Platformno zadružništvo

Oddaja
Own this by Trebor Scholz

socializem v muzeju
Kako prijazni (komu) so novi tržni modeli
 / 11. 12. 2017
Nocoj v tehnoklistirju, hekerskih valov radia študent, gostimo Treborja Scholza, predavatelja na newyorški univerzi The New School in ustanovitelja raziskovalnega inštituta Konzorcija za platformno zadružništvo (Platform Cooperative Consortium). Scholz je avtor knjige Uber Worked and Underpaid; How Workers are Disrupting the Digital Economy, v kateri je predstavil pojem platformnega zadružništva. Sledila je zbornik Ours to hack and to own: The rise of platform cooperativism, a new vision for the future of work and a fairer internet. Njegova nova knjiga Own This! How Platform Cooperatives Change the World izide septembra letos pri založbi Verso.

Virtualna platformna ekonomija in transformacije dela
 / 7. 3. 2021

Platformno zadružništvo se naslanja na termin platformnega kapitalizma, ki ga je razvil Nick Srnicek pred dobrim desetletjem in označuje trende modernega kapitalizma, ki podjetjem s tovrstnim poslovnim modelom omogočajo, da se prek digitalne platforme vzpostavijo kot posrednik med t.i. ponudnikom storitve in stranko. Svetovno znana podjetja, ki spadajo v to skupino, so Uber in Lyft, ponudnika prevozov, Deliveroo ter pri nas razširjena Glovo in Wolt, ki se ukvarjajo z dostavljanjem paketov oziroma hrane, Airbnb za oddajanje nastanitev in tako naprej. Konkurenčna prednost, ki jo imajo omenjena podjetja pred svojimi tekmeci, so v veliki količini zbranih podatkov o ponudbi in povpraševanju na trgu in seveda prebrisan način za izogibanje plačil, ki izhajajo iz delavskih pravic, za posameznike, ki svoje storitve oglašujejo na njihovih platformah. Slednji namreč niso direktno zaposleni pri krovnem podjetju temveč so v najboljšem primeru poslovni partner, zato morajo za plačilo bolniškega in porodniškega staleža, dopusta, zdravstvenega zavarovanja, nadomestila za prevoz na delo in tako naprej, ponavadi poskrbeti sami. Zato niti ne preseneča, da smo priča uporom vzpostavljanju takih podjetij med lokalnim prebivalstvom oziroma lokalnim delavstvom.

web3.0
Ne gre mu najbolje
 / 9. 8. 2022

Preden se povsem vrnemo k primarni temi današnje oddaje, dodajva še, da sva za Konzorcij za platformni zadružništvo izvedela iz knjige Jamesa Muldoona z naslovom Platformni socializem. Muldoona sva v Tehno klistirju gostila avgusta lani, ko je bilo govora o fenomenu spleta 3.0. Skratka, naslavljanj problemov, ki jih s seboj prinaša platformni kapitalizem je veliko in kot bo v nadaljevanju oddaje povedal tudi Trebor Scholz, platformno zadružništvo prinaša nekatere odgovore, midva pa pridodajava obžalovanje, da zgolj znotraj kapitalističnega produkcijskega načina.

Seznam pri PCC registriranih zadrug širom sveta najdete na directory.platform.coop.

V Sloveniji je PCC povezan z Inštitutom za ekonomsko demokracijo, sicer pa je med domače primerov organizacij na temo oddaje lahko naštejemo stanovaljsko zadrugo Zadrugator ter Sindikat Mladi plus, ki je letos pomagal vzpostavit sindikat Glovo in Wolt delavcev, Revolt.

rewolt gasilska
Dostavljalci ustanovili sindikat
 / 19. 4. 2023

 

Foto: platnica prihajajoče knjige Own This! How Platform Cooperatives Change the World

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.