Zikini nezakoniti splavi

Zikini nezakoniti splavi

Aktualno-politična novica
27. 6. 2016 - 7.05

Novembra lani so svet preplavila opozorila o škodljivosti virusa zika za plod nosečnic. Sedaj pa New English Journal of Medicine poroča o povečanem povpraševanju po splavu v ogroženih državah, ki omejujejo pravico do njegove izvedbe. Virus, ki iz materine krvi prehaja skozi posteljico, lahko vpliva na pravilen razvoj možganov še nerojenega otroka. Rojstvo otroka z mikrocefalijo tako predstavlja najhujšo možno posledico okužbe z ziko. Zaradi možnosti okužbe so oblasti v mnogih državah Srednje in Južne Amerike, kjer je splav sicer zakonsko omejen, izdale priporočilo o odložitvi nosečnosti.

Kljub resnosti neizogibnih posledic, ki jih prinašata tako nezakonito opravljanje splava kot tudi rojstvo močno prizadetega otroka, te države ne nameravajo spreminjati toge zakonodaje. Gre torej za dokaj absurdno priporočilo in sprenevedanje, saj na tem območju pravico do splava omogočajo zgolj 4 države: Kuba, Gvajana, Urugvaj in Francoska Gvajana. Posebni izjemi sta še otok Portoriko, ki ozemeljsko sicer spada pod Združene države Amerike, četudi ima svojo samoupravo, in Ciudad de Mexico, glavno mesto Mehike, v katerem je splav dekriminaliziran. Izvajanje abortusa je po drugi strani na tem območju sveta popolnoma prepovedano v Čilu, Dominikanski republiki, Salvadorju, Hondurasu, Nikaragvi, Surinamu in na Haitiju. V ostalih latinskoameriških državah je pravica do splava večinoma omogočena zgolj v primeru posilstva ali če nosečnost ogroža življenje matere, ponekod pa tudi iz socialno-ekonomskih razlogov.

Raziskovalke in raziskovalci so opravili analizo podatkov, ki jim jih je posredovala organizacija Women on Web. Gre za eno izmed največjih spletnih organizacij, ki omogoča ilegalen, a relativno varen kemični abortus z zaužitjem tablet, ki sprožijo splav. V raziskavi so merili kumulativno število prošenj za splav na omenjeni spletni strani, in sicer za uporabnice iz 19 latinskoameriških držav.

Države so razdelili na tri cone, v katerih je, kot že rečeno, splav nezakonit. V coni A je virus prisoten, javnost pa opozorjena glede nevarnosti mikrocefalije; sem spadajo Brazilija, Kolumbija, Kostarika, Salvador, Ekvador, Honduras, Jamajka in Venezuela. V coni B, ki zajema Argentino, Peru, Bahame ter Trinidad in Tobago, niso zaznali prisotnosti zike; v coni C pa kljub prisotnosti virusa oblasti niso izdale opozorila. V slednjo so uvrstili Bolivijo, Dominikansko republiko, Gvatemalo, Mehiko, Nikaragvo, Panamo in Paragvaj.

V raziskavi so se osredotočili na obdobje od 17. novembra 2015, ko je opozorilo o mikrocefaliji izdala Panameriška zdravstvena organizacija, do 2. marca 2016. Rezultati kažejo, da je bil daleč največji porast splava v coni A, kjer so izdali opozorilo o odložitvi nosečnosti, in sicer največ v Braziliji. Tam so po izdanem opozorilu na spletni strani Women on Web zabeležili kar dvakrat večje povpraševanje po že omenjenih tabletah. Po naraslem številu splavov ji sledita Ekvador in Venezuela. V coni B se je število prošenj rahlo povečalo le v Argentini in Peruju. V coni C, kjer državljanke niso bili deležne opozorila, in v kontrolnih državah brez prisotnosti virusa, pa porasta števila splavov niso zabeležili.

Nizozemska spletna stran Women on Web uporabnicam sicer najprej ponudi vprašalnik o zdravstvenem stanju, ki ga iz varnostnih razlogov pregleda zdravnik. Šele potem ženski posredujejo tablete, ki sprožijo splav. Pred tem je potreben še denarni prispevek v višini od 70 do 90 evrov, glede na standard države, iz katere uporabnica prihaja. Organizacija Women on Web ponuja kemično prekinitev nosečnosti z zaužitjem tablet mifepristona in misoprostola. Mifepriston je učinkovina, ki nasprotuje učinku hormona progesterona, zaradi česar pride do sprostitve materničnega vratu. Skupaj z misoprostolom, ki je analog prostaglandina E in sproži močno krčenje maternice, privede do izločitve ploda oziroma splava.

Za pravico do varnega splava v državah, kjer je prepovedan, pa se zavzema tudi sestrska organizacija Women on Waves. Ta ima sedež na ladji, ki pluje v mednarodnih vodah, in če se ji uspe zasidrati v pristanišče države, kjer je splav prepovedan, sproži val olajšanja, saj ženskam omogoči prekinitev neželene nosečnosti.

V piratskih vodah zike je plula Andrea.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.