Današnji mestni napovednik

Oddaja
27. 2. 2024 - 16.30

.: 1 :.

GLASBA

 

Hostel Celica // 20.00 // Sozvočja sveta: Katxa Kukaratxa

Trio Katxa Kukaratxa je nastal v želji po ustvarjanju ritmično raznolike glasbe. Avtorski program so tako navdahnili perujska psihedelična chicha cumbia, cha cha cha, bolero, zouk, baião in še mnogi drugi ritmi Latinske Amerike in Afrike.

Glasba je inštrumentalna, plesna, po zvenu nekoliko spominja na vsem poznani surf-rock, vendar na povsem svež način. Trio sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki so kilometrino nabirali v sklopu mnogoterih zasedb, na odrih doma in v tujini. Vešči so najrazličnejših glasbenih zvrsti, od brazilske, kubanske, perujske, srednjevzhodne in balkanske glasbe, pa vse do pop-rocka, jazza in flamenka, v zasedbi Katxa Kukaratxa pa so dolgoletni glasbeni kolegi in prijatelji prvič združili moči. Raznolikost njihovega udejstvovanja je pripeljala do edinstvene glasbene mešanice, za katero lahko brez pretiravanja rečemo, da je v našem kulturnem prostoru ni moč slišati vsak dan.

Vstop prost.

 

Knjižnica Otona Župančiča // 19.00 // DRUGA FREKVENCA: MARKO MOZETIČ MOZO

Kitarist Marko Mozetič Mozo, diplomant jazz kitare na celovški univerzi in kompozicije ter glasbene produkcije na Berklee College of Music, je član več zasedb, ob tem pa se posveča tudi avtorskemu ter aranžerskemu delu. Za kitaro in violino je priredil izbrane ljudske skladbe, ki jih bo na Drugi frekvenci izvedel v družbi Tine Mozetič, sicer članice Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Ker si skozi svoje delo prizadeva dvigniti umetniško raven različnih glasbenih zasedb in hkrati prispevati k dvigu kakovosti glasbene literature ter notnih izdaj, pa tudi k dvigu kakovosti zvočnih posnetkov in glasbenih arhivov, deluje na več področjih, vključujoč pedagoško delo ter pripravo notnega gradiva za še šolajoče se glasbenike. Bil je tudi umetniški vodja Glasbenih večerov v organizaciji Zavoda Sotočje Medvode, v okviru katerega je gostil vidne umetnike slovenske in svetovne scene.

Pogovor z gostom, ki mu sledi koncert, bo vodila muzikologinja Nina Novak.

 

Zorica // 19.00 // Swing-a-stičen večer

Nov teden in nova priložnost za ples! Od 19.00 lahko preizkusiš svoje plesne korake v luštnem ambientu, uživaš v fajn muziki (Urška & Stojan) in med fajn ljudmi! Pridi in zapleši z nami!
ps. Na začetku večera tudi šnelkurs korakov za nove!

 

Klub CD // 19.00 // Katalena

Koncert zasedba Katalena se bo pričel ob 19:00 uri, nastop zasedbe Brina v okviru istega dvojnega koncerta pa je zaradi bolezni odpovedan

Zgodovinsko srečanje dveh legendarnih skupin nove slovenske ljudske glasbe. Skupini sta se doslej na odru srečali samo na neponovljivem Festivalu slovenske glasbe v znameniti dvorani City Hall v New Yorku, leta 2008. Čeprav mnogokrat uporabljata enako gradivo slovenskih ljudskih pesmi, ga vsaka izmed njih aranžira povsem drugače, a vendarle lahko najdemo skupne točke v briljantnih avtorskih posegih na čelu z dvema čudovitima ženskima glasovoma. Program obeh skupin bo obsegal cvetober njihovih najboljših in najpriljubljenejših skladb iz njihovih številnih albumov, ki so spremenili slovensko glasbeno krajino tega stoletja. Si lahko ob koncu večera obetamo tudi presenečenje? 

18,00 EUR

12,00 EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

 

ŠKUC // 20.00 // Cičići zvukokret

Cičići zvukokret je novonastali sestav dveh saksofonov in trobente, ki si z uporabo preparacij na inštrumentih in razširjenih tehnik igranja utrjujejo pot skozi brezpotja zvočnosti in akustičnih fenomenov zraka, kovinskih cevi in prostora.

Trio se bo premierno predstavil v galeriji ŠKUC v torek, 27. februarja, kjer bo skozi improvizacijo iskal nove načine sobivanja v trenutku.

Zasedba: Jure Boršič - altovski saksofon, Nikola Vuković - trobenta, Luka Zabric - altovski saksofon

Neobvezni prostovoljni prispevek ob vstopu.

 

Prulček // 20.00 // Maruša Kos kvartet

Potopite se v svet jazzovskih standardov z odlično mlado zasedbo, ki vas bo očarala s sladkimi vokali v jazz in R&B skladbah

Maruša Kos in njen kvartet zasijata z novejšim pristopom k jazz standardom in R&B hitom. Čakajte navdušujočo živo izvedbo z glasbenimi improvizacijami in mladostno energijo na odru. Ta zasedba se ne boji izstopati iz šablone in vas bo očarala s svojimi interpretacijami pesmi Dianne Reeves, Ella Fitzgerald in drugih.

Njihova strast do glasbe in šolanje na jazz programih garantirata čudivito glasbeno doživetje. S tem koncertom se prepustite ritmu in za trenutek zbegate od vsakdnevnosti.

Zasedba
-Maruša Kos - vokal
-Blaž Pahor - klavir
-Jernej Vindšnurer - bas
-Tijan Grašič - bobni

 

Muzej novejše in sodobne zgodovine // 20.00 // Marco Tamayo

Marco Tamayo je kubanski kitarist z avstrijskim državljanstvom, s strani italijanskega časnika “La Stampa” okronan tudi za “Kralja kitare” (Il Re della Chitarra). Je tudi umetniški direktor enega največjih kitarskih tekmovanj na svetu, kitarskega tekmovanja v Alessandriji v Italiji. Igra na kitaro Simona Martyja.

J. S. Bach: Preludij, Fuga in Allegro BWV 998 (prir. M. Tamayo)
F. Sor: Grand Solo, op. 14
P.I. Čajkovski: Sentimentalni valček, op. 51 št. 6 (prir. M.Tamayo)
A. Barrios Mangore: Valček, op.8 št.4

****

E. Grieg: Air iz Holberg suite, op.40 (prir. M. Tamayo)
Bola de Nieve: Chivo que rompe tambo (prir. M. Tamayo)
N. Paganini: Capricci za violino št.13, 17 in 24 (prir. M. Tamayo
F. Tarrega: Variacije na temo Beneški karneval

 

    .: izven Ljubljane

 

MKNŽ, Ilirska Bistrica // 21.00 // POWERPLANT (UK:post punk) + URYAN (SLO: psych/garage rock)

POWERPLANT (UK:post punk)

URYAN (SLO: psych/garage rock)

 

 

.: 2 :.

TEATER

 

Linhartova dvorana Radovljica // 19.30 // Ljudje, kraji in stvari

Emma je igralka in odvisnica. Zaradi dela se mora razcepljati v različne osebnosti, zato se med rehabilitacijo le težko sooča sama s sabo. Ali zunaj vseh odrskih različic sploh obstaja? Prvi poskus zdravljenja na kliniki za odvajanje ji spodleti, saj se ni zmožna iskreno in z zaupanjem posvetiti terapiji, sploh skupinski ne. Macmillan Emmino odvisnost od opoj­nih substanc gledališko izjemno učinkovito so­postavi z igralsko odvisnostjo od pozornosti, nastopanja pred občinstvom, s prizadevanjem za uspeh in slavo, bolečo nezmožnostjo neigra­nja, obenem pa ne nakaže lahkega izhoda. Tako kot delo je lahko tudi družina eden od sprožil­nih elementov odvisnosti: ljudje, kraji, stvari. In če je omamljanje v sodobnem svetu edini način preživetja, kako naj se človek sploh kdaj stre­zni? Prvi korak je, da si Emma prizna, da ima težave. Če hoče še kdaj delati kot igralka, se mora znova sestaviti.

 

 

 

.: 3 :.

KINO

 

PLAC // 20.00 // Filmski večer

 

    Kinodvor:

Dvorana // 15.15 // Pretekla življenja

Otroška prijatelja Nora in Hae Sung sta se prisiljena ločiti, ko njena družina emigrira iz Južne Koreje. Dve desetletji pozneje zdaj odrasla pisateljica živi v New Yorku s svojim ameriškim možem Arthurjem, Hae Sung pa sklene, da jo bo za nekaj dni obiskal …

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

 

Mala dvorana // 18.00 // Adamant

Adamant je edinstven dnevni center: plavajoča zgradba ob obrežju Sene v središču Pariza. Odraslim z duševnimi motnjami ponuja prostor, kjer se lahko svobodno izražajo, družijo in znova najdejo stik s svetom. Tam lahko berejo, klepetajo ob kavi, poležavajo na kavču, kuhajo marmelado, se udeležijo slikarske delavnice ali sodelujejo pri organizaciji filmskega festivala. Dokumentarec nas vabi, da spoznamo paciente in osebje, ki se – kot pravi eden izmed njih – vsako jutro znova odločijo, da bo »danes dober dan«.

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

 

Dvorana // 20.45 // Bartonova akademija

Nova Anglija, 1970. Paul Hunham, zlovoljni in vsesplošno osovraženi profesor antične zgodovine, je med božičnimi počitnicami prisiljen ostati v kampusu, da bi nadzoroval dijake, ki za praznike ne gredo domov.

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

 

    Kinoteka:

Dvorana Silvana Furlana // 19.00 // In memoriam: Filip Robar Dorin

Nabor filmov.

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

randomness