Današnji mestni napovednik

Oddaja
24. 10. 2021 - 16.30

GLAZSBA & PREDZSTAVE & RAZSTAVE

 

LA MISERIA DELUXE (PT, SLO, FR)

Prulček / 18h

Gre za odličen mednarodni trio, ki izvaja svojo avtorsko glasbo v stilu tanga, ki pa je v tej zasedbi mnogo drugačen od klasičnega argentinskega. Skratka, Miseria Deluxe je odličen, eklektičen, karizmatičen, sigurno nekoliko dekadenten, polno strasten in hkrati melanholičen glasbeni trio, ki že s svojim imenom pove vse.

Nastopajo: Donatello Brida – harmonika in vokal (Portugal) / Peter Ugrin –  violina (Slovenija) / Florent Maneveu – tuba (Francija)

 

HIŠA USMILJENJA

Linhartova dvorana, Cankarjev dom / 19.30

Komorno glasbeno gledališče predstavlja komorno opero v režiji Eve Hribernik. Dirigira pa Simon Dvoršak.

Vstopnice so po 14, 10 ali pa 8 €.

 

ZVOKI IZPOD KOŽE

Španski borci / 20h

Zvoki izpod kože je plesno-zvočna predstava petih žensk, raznolikih ustvarjalk, ki s plesno in zvočno instalacijo gledalce popeljejo v globino telesa in njegovo zvočnost. Urška Centa, plesalka sodobnega flamenka in umetnica širokega polja ustvarjanja, Anja Möderndorfer, plesalka modernega plesa in koreografinja gledališkega giba, Kristýna Šajtošová, češka odrska umetnica in koreografinja, Sara Janašković, mlada performerka in plesalka, ter Zvezdana Novaković, v ljudsko izročilo in magično atmosfero odeta glasbenica, pevka in harfistka, upodabljajo mogočnost in krhkost slehernega posameznika ter skupnosti.

Vstopnice so po 13 ali po 9 €.

 

MITJA OBED: DICTAROT

Plesni teater Ljubljana / 20h

Tole je predstava eksperimentalnega flamenka, ki del cikla Espacio flamenco.

Vstopnice so po 8 ali pa 6 €.

 

SEANSA BULGAKOV

Tunel Lutkovnega gledališča Ljubljana / 21h

Seansa Bulgakov je bila premierno uprizorjena kot zaključni del Vražjega triptiha v okviru predstave Mojster in Margareta, zdaj pa je na sporedu kot samostojna predstava. Gre za rekonstrukcija romana, postavljena na dinamiki kontrastov med burko in abstraktnimi slikami gledališča objekta, ki so ostale na pogorišču zmede, ki jo je za seboj pustil Satan s svojimi pajdaši. V svoji fragmentiranosti ter z ritmizacijo besed, gibov in zvokov povezuje asociacije na današnji obsedeni svet in tragično plat slehrnika s svojimi težavami, strahovi in poželenji.

Stari bodite več kot 16.

 

34. Grafični bienale Ljubljana: ISKRA DELTA ... še traja.

Prav tako tudi nekatere razstave 7. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti: Mesto žensk. Na primer ANNETTE KRAUSS: PRIKRITI KURIKULUM.

 

___________________________________________________

KINO

....... SLOVENSKA KINOTEKA:

Retrospektiva: Abbas Kiarostami

ODMOR (Zang-e tafrih) in UČENCI PRVEGA RAZREDA (Avaliha)

17h

Abbas Kiarostami / Iran / 1972 / črnobeli / 11 min / angleški in slovenski podnapisi

Muhast film brez dialogov, v katerem spremljamo dečka, ki je v šoli kaznovan, ker razbije okno.

Abbas Kiarostami / Iran / 1984 / barvni / 82 min / angleški in slovenski podnapisi

Film pokuka na dvorišče skandirajočih, igrivih dečkov, a večinoma poteka v pisarni nadzornika, ki se mora ukvarjati z zamudniki in disciplinskimi težavami, in je prvi od Kiarostamijevih dveh dokumentarcev o izobraževanju.

 

in

DOMAČA NALOGA (Mashgh-e shab)

20h

Abbas Kiarostami / Iran / 1989 / barvni / 86 min / angleški in slovenski podnapisi

V drugem celovečernem dokumentarcu o izobraževanju Kiarostami sam postavlja vprašanja in vrsto prikupnih prvo- in drugošolcev podreza glede situacij doma in domačih nalog, ki jih morajo tam narediti. Izkaže se, da je veliko staršev nepismenih. Pomenljivo je, da zna veliko otrok opredeliti kaznovanje (telesno se zdi pogosto), ne pa tudi spodbujanja.

 

....... KINODVOR:

OČE (The Father)

Dvorana / 16.30

Florian Zeller / Velika Britanija, Francija / 2020 / 97 min / angleščina

Gledalec se znajde v glavi protagonista, ki obupano išče izgubljene koščke sestavljanke, da bi znova sestavil sliko svojega življenja. Pretresljiva drama, ki se poigrava z elementi trilerja in srhljivke, je Anthonyju Hopkinsu prinesla letošnjega oskarja za najboljšega igralca.

 

KRT (El Agente Topo)

Mala dvorana / 17h in 20h

Maite Alberdi / Čile / 2020 / 84 min / španščina

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

 

Za zamudnike

POD BELIMI PEČINAMI (Hope Gap)

Dvorana / 19h

William Nicholson / Velika Britanija / 2019 / 100 min / angleščina

Globoko oseben film, v katerem režiser secira zakon lastnih staršev, je čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na