7. 2. 2018 – 9.05

Svaštarnica

Audio file

NOVICE: 

Tokratno Svaštarnico začenjamo kar brez uvoda – kar je pesniška svoboda – jasno, na domačih tleh. Kantfestovski veteran Peter Andrej in Erika Vouk sta pred kratkim pri založbi KU KU izdala plato Zatópató, ki nesramno vleče na vprašanje zakajpato? in morda odgovor ponuja v kratkih in liričnih odstavkih skladb ali bolje: v uglasbeni poeziji. Zgolj po vzdušju bi plošča lahko spomnila na Pengovove Pripovedi – to velja še posebej omeniti, saj se čez nekaj dni bliža obletnica njegove smrti.

 

Čisto novo muziko pa obeta svež projekt Lost Girls, v katerem sta moči združila sicer stara sodelavca Jenny Hval in Håvard Volden. Njun EP z naslovom Feeling bo na svet privekal 2. marca letos, napovednik pa si že lahko ogledate in, jasno, poslušate na platformi Youtube.

 

Glede na pozicijo dneva v tednu, s katerim se počasi a vztrajno približujemo vikendu, je zanimiv posladek komad Heart Burns, ki nas bo do tja pripeljal predvsem na subtilnih in na hipno širokih klubskih valovih. EP Subclubsciously, na katerem se nahaja, je januarja izdala berlinska založba Through My Speakers. Se za noviteto morda skriva opita gospodična? Definitivno; na sceno se namreč po štirih letih vrača She's Drunk!

 

Poleg pijače ali umetniškega imena, ki bi bilo povezano z njo, se na glasbeno obličje vrača tudi Half Waif – novi single Keep It Out pa naznanja njen album Lavender, na katerega bo treba čakati do aprila. Avtorica ga je naslovila v čast svoji babici – in ja, skladba prinaša več kot le prostranost navideznih vrtov, poraščenih s sivko. Glasbenica se je predano posvetila tudi artističnemu videospotu, ki je izšel simultano s skladbo – tudi ta je dostopen na Youtubeu.

 

K novemu komadu so se zatekli tudi Bad Stream. Zvok, ki ga prinaša single Already Dark s prihajajoče plošče, pooseblja kaos digitalnega sveta in analognih inštrumentov, ki se naključno izgubljajo v vesolju, kjer spotoma naletijo na kultne Radiohead ali morda Nine Inch Nails. Celotna plata, na kateri bo tudi omenjeni komadič, izide aprila.

 

Preden zaspite ob novičarskemu delu Svaštarnice: še zadnja novička iz sfere jazza – če si želite vinilke A Love Supreme, ki jo je podpisal nihče drug kot John Coltrane, pohitite! Ikonični album, ki je izšel leta 1965, se na eBayu zaenkrat še prodaja po brutalno nizki ceni – trenutna cena znaša 19.000 dolarjev.

 

Nazaj v realnost pa s post-punk zasedbo Ought in njihovim novim komadom Desire.

 

KONCERTNE ZAPOVEDI:

Danes bo v klubu Channel Zero dišalo po Londonu – tja namreč prihaja britanski glasbenik Oliver Ho oziroma Broken English Club. Avtor že skoraj tri desetletja velja za eno vodilnih figur angleške techno scene – temačno vzdušje: here we come!

Če vam sede druga stran plaže, se napotite v Prulčka, kjer boste naleteli na italijanski Giacomo Zanus Trio, ki preizkuša predvsem nove glasbene jezike sodobnega jazza.

Ob 21.00 se bo v Cerknem predstavila zasedba Grad Gori!, gostil pa jo bo bar Gabriel.

Predvečer kulturnega praznika lahko pokončate v Klubu K4, natančneje na trap zabavi s precej pestrim line-upom.

O drugih dogodkih pa vas bomo v etru Radia Študent obveščali tudi med ostalim rednim dnevnim programom ...

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj