu. Raziskava, objavljena v reviji Conservation Physiology, pa ugotavlja, da so z ustreznimi navigacijskimi veščinami opremljeni tudi v laboratoriju vzgojeni monarhi.

Danaus plexippus ali metulj monarh je trenutno klasificiran kot ogrožena vrsta. V zadnjih desetletjih je predvsem izguba prezimovališč povzročila drastičen upad populacij po celotni Severni Ameriki. Usoda oranžno-črnega metulja sicer še ni zapečatena - vzreja monarhov v ujetništvu ter izpust v divjino sta pogosta prostočasna dejavnost v Združenih državah. Vendar je bil smoter tovrstne strategije nekoliko vprašljiv. Nekatere raziskave so namreč pokazale, da so bili monarhi, vzrejeni v ujetništvu, po izpustu dezorientirani in se v simulatorju letenja niso usmerili proti selilni poti. Če so bili tako vzgojeni metulji res navigacijsko okvarjeni in nezmožni letne selitve, bi to pomenilo, da je vzreja monarhov za naravovarstvene namene brezplodna slepa ulica.

Na srečo izsledki kanadskih znanstvenikov in znanstvenic kažejo, da v laboratoriju vzgojeni monarhi pri navigaciji le niso tako brezupni. Raziskovalci in raziskovalke so v ujetništvu vzrejene metulje razdelili v dve skupini. Orientacija prve skupine je bila preizkušena v simulatorju letenja, metulji iz druge skupine pa so bili izpuščeni v naravo in opremljeni s telemetričnimi sledilniki.

Metulji iz simulatorja letenja so se odrezali po pričakovanjih - njihov let je bil skoraj povsem naključen in zgolj četrtina se je usmerila proti jugu. V naravo izpuščeni monarhi pa so postregli s prijetnim presenečenjem. Proti jugu oziroma proti jugovzhodu se je odpravilo kar 97 odstotkov metuljev iz te skupine. V ujetništvu preživeta mladost monarhov torej v naravi ni ovira pri navigaciji na selitveni poti.

Kanadska raziskava sicer ni pojasnila, zakaj imajo v ujetništvu vzrejeni metulji težave v simulatorju letenja, ne pa tudi v širšem svetu. Vendar objavljeni izsledki vseeno vzpodbudno kažejo, da je vzreja monarhov lahko smiseln podvig za ohranitev ikoničnih metuljev.

 

 

Proti jugu to poletje leti Bronja.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness