morvern: In The Sun EP

Recenzija izdelka
5. 12. 2022 - 9.05

ŠOP Records, 2022

 

Tolkienovski izlet indie trubadurja
 / 23. 6. 2022

V tokratni Svaštarnici smo se v obliki pasje bombice odvrgli v nam domač zvočni log. Svojo glasbeno zbirko je namreč znova obogatil skorajda hišni samostojnež Jan Cizej oziroma morvern, čigar muziko po nekaj mesecih premlevamo v pisani besedi. Nazadnje smo v osrednjem recenzentskem terminu prisluhnili njegovi plati King Toro, na kateri sta sodelovala še dva ljubljanska podtalca Vasja Onič in Nejc Čulk, tokrat pa se bomo posvetili samostojnemu EP-ju In The Sun, ki je izšel v petek pri založbi ŠOP Records.

Če smo bili ob zadnjih morvernovih izdelkih kljub njegovim značilnim eksistencialnim in ljubezenskim tematikam vajeni vedrejših in energičnih inštrumentalnih spremljav, se s kratkometražcem glasbenik vrača bolj k začetkom glasbovanja. EP In The Sun namreč zvočno nekoliko spominja na njegov prvenec iz leta 2017, KV Files, ko tako kot na aktualni izdaji zaslišimo le zvoke kitare v spremljavi mirnega, otožnega vokala. Kljub temu pa se morvern od svojih korenin nekoliko oddalji. Komadi, posneti v njegovem domačem studiu AsKeySnjt, morda spomnijo tudi na domače kasetne posnetke pokojnega Kurta Cobaina, ki so jih našli po smrti Nirvaninega frontmana. Cizejeve lo-fi pesmi nas vračajo v čas, ko domače snemanje še ni bilo tako dostopno, kot je danes. Če je bil KV Files gmota malo hitrejše in za odtenek svetlejše kitarske glasbe, fingerpickinga in vokalov, je nov EP nekoliko potemnel. V otožnem molovskem tonu nam morvern pripoveduje o ljubezni, napakah, bolečini.

Domači bedroom artist M O R V E R N s svojo prvo izdajo pri ŠOP Records
 / 22. 7. 2019

Česa zares novega na EP-ju ne slišimo, vendarle pa bi lahko rekli, da se morvern s pisanjem tihotapi v zanj malo drugačne glasbene kotičke. Kitara in vokal sta njegovo glasbo vedno spremljala, na In The Sun pa ju je lepo zvezal v komade, ki jim morate prisluhniti v jesenskem času, na kar morda namiguje tudi naslovnica EP-ja, ne zgolj njegov zvok. Med svetlejše in temnejše odtenke kitare, obdelane z različnimi flangerji in reverbi, je Cizej izlil čustva ter misli, ki jih lahko jasno beremo, nekoliko nejasne pa postanejo v poslovilnem komadu. EP In The Sun nam ob Cizejevih trenutnih formulah ustvarjanja ponudi nekakšen oddih, nas pa že zanima, s kakšno formulo se bo danes že superustvarjalni klasik slovenskega podtalja predstavil v naslednjih projektih.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

all hail our king!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.