21. 5. 2018 – 9.05

Svaštarnica

Audio file

Pozdravljeni v ponedeljkovem pregledu glasbenih novic, ki ga začenjamo z novicama o prenovljenih izdajah prekaljenih glasbenih projektov. Prvi je Wolf Eyes, skorajda zloglasni trio, ki je v prejšnjem desetletju poleg same glasbe slovel po izjemno zanimivem koncertnem doživetju, polnem ekscentričnih dogodkov. Trio bo album Dread, ki so ga izdali v letu 2001, ponovno poslal v javnost, tokrat prvič vtisnjenega na vinil. Wolf Eyes bodo ob tem v Detroitu izvedli tudi priložnostni koncert.

Priložnost za predstavitev novega materiala bo letos poleti izkoristil tudi Michael Gira. Frontman legendarnih Swans namreč pripravlja naslednjo fazo in inkarnacijo omenjenega projekta. Novi komadi naj bi že bili v nastajanju, Gira pa bo med tem pri lastni založbi 20. julija ponovno izdal album Soundtracks For The Blind iz leta 1996. Tudi ponovljena izdaja tega albuma bo luč sveta prvič ugledala na vinilni plošči.

Nadaljujemo v Gruziji, od koder je tbilisijski klub Bassiani sporočil, da je zaradi policijskih aktivnosti v preteklem tednu njegovo delovanje resno ogroženo. Spomnimo, posebne policijske enote so 12. maja vstopile v obratujoči klub in za nedoločen čas prekinile njegovo delovanje. Gruzijsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je racija del preiskave trgovine s prepovedanimi drogami, v Tbilisiju pa so izbruhnili protesti proti tovrstnim policijskim praksam, s široko podporo mednarodne javnosti. Potem ko notranje ministrstvo ni izpolnilo zahtev po ponovnem odprtju, je klub med vikendom objavil nov poziv k podpori.

Preletimo še nekaj glasbenih novosti. Nov komad je objavil Aesop Rock. Junak newyorškega hiphoperskega podzemlja je sporočil, da je komad Klutz ponoven izlet v vode brez bremenitve z ukvarjanjem s strukturo pesmi. Rezultat je komad brez refrena, z zapletenim narativom, ki pa omogoča, da Aesop pokaže svoj razkošni talent. Link do komadičev in po želji vinilnega singliča najdete na spletni Svaštarnici, tam pa vas čaka tudi najnovejša stvaritev obalnega wunderkinda FLO-ja. Obalni producent otoške garažne elektronike je pri londonski založbi za kompilacijo Congi – The Remixes prispeval digitalno ekskluzivo. Še eden od projektov Roberta Glasperja, neosoulovsko jazzovska supergrupa R+R=NOW, je po singlu z začetka maja zdaj napovedala tudi album pri Blue Notu in svetovno turnejo.

Za konec novičarskega dela Svaštarnice pa si bomo privoščili novo stvaritev slovenskega multiinštrumentalista, bobnarja in improvizatorja Brgsa. Pri lastni založbi Zvočni prepihi je Brgs izdal album z 11 skladbami, naslovljen Free Dbeat. Na tej izdaji se Brgs spopada z groovom, bobnarskim svetim gralom, z njim eksperimentira in v njem išče prostorčke, ga ignorira ter vpleta tudi različne zvočne izseke. Vse skupaj spremlja z modularnim sintom Veznik Staša Vrenka. Linke najdete na spletni Svaštarnici, poslušamo pa kompozicijo Lady Trap.

Institucije

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj