Koruza v slovenskih pivih

Oddaja

V oddaji Zeitgeist smo raziskovali kako se pravilno pije pivo. Spraševali smo se tudi kako se to prideluje tradicionalno in kako v sodobnih industrijskih obratih; ali so slednji zaradi interesa nižanja proizvodnih stroškov začeli osnovni -in v Evropi tradicionalni- sestavini ječmenovega sladu dodajati druge? Koruzni zdrob?
Pogovarjali smo se z domačim pivovarjem Vinkom 'Cenetom' Pirnatom, glavno tehnologinjo Pivovarne Laško - Regino Kirn Godec in predsednikom pivovarskega društva ter vodjem izmene v dotični pivovarni - Rajkom Klebejem.

V službi javnosti sta bila Luka Tetičkovič in Luka Počivalšek.

Popravek: Domača pivovarna Rokovnjač proizvaja 500 litrov piva na teden in ne 5000 litrov kot je napačno navedeno v prispevku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

14:05- trenutno najmocnejse pivo na svetu ma 55% alkohola!!

ne več:-) Nizozemska The Refrigerated Ship ima 60%.

The Refrigerated Ship: A kaj ko stane 35 evrov in še piješ ga kot koktajl oziroma v kozarcih za konjak, in še izredno mala količina ga je sploh proizvedena. dvomim pa tudi da se glede na količino alkohola in samega postopka izdelave sploh še kvalificira kot pivo?

Ali morda kdo ve katero je "najboljše pivo"? Recimo za vina naj bi se vedelo čeprav je to stvar okusa posameznika...

in kjero je najboljše vino? razsvetli temine naše nevednosti

Ma sej ma prav model. Mislim, ne da je zdej enoglasno mnenje o najboljsem vinu, ampak so pa vseeno razdelani kriteriji in komisije in podobno sranje. Ce delas vino, lahk vprasas kvalificirane ljudi, pa ti povejo kaj mu manjka.

O piru se dosti bolj natolcuje. Belgijsko in cesko je menda dobro, to je pa tut vse, kar se ve.

bojda je laško top of pops

jah,sam sem slišu pravit, da če prašaš kvalificirane ljudi, ti bodo povedali kaj mu manjka vendar v primerjavi z standardiziranimi vini...

Mark, Thank you for posting this . I saw the rorept on CartoonBrew earlier this evening and had actually passed it along to some of my Sheridan classmates. Then when I looked again they had taken the rorept down.I am so glad to hear that Kaj is alive and well. Please give him my greetings and wishes for a Merry Christmas and Happy New Year and many years to come !

Groza. Kako glavna tehnologinja Laškega malo ve o pivu! Kako malo ve o trendih in kam pivovarstvo gre.

Katero je najboljše pivo je isto kot katera je najboljša ženska... Preveč je dobrih; še več je slabih; Laško, Union, pa Karlovačko, Žuja, Paulaner, Heineken, Tuborg... in večina piv, ki se pijejo na veliko so cenena piva; ena malo bolj cenena kot druga. Po drugi strani so en piva, ki veljajo za najboljša npr. Guiness strupena in zdravju škodljiva, pač zaradi skrivnostnih dodatkov; ziher je najboljše če si s svojim pivovarjem na ti in veš kaj ti skuha in kaj da not; ali pa si kuhaš sam, kar je sicer dolgotrajno, po drugi strani pa prav prijetno opravilo

Guinness med najboljšimi? Hmm... ne bi rekel...
Še med komercialnimi ga sigurno gulden draak in rochefort trapistes 10 in še marsikateri belgijec premaga na veliko.
Prejšnji teden pa sem poskusil mikelerja in njihov Spanning&Sensatie mi je res drugi svet.
Pa tudi slovencem uspejo vrhunska piva, žal ne v sloveniji :/

Svašta....primerjaš Gulden Draak z Guinessom in Trapiste?:)
Sploh niso iste vrste piva....Guinness je vrste stout,Gulden Draak pa je belgian strong ale.Rochefort je quadrupel,tudi čisto drugo.....Trapisti so zgodba zase.Primerjaš lahko le pive različnih znamk in istih vrst;)
Pa tudi Guinnessi so različni....Guinness ,foreign stout je odlično pivo.Med stouti med top 10 na svetu.

Slovencem,da ne uspejo dobra piva?Hah,pa ravno v Sloveniji,če izvzamemo Laško,Union....Pelicon,Human Fish,Bevog(ajde,dela ga Slovenec v Avstriji),Carniola,Vizir ima odlična piva.Pravijo,da imamo super vodo,katera je ključna za dobro pivo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness