Kaj ŠOU skriva študentkam in študentom?

Mnenje, kolumna ali komentar
4. 7. 2023 - 11.05

Na Radiu Študent smo od Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, krajše ŠOU, 16. maja 2022 zahtevali dokumente o tem, kako ljubljanska študentska organizacija porablja milijone študentskega denarja. ŠOU v Ljubljani bi po 23. členu Zakona o informacijah javnega značaja o naši zahtevi moral odločiti do 13. junija 2022. A na dokumente, brez katerih je novinarski nadzor nad poslovanjem študentske organizacije nemogoč, čakamo še danes. 11. novembra je informacijski pooblaščenec direktorja ŠOU v Ljubljani Andreja Klasinca zadnjič pozval, naj o naši zahtevi odloči, sicer bo zoper njega kot odgovorno osebo uvedla prekrškovni postopek. Dokumentov kljub temu nismo prejeli, zato je 28. decembra upravni inšpektor direktorju Klasincu izdal globo, ker v zakonsko določenem roku ni odločil o zahtevi za dostop do informacij javnega značaja. Šele 2. junija 2023 smo od direktorja Klasinca prejeli manjši del dokumentov, iz katerih še vedno ni razvidno, komu je ŠOU denar nakazal. Namesto da bi študentom razkril, kaj počne z njihovim denarjem, direktor Klasinc torej raje plačuje globe. Od Andreja Klasinca in ŠOU zato zahtevamo, naj Radiu Študent zahtevane dokumente izroči in pokaže, da pred študenti ničesar ne skriva. 

Vsi, ki delo opravljamo preko študentske napotnice, študentskim organizacijam prispevamo 3,8 odstotka od vsakega plačila, ki ga prejmemo za opravljeno delo. Ljubljanska študentska organizacija je leta 2021 razpolagala z 2.370.000 evrov, leta 2022 pa s 3.330.000 evrov iz naslova dajatve od študentskega dela. Študentske dajatve predstavljajo v povprečju 80 odstotkov prihodkov ŠOU v Ljubljani. Preostanek sredstev so prejeli iz državnega proračuna, najemnin in drugih virov. Študentske organizacije morajo ta sredstva namenjati dejavnostim, ki so v interesu vseh študentk in študentov – torej v interesu tistih, ki organizacije kolektivno financiramo in s prispevki od svojega dela omogočamo vse njihovo delovanje.

 

Kam se dejansko steka študentski denar, je pogosto težko ugotoviti. Študentske organizacije so v Zakonu o skupnosti študentov opredeljene kot pravne osebe javnega prava od leta 2019. V zvezi s posredovanjem informacij javnega značaja, med katere spadajo denimo finančna poročila, pa jih Informacijski pooblaščenec obravnava kot zavezance za posredovanje teh informacij vsaj od leta 2011. Radio Študent ima kot osrednji študentski medij, ki se delno financira tudi iz študentske dajatve, posebno dolžnost, da opravlja nadzorno vlogo nad porabo študentskih sredstev. Vendar ŠOU v Ljubljani ta nadzor onemogoča, saj otežuje dostop do informacij javnega značaja.

 

Iz javno objavljenega finančnega načrta ŠOU v Ljubljani za leto 2022 na primer lahko razberemo, da je predsedstvu dodeljenih 236 tisoč evrov. A kako člani predsedstva ta denar dejansko porabijo? Ker ŠOU v Ljubljani teh podatkov javno ne objavlja, novinarke in novinarji Radia Študent informacije o končni porabi študentskih sredstev poskušamo pridobivati z zahtevami za dostop do informacij javnega značaja. Eden izmed postopkov je trajal od julija 2020 do marca 2021, naslednji več kot eno leto – dve zahtevi smo poslali februarja 2021 in podatke o poslovanju ŠOU v Ljubljani med letoma 2016 in 2020 prejeli šele aprila 2022. Zaradi zavlačevanja in oviranja postopka s strani ŠOU v Ljubljani sta morala že takrat posredovati tako informacijski pooblaščenec kot Upravna inšpekcija. 

 

Iz podatkov, ki smo jih pridobili, je na primer razvidno, da se je leta 2020 iz postavke za predsedstvo financiral izlet funkcionarjev ŠOU v Banjaluko, pa tudi pogostitev tako imenovanih poslovnih partnerjev ŠOU, najvišjo postavko takoj za honorarji so predstavljale telefonske naročnine funkcionarjev ŠOU. Leta 2019 je predsedstvo na primer namenilo več kot 10 tisoč evrov za prevoze s taksiji. Iz podatkov, ki smo jih pridobili z zahtevo za dostop do informacij javnega značaja, smo med drugim ugotovili tudi, da je ŠOU v Ljubljani v letu 2020 za pravno svetovanje Odvetniške družbe Grešak odštel 72 tisoč 875 evrov. 

 

Pravkar povzeti in še številni drugi podatki o poslovanju ljubljanske študentske organizacije so v obliki novinarskih prispevkov vsem prosto dostopni na spletni strani Radia Študent.

 

Maja lani smo na ŠOU v Ljubljani naslovili novo zahtevo za dostop do informacij javnega značaja. Z njo smo želeli pridobiti podatke o porabi sredstev v času mandata takrat aktualnega, zdaj pa že nekdanjega predsedstva. Čeprav bi ŠOU v Ljubljani o zahtevi moral odločiti do 13. junija 2022, torej pred več kot enim letom, so se v ljubljanski študentski organizaciji na našo zahtevo kljub pozivom informacijske pooblaščenke in upravne inšpekcije tudi tokrat odzvali z zavlačevanjem postopka krepko čez zakonsko določene roke. 

 

Šele 2. junija 2023, več kot leto dni po poslani zahtevi in po številnih pritožbah, smo od direktorja ŠOU v Ljubljani, Andreja Klasinca, prejeli manjši del dokumentov – finančne kartice za 13 od 41 zahtevanih stroškovnih mest brez odločbe, iz katere bi bilo razvidno, zakaj nam je omogočen le delni vpogled v zahtevane dokumente. Da ŠOU v Ljubljani nepravilno vodi postopek, je pred tem že opozorila tudi upravna inšpekcija, ki je direktorju Andreju Klasincu kot odgovorni osebi 28. decembra 2022 izdala globo, ker nam v zakonsko določenem roku ni posredoval zahtevanih informacij javnega značaja. Čeprav morajo zavezanci po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja o prejetih zahtevah odločiti v 20 delovnih dneh, ŠOU v Ljubljani o naši zahtevi za dostop do informacij javnega značaja odloča že 286 delovnih dni (na dan 4. 7. 2023). 

 

ŠOU v Ljubljani poleg tega selektivno in izven rokov, določenih v Zakonu o medijih, odgovarja na pisno zastavljena novinarska vprašanja, zaradi česar je prav tako že morala posredovati informacijska pooblaščenka. Vse to novinarjem in novinarkam podaljšuje čas priprave prispevkov in ovira aktualno poročanje o dejavnostih ŠOU v Ljubljani.

 

Z onemogočanjem našega poročanja o porabi javnih sredstev ŠOU v Ljubljani nadaljuje tudi v novi sestavi študentskega zbora, ki se je konstituirala po volitvah oktobra lani. Predsedstvo ŠOU v Ljubljani tudi v aktualnem mandatu, tako kot že več kot desetletje, sestavljajo predstavniki študentskih skupin Povezani in Modro za študente. Nanje zdaj tudi javno naslavljamo zahtevo za takojšen in poln vpogled v dokumente ŠOU v Ljubljani, za katere smo z zahtevo za dostop do informacij javnega značaja zaprosili pred 414 dnevi. Od predsednika študentske organizacije Klemna Petka in direktorja ŠOU v Ljubljani Andreja Klasinca pričakujemo, da v prihodnje tako novinarkam in novinarjem kot tudi vsem zainteresiranim študentkam in študentom ažurno ter znotraj zakonsko določenih rokov posredujeta informacije javnega značaja, iz katerih bodo razvidni podatki o delovanju ljubljanske študentske organizacije v tekočem mandatu.  

 

Uredništvo Radia Študent

 

Povezave na nekaj relevantnih prispevkov:

 

Slika: Radio Študent

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

🥊

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness