28. 2. 2018 – 9.05

SVAŠTARNICA

Audio file

Današnjo Svaštarnico začenjamo na svoji zemlji – razumljivo - ne s slovenskim filmom iz 50. let prejšnjega stoletja in očmi, marveč z ušesi in novo ploščo improvizirane sodobne jazz glasbe. Tri, dve, ena … Ne, ne gre za štetje v obratni smeri – ena je namreč naslov plate, ki so jo včeraj v svet poslali domači glasbeniki: Pia Podgornik na saksofonu, Rok Zalokar na klavirju in Dré Hočevar na bobnih. Po osredotočenem poslušanju bo verjetno jasno, od kod naslov – miniaturni namig: 40-minutna improvizacija je v celoti zajeta v enem samem posnetku.

 

Če glasbeni vlak pelje v bližnjo preteklost včerajšnjega dne, smo spet na njem; včeraj je, med drugim, izšel single Inner State of Alchemy, ki napoveduje album švicarske izvajalke Aïshe Devi. Najmočnejše orožje na plati, ki izide 11. maja, bo brez dvoma njen vokal, oplemenitili pa ga bodo še mistični beati in blagi rave vložki. Če te njen komad, ki bo predvajan čisto na koncu oddaje (jah, bo treba poslušati do konca!), ne odpelje po kakšni nerazumljivi poti, te bo morda kateri izmed njenih live nastopov, za katere se šušlja, da so totalno izvenzemeljsko doživetje!

 

Popevkarji pravijo, da je čakanje na maj baje nepotrebno; mi se z njimi, jasno, ne strinjamo. Zakaj? Argumentov je, valda, malo morje, zares pomemben pa je le eden: maja (natančneje 14.) izide še ena plata, ki je ne gre zamuditi – in, ja – noro živčni čakamo na mojstrovino berlinske bobnarke, basistke, vokalistke, skratka; multipraktičarke – Nur Jaber. Glasbenica se trenutno fokusira na elektronsko glasbo; njeni nastopi vključujejo DJ set z zdravo mero njenega vokala v živo. Plata If Only—A State Of Peace z devetimi komadi prinaša predvsem vplive IDM, ambientalne in klasične glasbe. Brutalen hibrid, torej!

 

Od berlinske DJ-ke in producentke do kraljic za en dan. Se ob tem morda pojavi asociacija na Bowieja? Tudi če se, v tem primeru prav nič ne šteje - Queen For A Day je namreč naslov novega singla rock benda Skating Polly iz Oklahome. Če so v njem same deklice, niti ni tako pomembno; pomembnejša je inspiracija ali – kdo lahko z najbolj tragičnimi zgodbami o bolnih otrocih, mrtvih možeh in revščini doseže večji aplavz. Prav takšna so bila pravila iger v bizarnih oddajah iz 40. in 50. let, ki jih Skating Polly poskušajo narisati skozi prizmo glasbe in ob tem opozoriti na negativne aspekte tovrstne zabave. 

 

-------------------------------

Koncerti:

28. 2.: Afterparty Special - dRdRdR (###) & Neon Lies @ Radio Študent, ob 11:00

28. 2.: IGNOR - platforma za literaturo, zvočenje in performans @ Klub Gromka, Ljubljana

28. 2.: Level 11: dRdRdR, Zarkoff, ZircuS @ Channel Zero, Ljubljana

28. 2.: Milky Chance, Conner Youngblood @ Kino Šiška, Ljubljana

28. 2.: Melissa Aldana Quintet @ Galerija, Velenje

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj