30. 10. 2023 – 14.00

PV Fešta: Smedja in Smetke, Crustalno Jasno, CarlxJohnson, Gründ, TupaTupaTam, Propad, Ku-Ri-Boh!

Audio file

Klub Gromka, Ljubljana, 27. 10. 2023

 

Audio file
5. 2. 2023 – 13.00
Pawrca!!!

Delavski razred letos uživa skoraj dvakrat več dela prostih dni kot lani, prejšnji teden pa smo dobili še en nov praznik. V zavetju teme prejšnjega petka je namreč zbrana druščina lokalne powerviolence nesnage, nikakor ne skrivoma, na odru Gromke 27. oktober prograsila za powerviolence praznik. Mlad organizatorski powerhouse NeKužim Crew je združil sile z junakom, ki mu ni enakega, Smedjo, in skupaj s sedmimi, do poda nagnusnimi bendi proslavili tako Smedjino novo ploščo kot tudi ponovno uveljavljanje powerviolence scene.

Vremenskim opozorilom navkljub je prejšnji petek okoli sedme ure zvečer Gromko zasedla gmota počrnjenih ljudi, ki so v težkem pričakovanju tvorili hrupu kolegialno steno našitkov, kap in vetroštopov. Še pred začetkom je bil prvi plen poslušalstva miza z bendovskim blagom. Od omejenih edicij powerviolence fešta majic z motivom grajnd Vratovinc iz risanke Jajo in Pajo pa do zaščitnih ovitkov za igralne karte, logično od zasedbe Ku-Ri-Boh!, bistveno pri vsem tem pa je, da je večina robe pošla še pred dejanskim začetkom ceremonije. Slavnost se je namreč začela s slabo uro zamude, ko so se nekaj do devete ure zvečer odprle svete DIY duri Gromke, ki je neučakano množico v vljudni koloni spustila v svoje žrelo.

Audio file
12. 12. 2022 – 9.05
Matic Medja z novo ploščo Štirje smetni časi

Noč nasilja in prijateljstva je odprl prijeten prizor do zadnjega kotička napolnjenega prostora, v katerem smo se gnetli naprej in nazaj še pred odmevom prvega slabo napetega dromlja. Nekateri so žejno hiteli do šanka, drugi smo pazili, da ne podremo impromptu spopada Yu-Gi-Oh! kart, ki je nastal v levem kotu Gromke. Na hitro smo se zakoreninili vsak v svoj predel kluba, takoj zatem pa je svoj blagoslov večeru ponudila tematska bomba Ku-Ri-Boh!, powerviolence dvojec brez dvoma iz nikjer drugod kot iz relativno fiktivnega mesta Domino City. Nevihta izmeničnega laježa tako kitarista kot bobnarja je neusmiljeno udarila po ljudstvu s svojim razpizdenim attitudom, in razumeli smo, da tako kot dedkov deck ne vsebuje patetičnih kart, PV fešta ne vsebuje nobenega patetičnega benda.

Poleg vmesnega čekiranja trenutnega rezultata prej omenjenega kartanja sta Ku-Ri-Boh!, kadar časa nista posvečala blast beatom in slanemu rjovežu čez nepoštene Yu-Gi-Oh! karte, pozdravljala številčno udeležbo tega večera in prva potrdila ustoličenje rdeče niti powerviolence praznika z jasno naznanitvijo nekako v obliki »ko bom js predsednik, bo današnji dan praznik, sej je sam vprašanje časa«. Temu je sledila prva dobrovoljna gesta ljudstvu, in sicer glaži neznane, verjetno alkoholne pijače za vse, ki so v pododrju preživeli mošpit. Kozarcem je smiselno sledila tudi flaša, ki se je izgubila neznano kam v občinstvo, Ku-Ri-Boh! pa sta nadaljevala z gestami nasilja proti zakletemu kosu kartona in v celoti preigrala svojo samonaslovljeno ploščo. Za konec sta na oder zvabila še smetčarodeja samega, Smedjo, na kitaro za komično kratek zaključek izjemno močne uverture slavnostnega dneva.

Vir: Naslovnica
20. 12. 2022 – 19.00
Sveži šamarji hardkora

Takoj po predstavnikih Domino Cityja smo imeli tako čast kot priliko zaužiti prvi proper koncert še ene tematske bombe, kranjskih TupaTupaTam. Sladka, a izjemno kratka, natančneje, tri komade dolga pokušina nasilne glasbe je služila kot kratek utrinek celovite briljantnosti benda. Gaserska oblačila in obrazi, skriti pod črnimi balaklavami, so usekali z zimzelenimi vižami, kot so Storž in Burek z ajvarjem, rdečo nitjo, vzeto seveda iz filma Tu pa tam iz leta 2004.

Sledil je premor za zrak in futranje raka, ki sicer zaradi mirijade faktorjev, med drugim tudi dejstva, da se člani vsaj štirih od sedmih nastopajočih zasedb dobesedno prekrivajo, ni bil hudo dolg. Malo smo postopali naokrog in vdihavali filtriran zrak v takrat še sumljivo suhem večeru, nato pa smo iz notranjosti slišali vabljive rifaže kranjskih Gründ. Ti so oder smelo zasedli z izrazito lastno zajebantsko energijo. V zvoku morda najmilejši hardkor pankeraši so falango različnih pankovskih kazalnikov v pododrju nemudoma povlekli v razburkano krožno vdolbino. Naveza med publiko in bendom je bila očitna predvsem iz neverbalnih interakcij, eno od pesmi je Gal denimo v celoti odkrulil na dlaneh razbeljene publike, ki ga po skoku z odra hrabro ni vrnila nanj. Gründov slabe pol ure dolg set lahko opišemo kot najdaljšega v večeru, koncert pa so glasbeniki logično zaključili z rogavim komadom Lep je dan (ko postaneš narkoman), med katerim so na oder povabili nekdanjega basista, ki je bil ključen pri nastanku te krovne himne kranjskih skejt pankerjev. 

Vir: Naslovnica
6. 6. 2022 – 19.00
Gothic americana par excellence

Še en sila silovit utrinek lepega večera je predstavljala mariborska na pune powerviolence dvojica Propad. Metalizirana grajnd mašina je poslušalstvo objela s klasičnim angsty ugrizom zvoka, preden je nad narod raztrosla nagnusen grom bobnarske repeticije in štajerskega naglasa. Fanta sta prežulila svoj nedolgo tega izdan fenomenalni samonaslovljenec in ga pospremila z enako fenomenalnimi vzkliki o mizerni prihodnosti Maribora in Eskimih. 

Svoj moment, in mi z njim, pa je v soju megle in rdeče svetlobe pričakal tudi hrupfoter in smetčarodej Smedja. V klasični maniri »če basist tega benda zgleda tkole, veš, da boš faking crknil« se je zavlekel v en kot in nekoliko nepričakovano svoj prihod naznanil z magično klavirsko podlago. V roku milisekunde, v kateri se je vokal vključil v melodijo, smo razumeli, da gre za pesem ameriške glasbenice Ethel Cain, katere eterični refren »God loves you, but not enough to save you« je Matic zmasakriral v distorzirano konjenico kitarskega hrupa, ki je naznanil začetek njegovega seta. Kjer je dim, tam je tudi ogenj, in jasno smo lahko prisluhnili izbrani falangi novih komadov z dan prej izdane plošče Smetobolje

Novi material je otipljivo bolj jezen, bobni težji, komadi pa si sledijo v verigi powerviolence šamarjev. Ob vsej tej grozi in trepetu njegove pojave je Smedja vseeno ohranjal svojo klasično ljubeznivo pojavo, kontrastno proizvedenemu hrupu. Kot izstopajoči, vztrajni predstavnik vsega v hrupu zakletega je izvajal neko ritualno krščenje brucev te nove generacije.

Nekje okoli polnoči se je petkova veselica začela razblinjati sama vase, tesne stene in animirana generacija ljubiteljev težkokategornega panka so pletle svojo zgodbo, polno prešvicanega prijateljstva in internih for, recimo o uvoženi pijači Kofoli. Notranja jeza prostorov Gromke se je po Smedji prevedla tudi na zunanji bes nevihtnih oblakov, ki so iz sebe razpustili prej žugano deževje. Čik pavze smo zamejili na zgolj nujne primere, hvalevredna masa poslušalcev pa je, na račun Yu-Gi-Oh! mize, do konca zapolnila prostor. Po smetčarodeju sta nastopila še dva izjemna benda, postojnski, z GTA navdahnjeni CarlxJohnson in mostarski bratje Crustalno Jasno, toda recenzent je kmalu po pričetku ruženja doživel astmatični napad, tako da lahko dejstvo, da zasedbi jemljeta sapo, znanstveno potrdimo. 

Audio file
17. 3. 2022 – 14.00
Ritual panka in hardkora, ki je v svojo klet privabil vso nesnago slovenske scene

Bistvo te bridke powerviolence fešte so vseskozi zaznamovali intimnejši prepleti bendov, publike in ostalih nastopajočih. Gre namreč za tesno prepleteno skupnost, ki neizmerno uživa v interni razigranosti skupne sle po poslušanju zblaznele in hrupne glasbe. Mikrofoni so leteli med bendi, bili podajani v publiko in nazaj, nasilna družinica, enotna v žuganju s prsti in prešvicanem odrivanju, je tvorila enotno formo razvrata. Koncert je tako vrhunec vseh prejšnjih dejanj, ki zadnjih nekaj let uspešno prerukavajo sceno rodne grude. V mislih imamo denimo pretekli koncert Comeback Kidov ali pa tisti odurni nastop Full of Hell, ki sta služila kot preverjanje utripa scene, toda toliko bolj konkretno pa toplo naravo PV fešte, ki sloni na ramenih lokalnih razpletov, stoji na ramenih sporadičnih serialk, kot sta denimo Pun(č)k in Sovražim vaše dretje. Mlajša generacija na čelu teh dogodkov si brezsramno izklesuje samosvoj prostor brez slepe nostalgije.

Petkov nagnusni večer je razblinil kakršnekoli dvome okoli apatičnosti trenutno aktualne generacije ljubiteljev hrupa. Nadejamo se, da bo powerviolence fešta eden mnogih revitalizatorjev te na videz strašne, a neizmerno strastne scene. 

 

Odpoved: V Gromki je zmožnost svojih pljuč precenjeval Klemen Seliškar.

 

Smetobolje, najnovejši album Smedje, je najprej privrel s kanala grindwar.

Smedja Bandcamp

Smedja Instagram

 

Fešto so podpirali še:

Skate pankerjada Gründ

Gründ Bandcamp

Gründ Instagram

Tu pa tam poklon TupaTupaTam

TupaTupaTam Bandcamp

Crustalno Jasno iz Mostarja

Crustalno Jasno Bandcamp

Crustalno Jasno Instagram

Powerviolence petarda iz Postojne, CarlxJohnson

CarlxJohnson Bandcamp 

CarlxJohnson Instagram

Mariborski powerviolence odlom Propad

Propad Bandcamp

Propad Instagram

In najnovejši otrok tematskega nasilja Ku-Ri-Boh!

Ku-Ri-Boh! Bandcamp

​​​​​​​

 

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj