ART-AREA 211

Oddaja
25. 3. 2013 - 20.00

 

Pozdravljeni v 211. izdaji oddaje Art-Area, oddaje, ki dvakrat mesečno predstavlja in komentira dogajanje na prizorišču sodobnih vizualnih umetnosti. V tokratni oddaji prisluhnite pogovoru s Sašo Nabergoj, kustosinjo razstave To so čačke!, ki je še vedno na ogled v Mestni galeriji Nova Gorica. S kustosinjo se je pogovarjala Jasna Jernejšek. Sledi pogovor z umetnikoma Stašem Vrenkom in Niko Rupnik, njuna refleksija lastne umetniške prakse ter razmišljanje o umetniških delih, ki bodo predstavljena na prihajajoči razstavi 4. 4. v Galeriji Škuc.

 

TO SO ČAČKE! INTERVJU S SAŠO NABERGOJ

/////////////////////////////////////////////////////

* intervju je v posnetku oddaje

/////////////////////////////////////////////////////

 

 

INTERVJU Z NIKO RUPNIK IN STAŠEM VRENKOM

V sklopu razstave 4. 4., ki jo v Galeriji Škuc pripravljajo udeleženci Sveta umetnosti – šole za kustose in kritike sodobne umetnosti, ki deluje pod okriljem Zavoda za sodobno umetnost SCCA–Ljubljana -, nadaljujemo sklop intervjujev z mladimi umetniki, ki šele dobro vstopajo na umetnostno prizorišče. Kljub temu da je umetniška praksa Nike Rupnik in Staša Vrenka povsem različna, jima je skupno nemirno iskanje; iskanje samega sebe, iskanje novih poti v lastni umetniški govorici, iskanje življenjskih poti in možnosti delovanja v domačem umetniškem okolju.

Nika Rupnik v svojem raziskovanju pogosto reciklira materiale iz okolice razstavnega prostora, "mapira" specifike posamezne galerije in vleče vzporednice s podobnimi razstavišči. V svoje zemljevide vključuje tudi fotografije s potovanj, ki razkrivajo, da gre v njenem, malodane intimnem raziskovanju tudi za iskanje lastne umetniške in osebnostne poti. Staš Vrenko reciklira odpadno kovino in dele računalniške opreme, ki jih z novo namembnostjo oživlja v robote. Ti proizvajajo zvok, ki je posledica spreminjanja uporabne vloge ventilatorja v izključno estetsko vlogo. S kopičenjem robotov umetnik gradi zvočno pokrajino.

V kadilnici znanega ljubljanskega bara smo se ob šepetu drugih kadilcev in ob hrupu prezračevalne naprave pogovarjali prav o mehanskem zvoku, ki ga Vrenko privablja iz svojih robotov – z umetnikovimi glasbeni vložki je opremljena tudi celotna nocojšnja oddaja. Razmišljali smo še o umetniški praksi, ki je vpeta v samo bit dveh mladih ustvarjalcev; govorili smo o navdihu in toku misli, ki vodi ustvarjanje in načrtovanje del, ne nazadnje pa še o iskanju samega sebe v umetniškem delu. Najprej pa k praksi ...

 

////////////////////////////////////////////////////////////////

* Intervju je v posnetku oddaje

////////////////////////////////////////////////////////////////

http://www.youtube.com/user/steshystesh/videos?view=0&flow=grid

 

Toliko za nocoj v oddaji Art-Area. Naslednja izdaja bo na sporedu natanko čez štirinajst dni, samo na valovih Radia Študent. Tokratno oddajo Art-Area sta pripravila Jasna Jernejšek in Miha Kelemina, za tehnično izvedbo je poskrbel Linč, brala sta Rok in Jaka.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness