17. 5. 2024 – 17.00

Obrazi Roberta Fica

Audio file

Audio file
7. 4. 2020 – 17.00
O krivcih za umor slovaškega raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke

V Kultivatorju smo obravnavali politični kontekst, v katerem se je v sredo zgodil poskus atentata na slovaškega premierja Roberta Fica. Danes so iz urada slovaškega generalnega državnega tožilca potrdili, kar so slovaški mediji poročali po neuradnih informacijah, da so pridržali Juraja C. V medijih so že pred tem razširili informacije, da gre za 71-letnega Juraja Cintulo. Po družbenih omrežjih je zaokrožil video, na katerem naj bi oseba, ki je domnevno Cintula, govorila o tem, da je na predsednika vlade streljala zaradi nestrinjanja z vodenjem države, ki po njenem onemogoča neodvisno delovanje medijev, predvsem javne RTV.

Audio file
26. 2. 2018 – 17.00
Novinar pisal o na Slovaškem znanih poslih s stanovanji

Oblast je Fico v svojem četrtem mandatu prevzel lansko jesen. Koalicijo je njegova stranka Socialna demokracija - Smer, oblikovala s Socialno demokracijo - Glas (stranko Petra Pellegrinija, nekdanjega strankarskega podrejenca Ficu, ki bo čez mesec dni formalno zaprisegel kot predsednik republike) in Slovaško narodno stranko. Koalicija je v vsakem primeru antiliberalna, a včasih ni povsem jasno, ali z desne strani - napadi na medije, ukinitev protikorupcijskega oddelka državnega tožilstva, spravljanje na nevladnike - ali z leve (obdavčitev bank). Igro uravnoteževanja Fico igra tudi v zunanji politiki, kjer je pred volitvami odločno nasprotoval sankcijam proti Rusiji in podpori Ukrajini, a je denimo pred približno mesecem dni ukrajinskemu premierju Denisu Šmihalu na srečanju v Bratislavi že obljubil, da Ukrajine na poti v Evropsko unijo ne bo oviral.

V studiu se nam je pridružil svobodni novinar Albin Sybera, ki med drugim pokriva slovaško politiko za bne IntelliNews, na ljubljanski Fakulteti za družbene vede pa piše doktorat.

 

Vir fotografije: Evropski svet, flickr

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Komentarji

Matej Trontelj / 19. Maj 2024 / 13.35

Bučke kot ponavadi

Za strelca se ve, da je bil pripadnik opozicije (neoliberalne, pro Evropske stranke Progresivna slovaška) in fanatičen podpornik fašističnega ukrorajha, ki mu je Fico odtegnil vojaško pomoč. Identiteta atentatorja tako ni stvar nobene špekulacije.

Zakaj na RŠ ne omenjate, da je Fico z blokiranjem vojaške pomoči Ukrajini, Slovaški prihranil na milijone evrov? Da blokira vstop Ukrajine v NATO? Ali pa, da je  Fico odstopil od WHOjevega svetovnega dogovora o preprečevanju pandemij AKA dogovoru o forsiranju nedelujočih farmacevtskih izdelkov in neznanstvenih ukrepov zavoljo zasnuževanja suverenih nacij? Zakaj ne omenjate, da je  Fico eden izmed edinih v EU prostoru, ki pobija rusofobno propagando, širečo laži o ruskem "imperializmu"?

Dejansko je Fico za razilko od neolibov s social demokracijo deloma zavrl šok terapijo Slovaške.

Če daš vse to skupaj je malo bolj logično, zakaj jo je skupil.

Pa valda to poceni moraliziranje o temu, da je Fico neliberalen avtoritarec, saj puca liberalne NGOjčke in za jajca prijemlje novinarje, ki so večinoma pro zahodno usmerjeni... Hvala bogu, je že čas, da izgubijo službo in jih nadomestimo maloštevilni anti-imperialisti.

Anonymous / 19. Maj 2024 / 16.27

Seveda, mtka bucka, saj vemo, da je Cia kriva. Smo vedli, ze preden je sploh bil poskus atentata. Smo vedli, ge preden je Fico na obpast prisel. Se preden se je rodil smo vedli

Matej Trontelj / 19. Maj 2024 / 20.34

Seveda, spet prazni ad hominemi in sprenevedanja, ker se ne znamo iti novinarstva. Cel članek so sam neke brezvezne floskule o Ficovem vmešavanju v delovanje slovaške javne televizije in medijev, toj pa to. Res, sam bistvene stvari.

Anonymous / 20. Maj 2024 / 11.11

ummmmm spet prazni ad hominemi ☝️🤓 logical fallacy detected
šah mat lib

Matej Trontelj / 20. Maj 2024 / 11.32

Sej se je ljapo zajebavat iz Big Tja, ki je obnorel RŠ punce in dominiral soyboy libe, sam svojo eksistenco pa RŠ še naprej utemeljuje na svojem Sorošizmu in s tem dokazuje, da po kvaliteti ni bistveno boljši medij od mainstreamerjev kot sta RTV in 24ur. Tkoda nevem kaj je bol tragično ubistvu.

Alternativni medij posebnega pomena k nč ej. Lepo vas levolibe grooma institucija, da lahko še naprej delate na svoji karieri in uveljavljanju. Predvsem pa služite poslanstvu zahodnega demokratičnega imperializma.

Upam, da vam rusi shekajo site, da se produkcija bulšitrije mau ustav.

Adam Smith / 20. Maj 2024 / 12.09

Najavljam da bo Bogastvo narodov 2 verjetno SCI FI romanticna drama. Zadnje case ni bogastva in se je treba prilagodit trgu.

Dobr no / 20. Maj 2024 / 16.59

Obnorel RŠ punce, ker ne sprejmeš zavrnitve in promoviraš velikost svojega uda, pri čemer ne preboliš RŠa še leto zatem. Ampak saj v redu, angažma v komentarjih je tudi neke sorte angažma, se pa na žalost ne približa terapiji, kar pa je resnična tragika, za katero je pa težko iskati razloge v levolibih in tej grozni, grozni nekakovostni pro-zahodni instituciji.

Matej Trontelj / 20. Maj 2024 / 17.19

Thx mom.

Drgač ne angažiram, samo opozarjam pred novinarskim brainrotom, tako, da preostanek jabučk v tej instituciji in onkraj nje, med poslušalstvom, ostane mentalno svež še naprej.  Uzurpatorska nepo buržuazija pa je na RŠu itak zaverovana v svoje oportunistično poslanstvo (dezinformiranje, širjenje škodljivih liberalnih ideologij), tkoda ne pričakujem nobene spremembe na tem področju.

Opravljam torej gospodovo delo. Amin.

Anonymous / 20. Maj 2024 / 17.39

rent free

Komentiraj