14. 3. 2018 – 9.05

SVAŠTARNICA

Audio file

Današnjo Svaštarnico začenjamo s pravljičnim številom sedem, saj se po prav toliko letih z novim glasbenih izdelkom na zvočne predvajalnike vrača Sade. Glasbenica, ki jo verjetno poznamo po zimzeleni skladbi Smooth Operator, je tokrat združila moči s produkcijsko hišo Disney – nastal je novi single Flower of the Universe, ki je pospremil premiero znanstveno-fantastičnega filma A Wrinkle In Time.

 

Če vas risanke, pravljice in včasih (pre)slinast fantazijski svet ne vznemirjajo preveč, vas na realna tla vračamo s tragično novico o smrti 46-letnega raperja, ki je slišal na ime Craig Mack [krejg mek]. Bad boy je s svojimi beati kraljeval predvsem v devetdesetih, njegov največji hit Flava in Ya Ear pa bo – v nasprotju z njim in seveda vsemi nami – ostal za vedno!

 

Mogoče se danes lahko zazdi, da je Svaštarnica postala oddaja za osmrtnice – beri: OMRTVARNICA - a prisežemo, da temu ni tako! Pred nekaj dnevi je našo (in s tem mislimo domačo) zemljico zapustila ena redkih slovenskih kantavtoric – Katarina Avbar. Vsestranska umetnica, ki se je poleg glasbe ukvarjala tudi z gledališčem, je, žal, postala najbolj popularna  kot učiteljica zloglasnih frizerk; ja, tistih, ki so s svojimi pesniškimi »presežki« poskrbele za video viralca. Kakorkoli; albuma Beležnica in Na drugi strani, ki jih je ustvarila v sodelovanju s Petrom Deklevo, ostajata ena redkih ženskih kantavtorskih albumov v Sloveniji; vržte si ju na uhelj!

 

Od manj morbidnih tem je na voljo tale: italijanski duo Mathame z remixom komada Striker napoveduje izid EP-ja – ta bo nosil naslov At The Doors Of Those Spaces. Že, že, sam: kdaj bo pa zuni? Dan D je 16. marec. Pa še tole: glasbenika sta inspiracijo za komade črpala iz jasnih in čistih zvezdic, ki se svetlikajo nad vulkanom Etna v južni Italiji. Kakšna patriota – brez heca!

 

Da nas ne odpelje preveč ... no, ali pa da nas, se moramo pred novičkarskim delom Svaštarnice zamotiti še z globoko zasanjanim (če že ne mal' zapohanim) elektronskim zvokom remixa Drifting, kjer sta sodelovala Escapism Refuge in Zeb Samuels. Poslušte, poslušte – čist frišno!

 


Koncerti:

14. 3.: Karmakoma, Onubo @ Channel Zero, Ljubljana

14. 3.: persons from porlock @ Božidar, Ljubljana

14. 3.: Širom @ Knjižnica Otona Zupančiča, Ljubljana

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj