Mojca, mati odvisnika

Oddaja
Mojca, mati odvisnika od drog, Klopca pod svobodnim soncem, Jean Nikolič & Rok Pibernik

Gostja oddaje: Mojca, mati 22-letnega odvisnika od prepovedanih drog

Mojca: »Skupina za pomoč odvisnikom. Starši potrebujemo razgovor, hlastamo za mnenjem in izkušnjo drugih, ki imajo še strahotnejšo zgodbo. Metadonski center. Terapevtska skupnost Višnja Gora. Prevzgojni zavod v Smledniku. Center za zdravljenje odvisnikov. Psihiatrična bolnišnica Polje.

Biti brezdomec … biti odvisnik … Za tovrstno pot v življenju se moraš odločiti s polno mero premisleka ali pa si vanjo vržen. Zaradi izgube službe, volje do iskanja resnice, borbenosti, ki jo potrebuješ  v sistemu, ki je včasih krivičen. Luka je verjetno ugotovil, da za preživetje ne potrebuje blaginje; ne materialne ne udobja doma ne svojih ljudi, ki so mu ukazovali, kaj sme in česa ne sme, ne osebnega razvoja. Pričelo se je s kajenjem trave. Prilagajal se je prijateljem, ki so ga vodili na novo pot. Ni vedel, da mu škodujejo, in nadaljevalo se je s trdo drogo. Želja po sprejetju ga je zaslepila do te mere, da je pozabil razmišljati s svojo glavo. Njegovo bistvo je bilo v tej fazi razčlovečeno, a on se tega že dolgo ni več zavedal. Potonil je v stanje nirvane, sprijaznjen s samim seboj, s parimi klošarskimi 'prijatelji', s katerimi si delijo vodo, ki jo v plastenke natakajo v javnih vecejih, kajti vode in ogrevanja v zapuščenih stavbah ni, z malo hrane, ki jo kupijo ali vzamejo v bližnjem nakupovalnem centru. Rokavi bunde, ki je že prevelika zaradi shiranega telesa, so natlačeni s paštetami, ki zadostujejo, da se želodec ne oglaša preglasno, kruh pa je pri najboljšem sosedu v večernih urah, ko ni prodan, zastonj. Kaj jim potem še manjka? Ja, alkohol in droga. Do droge pridejo po poti, ki jo še predobro poznajo, celo kaj preprodajo in se preživijo. Dopoldneve prespijo, da niso lačni, popoldne se podajo na teren. Živijo v stanju blaženosti, umirjeni, sprijaznjeni s svojim malim svetom, ne čutijo ne poželenja ne strasti, a ne čutijo padanja v globino.«

»Da mora priti do dna, potem bo prišel po pomoč, vse drugo nima smisla …«, je mnenje terapevtke v projektu Človek, s katero sodelujejo starši, Luka pa že dolgo ne več.

Čakajo. Kaj če Luka ne bo prepoznal dna?

Poročila. 

Osmrtnica.

Foto: Jo-B

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.