10. 1. 2018 – 9.05

SVAŠTARNICA

Audio file

Novinke?

Začnimo današnje novinke s tožbo. Angleška alter rock zasedba Radiohead ameriško pevko Lano Del Rey toži zaradi plagiatorstva znane skladbe z njihovega prvenca Pablo Honey. Lanina skladba Get Free namreč vsebuje podobno akordno progresijo in vokalno melodijo kot skladba Creep skupine Radiohead. Angleži zahtevajo vse založniške pravice, čeprav jim je Lana ponudila dobrih štirideset odstotkov pravic svoje skladbe. Vpleteni še niso prišli do končne razsodbe, zanimivo pa je, da ima štikel Creep prav tako podobno akordno strukturo in vokalno melodijo kot pesem The Air That I Breath, ki jo je skupina The Hollies spisala že davnega leta 1974.

vs.

vs.

Škotski kantavtor David Byrne, ki nam je morda bolj znan kot pevec ameriške skupine The Talking Heads, je napovedal izid novega dolgometražca. Album American Utopia bo izdan 9. marca pri založbi Nonesuch in gre za prvi solo izdelek po albumu Grown Backward iz leta 2004. David o albumu pravi, da z njim ne opisuje izmišljenega kraja, vendar prikaže svet takšen, kot je. Poleg napovedi je David izdal tudi novo skladbo Everybody's Coming To My House.

Angleška založba Houndstooth bo izdala novo kompilacijo elektronske glasbe, poimenovane In Death's Dream Kingdom. Uradno bo izšla 26. januarja, na njej pa bomo lahko slišali sklop elektronsko obarvanih štiklov raznih producentov, kot so Peter Van Hoesen, Pär Grindvik, Hodge, Batu in mnogi drugi. Navdih za nastalo kompilacijo pa gre pripisati poeziji pesnika in literarnega kritika T. S. Elliota.

Ameriška skupina The Breeders je napovedala novi dolgometražec. Album All Nerve bo izdan 2. marca pri založbi 4AD in gre za prvi izid po albumu Mountain Battles, ki ga je skupina izdala daljnega leta 2008.

Prav tako je "nov" dolgometražec napovedala ameriška indie rock zasedba Car Seat Headrest. Plošča Twin Fantasy, ki jo je pevec Will Toledo izdal že leta 2011, je tako ponovno zaživela v malo drugačni obliki, sedaj z vsemi člani zasedbe. Album bo izdan 16. februarja pri založbi Matador, pred današnjimi eventinkami pa si bomo privoščili še njihovo novo skladbo Nervous Young Inhumans.

Eventinke!

Nocoj se ne dogaja veliko. Za bolj elektronsko obarvan večer priporočamo obisk Pritličja, kjer drevi gostijo 18. edicijo Koordinat zvoka. Tokrat nam bodo Žiga Murko, Primož Sukič, Mina Fina in Dre Hočevar predstavili urbano video opero za Žensko, Filozofijo in tri performerje.

 

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj