Živci ne marajo mleka

Aktualno-politična novica
15. 4. 2022 - 8.00

Nemško-britanska raziskovalna skupina v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences poroča o vplivih beljakovine iz kravjega mleka na nastanek in potek multiple skleroze. V študiji so ugotovili, da ima velik delež bolnikov z multiplo sklerozo prisotna protitelesa proti mlečnemu proteinu kazeinu in da ta protitelesa navzkrižno reagirajo s proteini na živčnih celicah, to pa povzroča njihovo pospešeno propadanje. 

Multipla skleroza je pogosta bolezen centralnega živčnega sistema, pri kateri počasi propadajo predvsem ovojnice živčnih vlaken zaradi izgube mielina. Mielin je pomemben električni izolator, ki obdaja izrastke živčnih celic in tako skrbi za pravilen prenos signalov. Tako kot diabetes tipa 1, revmatoidni artritis in Chronova bolezen spada tudi multipla skleroza med kronične avtoimunske bolezni, ki so posledica pretiranega odziva imunskega sistema na lastne celice.  

V raziskavi so znanstvenice in znanstveniki mišim najprej vbrizgali različne beljakovine iz kravjega mleka, da bi ugotovili, ali katera od njih vpliva na živčni sistem. Pri miših, ki so prejele protein kazein, so se pojavili številni simptomi, denimo težave s hojo, oteženo hranjenje in dezorientacija. Mišje živčno tkivo so nato pogledali pod elektronskim mikroskopom in ugotovili, da so te vedenjske motnje posledica poškodb mielinskih ovojnic. Pri miših, ki so jim tkivo odvzeli najkasneje, je mielinska ovojnica razpadla in se celo ločila od živčnega izrastka. Prav tako so tem mišim v krvi izmerili zelo velike količine protiteles proti kazeinu. 

Z nadaljnjimi poskusi so ugotovili, da je kazein iz mleka zelo podoben beljakovini MAG, ki je naravno prisotna na živčnih celicah in je nujna za stabilnost mielinske ovojnice. Na podlagi tega so sklepali, da protitelesa, ki nastanejo kot odgovor na prisotnost kazeina iz mleka, napadejo tudi protein MAG na živčnih izrastkih in s tem povzročijo destabilizacijo mielina.

Da bi ugotovitve prenesli na ljudi, so bolnikom z multiplo sklerozo izmerili reaktivnost protiteles proti kazeinu v krvi. Podobno kot pri miših so bile količine protiteles pri bolnikih z multiplo sklerozo bistveno večje kot pri bolnikih z drugimi nevrološkimi boleznimi. Izmerili so visoko stopnjo reaktivnosti protiteles na kazein in nekoliko manjšo navzkrižno reaktivnost na protein MAG. Znanstveniki in znanstvenice predvidevajo, da bi lahko intoleranca za sicer neškodljiv prehranski antigen, kot je kazein, poslabšala potek avtoimunske bolezni zaradi navzkrižne reaktivnosti protiteles na lastne antigene.

Znanstvenice in znanstveniki v raziskavi navajajo podatke različnih predhodnih študij, ki kažejo na trend višje stopnje obolevanja za multiplo sklerozo pri populacijah, ki uživajo velike količine kravjega mleka. Bolnikom, ki že imajo diagnosticirano multiplo sklerozo, svetujejo dieto brez mlečnih izdelkov, saj rezultati kažejo na negativen vpliv kazeina na potek bolezni. Sklepajo pa, da pitje kravjega mleka povečuje tudi tveganje za nastanek, ne le za težji potek bolezni.

Z mlekom se je osvežila Urška.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ker si na tisoce ljudi vsak dan daje vbrizgat v roko mlecne beljakovine, ddd

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness