SVAŠTARNICA

Oddaja
28. 3. 2018 - 15.42

Današnjo Svaštarnico začenjamo doma in ne le to: še v Ljubljani za povrh! Za totalno frišno – kot ravnokar pečen kruhek – glasbeno reklamo je tokrat poskrbel Peter Plum. Izdal je namreč »mini digitalni album«, ki vsebuje dva zvočna posnetka; Track One in remix skladbe Stand Up Tall, ki ji je v izvirniku glas posodil Dizzee Rascal. Nekakšna mineštra elektronike, rapa in ljubljanske progresivne scene je ušesom na voljo na Bandcampu.

 

Frišnega glasbenega kruha pa niso pekli samo na rodni grudi; med glasbeno-pekarsko elito so se znašli tudi v Ohiu! Naredi-sam-skupina The Sidekicks, ki se je svetu z debitantskim albumom predstavila leta 2015, končno nadaljuje, kjer je zastala takrat; pri svetlečih pop-kitarskih zvokih. In če tudi mi ostanemo kar pri kitarah … Te so v novem indie komadu Twin’s Twist kar navite in se blazno lepo prilegajo glasu gospoda, ki sliši na ime Steve Ciolek. P.S.: kot ste verjetno predvidevali – omenjeni komad napoveduje novo plato, ki bo zunaj maja letos.

Iz Ohia direktno v Filadelfijo – zakaj? – ker je prav tam namreč stacioniran trio Empath, ki ima za sabo že nekaj izdaj; glasbenih, se razume. Med njimi bo tudi 16-minutna glasbena kaseta  Liberating Guilt And Fear, ki izide prav danes! Prva polovica kasete bo napolnjena s hrupnim, a svetlim popom, vse skupaj pa bo podpirala močna distorzija; kakšna je druga polovica kasete, ostaja skrivnost … Šala – skrivnost, ki jo preprosto lahko rešite s poslušanjem.

 

Da se ne bi preveč ujeli v kasetni trak je tu še neo-soul feministična himna zasedbe Sisters, ki napoveduje album s preroškim naslovom The Future and the Past. Opazka o preroškosti je seveda diskutabilna, medtem ko dejstvo, da skladbo izvaja Natalie Prass, nikakor ni! Prass se od »gladkih« R&B in pop zvokov počasi poslavlja; namesto njih zdaj nežno vpeljuje aluzijo na Eryko Badu, ki ji botrujejo blage funky note.

 

Pred koncertnim napovednikom pa k zadnji novički – k alternativnemu mixu komada It's Where The World Ends, ki ga je na novo priredil Luke Abbott. Izvirno se komad sicer nahaja na plati Where The World Ends, ki jo je lani izdal Indian Wells, a se tokrat pokaže »prerojen«. 

-------------------------------

Koncerti:

28. 3.: Koordinate zvoka #19: Kristijan Krajnčan, Žigan Krajnčan, Žiga Murko @ Pritličje, Ljubljana

28. 3.: The Evil Usses @ MKNŽ, Ilirska Bistrica

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.