Današnji mestni napovednik | Radio Študent

Današnji mestni napovednik

Oddaja
25. 1. 2021 - 16.30

Galerija Alcatraz 11:00 – 19:00: Nika Erjavec: Interferenca

Razstava je nastala v sodelovanju z Majo Smrekar, v sklopu projekta Mentorstvo+. Čas trajanja razstave je odvisen od vladnih ukrepov za zajezitev epidemije covid-19.

Proces nastajanja razstave je bil zaradi vladnih ukrepov spričo pandemije covida-19 otežen in se je izvajal v negotovosti, saj ni bilo znano, kdaj in v kakšnem obsegu se bo razstava lahko realizirala. Podaljšan je bil na več kot eno leto, v tem času pa sta umetnici postopoma in v premišljenem dialogu gradili koncept razstave, ki ponovno, kot v prejšnjih delih Nike Erjavec, uporablja zvočne vibracije kot svojevrstno kiparsko materijo. V Galeriji Alkatraz tokrat odmevajo pasivno in aktivno sprožene vibracije. Pri avtoričinih vizualno fascinantnih balonih iz serije /ne/vidno gledalka_ec nezavedno, prek senzorjev,  nastopa kot sprožilka_ec delovanja masažnih vibratorjev, ki so gonilo instalacije. Drugi del instalacije sestavljajo vibracijski objekti, katerih delovanje gledalka_ec sproži z uporabo konzol in tako posledično vnaša akustične, vizualne in taktilne motnje v galerijski prostor.

 

MKL ob 18:00: Slovanski bralni klub: Bela bolezen

KAREL ČAPEK: BELA BOLEZEN. Prev. Fran Albreht. (drama | češka književnost)

Evropo preplavi nenavadna nalezljiva bolezen, ki ogroža predvsem starejše ljudi. Uradna znanost v svoji ošabnosti tava v temi. Ko zdravnik Galen odkrije zdravilo, ga noče naivno izročiti v splošno uporabo, temveč želi v zameno zanj zagotovilo, da bodo odločevalci preprečili vojno, ki je še večje zlo od bolezni. Z distopično dramo, napisano 1937, se je Čapek odzval na vzpon nacizma in izginjanje humanizma. Kot pravi v uvodu, ga je k pisanju spodbudil »konflikt idealov demokracije z ideali neomejenih in častihlepnih diktatur«. Pojav, ki ga opazimo tudi v distopiji, ki jo živimo danes.

Gostja: bohemistka Tatjana Jamnik

PRIJAVA
Udeležba je brezplačna, a je zaradi omejenega števila mest obvezna prijava.
Prijave sprejemamo na tel. št. 01 308 56 00 ali na e-naslovu slovanska@mklj.si.

 

Oštro ob 18:00: Oštrov prvi javni uredniški sestanek

Ekipa Oštra organizira prvi javni uredniški sestanek, na katerem se želimo pogovarjati s člani našega programa Bodi naš veter in z drugimi zainteresiranimi predstavniki javnosti. Kultura dialoga je obvezna; morebitnim agitatorjem bomo pokazali (virtualna) vrata.

Odprti bomo tudi za vprašanja in debato o našem delu, saj skušamo z bralci gojiti dvosmerno komunikacijo in zavezniški odnos.

Pogovor bo potekal prek aplikacije Google Meet tako, da se priklopite na to povezavo:

https://meet.google.com/fsh-fgbs-awv

Prav tako vas vabimo, da z nami delite vsebine, za katere menite, da so neresnične, zavajajoče ali namerno lažnive.

 

Beletrina ob 20:00: Beletrina v živo: Edouard Louis

Toplo vabljeni, da prisluhnete novi epizodi spletnega formata knjižnih dogodkov Beletrina v živo!

Vesna Milek se je z režiserjem Ivico Buljanom in igralcem Benjaminom Krnetićem pogovarjala o francoskem pisatelju Édouardju Louisu.

Édouard Louis (1992) je bržkone najslavnejši pisatelj generacije, rojene v devetdesetih letih, francoski čudežni deček, čigar literarni prvenec Opraviti z Eddyjem je preveden že v več kot trideset jezikov. Eddyju sta sledila še dva romana, ki sta bila mednarodno prav tako zelo uspešna, Zgodovina nasilja je zaživela tudi kot odrska priredba (praizvedba v režiji Thomasa Ostermeierja, Schaubühne Berlin 2018), ki je bila uprizarjana po celem svetu, tudi v Sloveniji (Ivica Buljan, 2018). Kar je Didier Eribon med teoretiki in Xavier Dolan med filmarji, je Edouard Louis med sodobnimi literati.
Opraviti z Eddyjem je roman o odraščanju v majhnem industrijskem kraju na severu Francije, v kraju brez milosti, kjer okolica potolče vse, kar je drugačno. Eddy, ki bo pozneje postal Édouard, se skuša prebiti skozi nasilje vrstnikov in družine pa tudi skozi strukturno nasilje, revščino, ki radikalno zaznamuje njegov obstoj. Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za avtobiografski roman, je podton vseskozi političen. Pripoveduje o tem, kaj pomeni biti deprivilegiran: v socialnem, kulturnem, spolnem ali ekonomskem smislu. Politično precizno, intelektualno prepričljivo in emocionalno osupljivo delo.

Brez vstopnine

 

Baza slovenskih filmov: https://bsf.si/sl

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na