Proti gentrifikaciji v Montrealu

Oddaja
25. 5. 2017 - 12.00

_Novice:

Barcelona: socialni center Can Vies je rešen in ostaja

V Barceloni sta solidarnost in medsebojna pomoč v praksi pokazala, kaj vse je mogoče doseči tudi takrat, ko se zdi, da je že vse izgubljeno. Zgodba skvota Can Vies je pred tremi leti prejela široko pozornost, saj je napad španske države sprožil težke ulične boje, sledila so pogajanja in na koncu tudi evikcija ter celo rušenje same zgradbe. Samo rušenje je aktivistom in aktivistkam po več dneh uličnih spopadov sicer uspelo deloma ustaviti, a do tedaj je oblastem uspelo zgradbo že na pol porušiti. A skupnost ni obupala ter je z medsosedsko pomočjo, solidarnostnimi akcijami širom Barcelone, Španije in širše mednarodno uspela zbrati dovolj sredstev ne samo za obnovo porušene zgradbe, temveč tudi za odplačilo stroškov kazenskih postopkov, ki jih je po rušenju sprožila država.

Danes Can Vies spet stoji. Od letošnjega maja je socialni center spet v polnem obratovalnem teku z dnevnimi aktivnostmi, ki segajo od političnega delovanja do kulturno-umetniških dejavnosti in rokodelskih aktivnosti. Skvot, za katerega so se mnogi bali, da je izgubljen, spet živi.

 

Danska: aretacije v Koebenhavnu

17. maja je policija v Koebenhavnu izvedla racije na deset različnih naslovih in aretirala 25 aktivistov in aktivistk. Vsem grozijo hude obtožbe, ki se nanašajo na riote v centru Koebenhavna prvega marca letos, ki so potekali ob 10. obletnici evikcije skvota Umdoghuset. V času evikcije, ki ji je tudi v tem primeru sledilo fizično uničenje stavbe, je bil skvot eden najpomembnejših socialnih prostorov aktivistične scene na Danskem.

Štirje od 25 aretiranih so še vedno v priporu. Skupnost je pozvala k solidarnostnim protestom in drugim akcijam proti represiji. Protesti so se že zgodili pred zaporom v Koebenhavnu in tudi drugod po svetu.

 

Varšava: poziv k solidarnostnim akcijam za priprte v Varšavi

Leto dni po aretacijah treh varšavskih anarhistov bo 31. maja potekala prva sodna obravnava. Spomnimo: 23. maja 2016 je bila omenjena trojka aretirana in obtožena, da so »želeli zažgati policijski avto«. V priporu so bili obravnavani kot izredno nevarni zločinci, med drugim so več kot 4 mesece preživeli v popolni izolaciji. Ob pomoči mednarodne solidarnostne mreže so bili septembra 2016 izpuščeni na podlagi varščine.

Obtožba anarhistično trojko bremeni »posedovanja eksplozivnih sredstev z namenom zažiga policijskega avta«. Policija in mediji so jih označili za teroriste, in to ne glede na to, da ni prišlo do nikakršnega zažiga ali celo zgolj poskusa zažiga. Obtožbe so zelo resne, saj trojici grozi od 6 mesecev do 8 let zapora. Zato pozivajo k solidarnostnim akcijam proti državnemu zatiranju. Ambasade in konzulati Republike Poljske čakajo in jih ne bi smelo biti težko najti.

 

Grčija: generalna stavka in ulični spopadi

Grčija, to v zadnjem času tako rekoč stalno bojišče spopada med družbo in državo oziroma kapitalom, je bila spet na ulicah. 17. maja je v Atenah potekala splošna stavka, med katero je bil ustavljen javni transport, tudi letalski in trajektni promet. Hkrati so potekali množični protesti proti novim varčevalnim ukrepom, ki jih pripravlja vladajoča koalicija pod taktirko nekoč tako visoko hvaljene Syrize. Novi sveženj, ki ga Grčija sprejema na podlagi dogovora z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom, prinaša nove reze pri pokojninah in povišanje davkov.

Že dan pred splošno stavko in protesti so bili v Atenah z molotovkami napadene dve policijski postaji in prostori gospodarske zbornice. Nakopičena jeza naroda na ulicah se je izrazila tudi v spopadih s policijo pred stavbo parlamenta. Spopadi so se nadaljevali tudi naslednji dan, ko so med samim glasovanjem o predlaganem svežnju ukrepov aktivisti poskusili vdreti v parlament. Pred parlamentom v Atenah je tako ponovno gorelo, toda parlamentarcem je proti volji ljudstva vseeno uspelo izglasovati zakon, ki bo v bedo potisnil še več ljudi.

 

---------------------------------------------------------------

 

_Pogovor: BOJI ZA MESTO IN PROTI GENTRIFIKACIJI V MONTREALU (KANADA)

 

---------------------------------------------------------------

 

_Napovedi:

25. maj, 20:00 @Socialni center ROG: DoKOMUNtary Night: Radnička klasa odlazi u raj

26. maj, 20:00 @Infoshop: Infokafana - Boji za ulice Montreala

 

---------------------------------------------------------------

 

_Glasbeni predlogi: The Future Is Still Unwritten - Rekta Ago in FACIALS

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.