Z Lutkami po mestu

Recenzija dogodka
17. 9. 2012 - 13.00

Lutke 2012, bienalni festival, katerega organizira Lutkovno gledališče Ljubljana, je prejšnji teden zasedel ulice, grad, trge, Slovensko Kinoteko in celo Daktari klub. Za šestindvajset predstav in za bogat spremljevalni program je bilo kar šestnajst prizorišč. Zgledalo je, kot da se festivala ni dotaknil trend krčenja državnih sredstev, namenjenih kulturi. O tem smo vprašali Uroša Korenčana, direktorja LGL-ja in pričujočega festivala. 

Izjava se nahaja v celotnemu posnetku oddaje.

Od finančnega organizacijskega dela pri festivalu Lutke 2012 smo torej prišli do programa, oziroma selekcije. Ajda Rooss je bila pri selektorskem delu vodilna.

Izjava se nahaja v celotnemu posnetku oddaje.

Eno izmed sodobnih lutkovnih predstav so pripravili avtorji iz Izraela. Gre za predstavo brez besed, o kateri nam je imela direktorica jeruzalemskega lutkovnega gledališča kar veliko za povedati.

Izjava se nahaja v celotnemu posnetku oddaje.

Lutke so v tej predstavi bile črta in pika, naslov predstave pa bi v slovenščino najpravilneje prevedli kot - »pika na i«. Raziskovanje odnosov, reševanje problemov, identiteta in prilagajanje, se skozi izraelsko zgodbo zapletajo in tvorijo različne sestavljanke, dokler se na koncu ne razpletejo v dokončni harmoniji.

Po tem, ko si ogledaš predstavo, v kateri so črta, pika, trikotnik in kvadrat glavni junaki, si zastaviš logično vprašanje - kaj sploh je lutka? Ajda Rooss pravi takole:

Izjava se nahaja v celotnemu posnetku oddaje.

Resnično spoštovanje je zbujala pet in pol metrov visoka lutka Max Metalik, ki se je sprehodila od Prešernovega do Krekovega trga v pol ure in nam pripovedovala zgodbo o ljubezni. Njegov idejni oče, Igor Bojović, pravi:

Izjava se nahaja v celotnemu posnetku oddaje.

Tako smo dobili tudi napoved premiere, ki se bo predvidoma zgodila novembra v LGL-ju. Med izraelskim minimalizmom in beograjskim gigantom se je na mednarodnem festivalu Lutke predstavilo še 17. držav. Ni pa šlo samo za lutkovne predstave, temveč so tokrat ponudili tudi delavnice, nekajdnevne inštalacije, filme in animacijo.
Bogat program torej, s katerim je Festival ušel iz stavbe na Krekovem trgu in se ponujal na veliko prizoriščih. Tudi statična dogajanja tokrat štejejo, recimo Hrvatje so okrasili izložbe po Čopovi. Ni pa letos prvič, da je tako veliko spremljevalnega programa.

Izjava se nahaja v celotnemu posnetku oddaje.

Uroš Korenčan je omenil čas in po naključju sem srečala dolgoletnega bivšega direktorja LGL-ja, Ignata Šunjiča, ter ga priložnostno vprašala o času, ko so festival Lutke začeli delati, torej pred točno dvajsetimi leti.

Izjava se nahaja v celotnemu posnetku oddaje.

O lutkah in za Lutke sem se pogovarjala in festival spremljala  Iva A. Boras.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.