Fiktivni zavodi

Oddaja
29. 6. 2015 - 12.00

Spoštovano poslušalstvo, po nekajtedenskem premoru je na sporedu še predzadnji letošnji ŠOUvizor. Pred dvema tednoma so se študentski funkcionarji sestali na 15. seji Študentskega zbora, kjer so med drugim razpravljali o nadaljnji racionalizaciji in reformaciji ŠOU v Ljubljani. Organizacija pri tem ubira dve poti: po eni strani dopolnjuje svoje zastarele pravne akte, po drugi pa nadalje poslovno racionalizira svoje poslovanje.

Najprej so študentski funkcionarji poslancem predstavili sveženj predlogov, ki bi odpravili dosedanje formalnopravne nedoslednosti in demokratizirali organizacijo. Spremembe se obetajo tudi pri terminologiji imenovanja študentskih funkcionarjev. Prisluhnimo poslancu pravne fakultete Gregorju Timu Grunfeldu, ki je poslancem  predstavil predlog sprememb in dopolnitev statuta ŠOU:

Izjava dostopna v prispevku

V nadaljevanju je bilo omenjeno tudi to, da bo cenzus za odstavitev direktorja organizacije zvišan. Do sedaj so slednjega lahko odstavili na pobudo polovice poslancev študentskega zbora, po novem predlogu pa bi za takšen ukrep morali zbrati dve tretjini poslanskih glasov. Ukrep je vidno vznemiril poslanca Jureta Novaka:

Izjava dostopna v prispevku

Poslanca so študentski funkcionarji potolažili, češ da gre zgolj za prvo branje predloga sprememb poslovnika in da se je najverjetneje pri predstavitvi pripetila napaka. Slednjo bodo do naslednjega drugega branja predloga sprememb poslovnika popravili.

Študentski funkcionarji pa ne bodo reformirali zgolj centralne organizacije ŠOU v Ljubljani, pač pa tudi tako imenovane Študentske organizacije visokošolskih zavodov. Grunfeld je poslancem predstavil koncept javnih tribun, ki jih bodo lahko študentje sklicali na posameznih fakultetah:

Izjava dostopna v prispevku

Piedestal je nato prevzel direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc, ki je poslancem predstavil nekatere večje strukturne spremembe organizacije. Eno ključnih predstavlja združitev dveh zavodov: zavoda Študentska menza in zavoda Socialni inkubator Študentski kampus. Klasinc je razloge za tovrstno potezo razložil s sledečimi besedami:

Izjava dostopna v prispevku

ŠOU je trenutno formalnopravni ustanovitelj oziroma soustanovitelj devetih osmih zavodov. Najmlajši zavod, Študentska menza, je že burila duhove. Kot je pred časom poročal tednik Mladina, se zavod ne ukvarja toliko z organiziranjem lastne dejavnosti, kot predajanjem le-te zunanjim izvajalcem. A najprej se vrnimo na 5. redno sejo Študentskega zbora in prisluhnimo izseku, v katerem direktor Študentske menze Anton Golob študentskim poslancem razloži, kaj bi njegov zavod pravzaprav moral početi:

Izjava dostopna v prispevku

Za nekaj trenutkov se ustavimo in naslednje minute posvetimo retrospektivni razlagi poslovanja omenjenega zavoda. Kot smo omenili, je Študentska menza svojo poglavitno dejavnost, torej ponujanje študentske prehrane, v celoti zaupala zunanjim izvajalcem.

Zavod nato podjetju nakazuje sredstva v obliki dodatne subvencije, zaradi česar podjetje lahko ponuja nižje cene študentskih obrokov. Zaenkrat prehrano ponujajo na dveh lokacijah. Najbolj donosna je tista na Kersnikovi 6, kjer sta nekoč prostore imela kavarna Metropol in Kiberpipa. Študentska menza je nalogo razpečevanja študentske prehrane na tej lokaciji zaupala podjetju Efektiva.

In tu se prične poslovni klobčič nekoliko zapletati. Na razpisu je bila resda izbrana Efektiva, a posel je danes v rokah podjetja Provansa, ki je bilo ustanovljeno po izteku razpisa. Takšne so bile namreč zahteve razpisne dokumentacije, ki jo je pripravila Študentska menza. Pomenljivo je, da je podjetje Efektiva poslovno leto 2013 zaključilo v precejšnjih rdečih številkah, nedavno pa se je preimenovalo v Torta Sana in zamenjalo svoj sedež. Njegovo dosedanje poslovanje in blagovno znamko Ekoefekt je očitno, sodeč po matični spletni strani, prevzela novoustanovljena Provansa.

S prenosom posla na novoustanovljeno Provanso, kot so zahtevali razpisni pogoji, je nekdanja Efektiva uspela ohraniti, očitno precej donosno, desetletno pogodbo s Študentsko menzo. Podjetje Provansa samo namreč ne bi v celoti izpolnilo vseh ostalih razpisnih pogojev. Ob tem omenimo, da sta direktor Provanse in Efektive Mitja Jazbec in direktor Študentske menze Anton Golob pred leti poslovno sodelovala v Vseslovenskem združenju ponudnikov študentske in dijaške prehrane.

Toliko o poslovni preteklosti menze, vrnimo se na 15. redno sejo Študentskega zbora. Poglavitni argument direktorja ŠOU v Ljubljani za združitev zavoda Študentska menza ter zavoda Socialni inkubator Študentski kampus je bila racionalizacija poslovanja. Direktor Andrej Klasinc je poslancem s sledečimi argumenti opisal delovanje zavoda ter smoter združitve:

Izjava dostopna v prispevku

Zavod Študentska menza sicer letno posluje v podobnem obsegu kot Zavod Radio Študent, a ob tem premore zgolj enega redno zaposlenega, torej direktorja. Vendar Anton Golob ni v običajnem delovnem razmerju, kot nadalje pojasni Klasinc:

Izjava dostopna v prispevku

Anton Golob bo sicer dobil tudi odpravnino. Po zagotovilih Klasinca se bodo o njeni višini pogajali naknadno, zato točnega zneska zaenkrat še ne vemo.

S tem tudi zaključujemo tokratni predzadnji letošnji ŠOUvizor. V preteklih oddajah smo sicer že poročali, da poslovodno vodstvo ŠOU-a zavode dojema na nekoliko bolj podjetniški način. Kot nam je na 12. redni seji že pojasnil direktor ŠOU Andrej Klasinc, predstavlja formalnopravna oblika zavodov poseben poslovni model organizacije, s pomočjo katerega študentski funkcionarji prikrivajo svoje povezave s poslovnim svetom:

Izjava dostopna v prispevku

Študentska menza je zgolj najbolj v nebo vpijoč primer tovrstnega početja.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Čuj, to je mnenje in ne članek!

Brez konteksta žal ni mogoče predstaviti delovanja omenjenega zavoda. Nikakor ni moj namen zgolj poročati o dogajanju na seji, brez kakršnegakoli širšega poslovnega ter političnega konteksta organizacije in njenih zavodov... Ako vas zanimajo zgolj "gola dejstva", priporočam branje ŠOU portala, kjer so ažurno in brez konteksta objavljene vse relavantne informacije organizacije (http://www.sou-lj.si/en/).

Če so v prispevku predstavljena poslovna dejstva tako vulgarna, da zgolj njihovo nizanje v zgodovinski časovnici liči na mnenje, to žal ni moj problem.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.