Zbritoff štiric

Aktualno-politična novica
6. 12. 2021 - 8.00

V današnjem Znanstvenem britoffu o predlogu novega tipa ureditve elektronov v kovini. Mednarodna raziskovalna skupina poroča o spontanem zlomu simetrije na obrat časa v kovinski fazi dopiranega železovega arsenida, pojav pa pripisujejo vezanemu stanju štirih elektronov.

Nenavadni superprevodniki na osnovi železa so bili odkriti leta dva tisoč šest, še vedno pa ne poznamo mikroskopskega mehanizma za njihovo superprevodnost. Ena izmed posebnosti teh sistemov je, da na njihove lastnosti pomembno vpliva več različnih elektronskih orbital. Te med seboj tekmujejo, v kateri bo prej prišlo do superprevodnosti, torej kje bodo elektroni prej kondenzirali v pare. V posebnih primerih je izid te tekme neodločen, superprevodni kondenzat pa tako dobi dve različni komponenti.

Dvokomponentna superprevodnost zlomi simetrijo na obrat časa – ta simetrija pomeni, da se ne bi nič spremenilo, če bi čas začel teči nazaj. V novem članku pa poročajo o nenavadnih meritvah v normalni kovinski fazi, torej pri višjih temperaturah. Železov arzenid je tu običajen prevodnik, v nasprotju s pričakovanji pa so malo nad superprevodnim prehodom opazili termoelektrični Nernstov pojav v odsotnosti magnetnega polja. Iz tega eksperimentalnega rezultata sklepajo o zlomljeni simetriji na obrat časa.

Meritev anomalnega Nernstovega koeficienta so podkrepili še s termodinamskimi meritvami, ki jasno pokažejo prehod v dvokomponentno superprevodno stanje in so skladne z obstojem še enega prehoda pri višji temperaturi. Med njima se nahaja nova faza, za njen opis pa skupina predlaga korelacije parov elektronov iz različnih orbital. Čeprav parjenje elektronov v vsaki orbitali še ne poteče, naj bi se v skupek ujeli kvantni fluktuaciji dveh neoblikovanih parov. Predlogu pravijo kvartična kovina, ta pa se pridružuje družini faz z ureditvenimi parámetri, sestavljenimi iz štirih elektronov.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.