Zakaj so klopi odporni na boreliozo?

Aktualno-politična novica
16. 1. 2023 - 8.05

V današnjem Znanstvenem BritOFFu poročamo o mednarodni raziskovalni skupini, ki je v reviji Science nedavno objavila izsledke raziskave o tem, kako se klopi zaščitijo pred boleznimi svojih gostiteljev.

Znanstvena skupina se je v raziskavi osredotočila na klopa vrste Ixodes scapularis. Ta je prenašalec borelioze, ki jo povzroča bakterija Borrelia burgdorferi. Klop med pitjem krvi okužene živali ne zboli, vendar bakterijo vseeno prenese na naslednjega gostitelja, ko se prisesa nanj. Prejšnje raziskave so pokazale, da klop med pitjem krvi sicer ne razvije imunskega odziva zaradi prisotnosti bakterije same, temveč prepozna interferon gama v krvi gostitelja, to je vnetni citokin, ki se sprošča ob vnetjih in okužbah ter je del imunskega odziva ljudi in živali. V tej raziskavi se je znanstvena skupina osredotočila na receptor, s katerim klop prepozna interferon gama, in ugotavljala, kakšne odzive sproži v njegovem telesu.

S ko-imunoprecipitacijo je znanstvena ekipa ugotovila, da se vnetni citokin interferon gama veže na klopji receptor Dome1. Gre za transmembranski glikoprotein, ki sproži prepisovanje genov, vključenih v imunski odziv – to signalno pot imenujemo JAK-STAT. Največ proteina Dome1 najdemo v klopjih prebavilih.

Da bi znanstvenice in znanstveniki bolje preverili vlogo receptorja Dome1, so s pomočjo genskega inženiringa pripravili klope, ki Dome1 niso mogli izražati. Ti klopi so ob pitju krvi, ki je bila okužena z bakterijo Borrelia burgdorferi, kazali manjši imunski odziv, tudi signalna pot JAK-STAT je bila veliko manj izražena. Poleg tega so bili kljub zadostni količini krvi podhranjeni in se niso mogli leviti. Nekateri klopi so imeli celo neenako število okončin.

Dome1 je očitno vsestransko pomemben receptor v klopih. Raziskava je namreč pokazala, da je vključen tako v imunski odziv kot v splošno homeostazo, povezano z levitvijo, hranjenjem, regeneracijo in zdravjem črevesja. Klopi torej ne razvijejo imunskega odziva ob prepoznavi bakterije same, temveč prepoznajo vnetno signalno molekulo gostitelja, kar je še en pokazatelj tesne evolucijske povezave med gostitelji in njihovimi zajedalci.

 

Klopov se izogiba Dora.

 

 

Photo by Erik Karits from Pixabay.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness