Poziv k umiku podpore izraelski okupacijski politiki

Oddaja
Anonymous
12. 10. 2023 - 16.00

Poziv predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrici za zunanje in evropske zadeve Tanji Fajon k takojšnjemu umiku podpore izraelski okupacijski politiki.

Ob političnih obsodbah Hamasovih napadov na Izrael, ki smo jih lahko slišali tudi s strani slovenskih političnih predstavnikov, predsednika vlade Roberta Goloba in ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon, ne bi smeli pozabiti na temeljni vzrok nasilja v regiji – na izraelsko politiko apartheida, etničnega čiščenja, kolonizacije in popolnega vojaškega nadzora nad palestinskim prebivalstvom. Predsednik vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve napade Palestine na Izrael obsojata in jih označujeta za teroristične, medtem ko izraelske napade na Palestino obravnavata kot del pravice do samoobrambe. Tovrstne izjave ignorirajo kršitve mednarodnega prava Izraela in pravico palestinskega prebivalstva do obstoja, samoodločbe in samoobrambe. Hkrati pa takšna enostranska in neomajna podpora Izraelu prispeva k stopnjevanju nasilja v regiji, v kateri je žrtev civilno prebivalstvo.

Gaza je danes največje koncentracijsko taborišče na svetu. Palestinsko prebivalstvo v Gazi je že 75 let podvrženo rutinskim pokolom, omejitvam oskrbe z električno energijo, vodo, zdravniško oskrbo, soočajo se z bombnimi napadi in umirajo zaradi izraelske blokade. Tudi na Zahodnem bregu so palestinski prebivalci nenehno podvrženi nasilju izraelske vojske in naseljencev, ki so tam nezakonito, napadom, mučenju, rušenju domov, prisilnemu izseljevanju, arbitrarnemu zapiranju in drugim kršitvam temeljnih človekovih pravic.

Samo do konca avgusta 2023 je v letošnjem letu zaradi okupacije življenje izgubilo 200 prebivalcev Zahodnega brega. Palestinci že desetletja pozivajo mednarodno skupnost, naj sprejme konkretne ukrepe, ki presegajo izjave obsojanja, da bi končali izraelske kršitve človekovih pravic in mednarodnega prava, vključno z uvedbo sankcij in embargom na orožje. A mednarodna skupnost, s tem pa tudi EU in Slovenija, to ignorira, z gospodarskim in političnim sodelovanjem podpira Izrael v njegovi politiki ter mu s tem omogoča kršenje človekovih pravic in mednarodnega prava. Izrael mora odgovarjati za desetletja zločinov proti človeštvu, zločine nad palestinskim prebivalstvom, vojaško okupacijo in apartheid. Če Slovenija želi prispevati h končanju nasilja in zaščititi civilno prebivalstvo, mora aktivno nasprotovati izraelskim zločinom proti človeštvu in prenehati podpirati Izrael na politični in gospodarski ravni.

Dne 9. 10. 2023 je izraelski obrambni minister Yoav Gallant napovedal popolno blokado Gaze. Izraelske oblasti bodo v nasprotju z mednarodnim pravom Gazi, ki je pod izraelsko blokado že 16 let, prekinile dobavo z elektriko, hrano in gorivom. Navedeni ukrepi bodo zahtevali povečanje žrtev med najranljivejšimi civilisti in ogrozili obstoj celotnega prebivalstva na najbolj gosto naseljenem območju na svetu. Podpisniki pozivamo k prekinitvi ognja, obsodbi izraelskih zločinov proti človeštvu in takojšnjemu prenehanju okupacije in apartheida.

Predsednika vlade dr. Roberta Goloba in ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon spodaj podpisane organizacije pozivamo k:

- takojšnjemu umiku izjav podpore Republike Slovenije Izraelu in obsodbi izraelske okupacijske politike,
- prekinitvi gospodarskega in političnega sodelovanja z Izraelom, vključno s prepovedjo uvoza izraelskih izdelkov,
- priznanju Palestine kot samostojne države.

Slednje so le prvi koraki, s katerimi bo Republika Slovenija pričela zahtevati spoštovanje mednarodnih obveznosti s strani Izraela, Vlada Republike Slovenija pa izpolnjevati predvolilne
obljube.

PODPISI:
Gibanje za pravice Palestincev
PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja
Društvo Humanitas - Center za globalno učenje in sodelovanje
Mirovni Inštitut
Zavod Proja
Zavod Emma
Zavod Global
Slovenska filantropija
Participativna Ljubljanska Avtonomna Cona - PLAC
Društvo OVCA
Kulturno društvo Gmajna
Ambasada Rog
Zavod Tri
Avanta Largo
Društvo Raznolikost
Mladi za podnebno pravičnost
Glas ljudstva
Pekarna Magdalenske mreže
Organizaciji za participatorno družbo
Iniciativa Mestni Zbor
Sindikat Mladi plus
Umanotera
Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofska fakulteta v Ljubljani
Študentsko društvo Iskra
Kulturno društvo Prostorož
IŠSP - Inštitut za študije stanovanj in prostora

Založba /*cf.
Kulturno ekološko društvo Smetumet
Arabski klub
Mesto žensk, Društvo za promocijo žensk v kulturi
Protivojna mreža
Focus, društvo za sonaraven razvoj
Danes je nov dan
Civilna iniciativa Infokolpa
Skupnost Sončni log/Hiša Marigold
Inštitut za afriške študije
CEDRA Center za družbeno raziskovanje
Kolektiv Rdeča pesa
Zavod BOB
Društvo CIIA
ZaŽivali!, društvo za uveljavitev njihov pravic
Lista demokratičnega študentstva

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.