17. 3. 2024 – 13.00

Kino-uho: Andrej Goričar, Igor Prassel, Miha Zadnikar

Audio file

V tokratnem nedeljskem popoldnevu se nam bodo v studiu Radia Študent ob 13. uri pridružili skladatelj Andrej Goričar, urednik filmskega programa Slovenske kinoteke Igor Prassel ter poznavalec glasbe in organizator koncertnega cikla Defonija Miha Zadnikar. Pogovarjali se bomo o specifičnem filmskem ciklu Kinoteke – Kino-uho, ki predstavlja edinstvene projekcije nemih filmov z živo glasbeno spremljavo. Da bomo lažje zaobjeli pomen celotnega fenomena, se bomo najprej dotaknili zgodovine nemega filma, filmske glasbe in filmskega cikla Kino-uho, nato pa se bomo posvetili še vidiku skladanja glasbe za nemi film.

Andrej Goričar je slovenski pianist, skladatelj, profesor in aranžer. Njegov umetniški opus sega od klasičnih glasbenih oblik vse do glasbe za film in gledališče. Leta 2021 je po naročilu Slovenske kinoteke napisal novo partituro za film Erotikon (G. Machaty, 1929, Czech Republic, 89 min.) za komorno skupino sedmih izvajalcev. Svetovno premiero je pod vodstvom Andreja Goričarja izvedel Orchestra of the Imaginary na 40. Dnevih nemega filma (Le Giornate del Cinema Muto) v Pordenonu v Italiji. Slovenska premiera v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma pa je bila plod sodelovanja med Slovensko kinoteko, Cankarjevim domom in Radiem Slovenija, programom Ars. Leta 2022 je prav tako po naročilu Slovenske kinoteke napisal novo partituro za film Nosferatu (W. F. Murnau, Nemčija, 1922, 95 min.), ki je svetovno premiero doživela v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v enaki koprodukciji kot pri filmu Erotikon. Glasbo je zopet izvedel Orchestra of the Imaginary. Leta 2023 je ob stoletnici Kinodvora v Ljubljani napisal novo glasbeno partituro za film Mladi Medardo (Der junge Medardus, M. Kertesz, Avstrija, 1923, 102 min.), istega leta pa je po naročilu Slovenske kinoteke nastala tudi njegova nova glasba za film Naše gostoljubje (B. Keaton, ZDA, 1923, 75 min.), ki je bila premierno izvedena v Linhartovi dvorana Cankarjevega doma.

Igor Prassel je soustanovitelj, umetniški direktor in eden od producentov Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Kot programski sodelavec sodeluje tudi s Svetovnim festivalom animiranega filma Animafest Zagreb ter drugimi festivali filma in sodobne umetnosti. Skoraj deset let je vodil Kinotečno mesečno nanizanko Animateka, danes pa je v Slovenski kinoteki urednik filmskega programa. Več let je bil tudi sourednik stripovske revije Stripburger.

Miha Zadnikar je kulturni in družbeni aktivist, radijski delavec, predavatelj, kolumnist, esejist, koncertni organizator, sociolog glasbe in alternativni teoretik. V preteklosti tudi novinar in urednik (Telex, Mladina, Delo, Revija Glasbene mladine, Ekran). Kot koproducent, predavatelj in/ali udeleženec delavnic ter performansov je sodeloval tudi s festivalom Mesto žensk; takrat je v Slovenski kinoteki vodil program Kino-uho. Od leta 1999 je intendant koncertnega cikla Defonija, na Radiu Študent pripravlja oddaja Idealna godba, je član programskega odbora mednarodnega festivala Jazz Cerkno, in redni sodelavec prireditve Zvončki in trobentice, na kateri Cankarjev dom predstavlja mladi jazz.

 

Kino-uho

Slovenska kinoteka

Slovenska kinoteka Facebook

Slovenska kinoteka Instagramfoto: Matjaž Rušt

 

Aktualno-politične oznake
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj