7. 1. 2015 – 9.15

Svaštarnica

Audio file

Novice:

 

Domači one-man-band >> Umdhlebi je včeraj napovedal dve kasetni izdaji, ki bosta luč sveta ugledali 15. januarja. Istega dne bo ta apokaliptična entiteta, ki zagovarja industrijski kolaps in konec "civiliziranega" človeka, nastopila v ljubljanskem Pritličju.

Londonska umetnica Aiste Noreikaite je zasnovala Experience Helmet, čelado, ki možganske valove pretvarja v glasbo. Čelada za to uporablja metodo elektroencefalografije, pri čemer gre za beleženje možganske aktivnosti z elektrodami na površini glave. Čelada zabeležene živčne procese v realnem času prevaja v zvok in tako ustvarja avdio sliko posameznikovih trenutnih izkušenj. Zvoki, ki tako nastanejo, so po poročanjih višji, ko je posameznik bolj zbran, ko pa se kakemu opravilu res zelo posveti, so tudi hitrejši in bolj ritmični. Dosedanji uporabniki čelade menda poročajo, da so se po nošnji počutili bolje, seveda pa je težko reči, če je čelada res tako čudežna ali pa dotični posamezniki že na začetku niso premogli dovolj črnih misli, ki bi jih pretopili v zvok.

Že čisto konec lanskega leta smo napovedali nov singel rejverskih dedkov The Prodigy, ki izide januarja. Sedaj pa je bend razkril tudi albumske načrte. Njihov prvi album po letu 2009 bo nosil naslov The Day is My Enemy, izšel bo 30. marca pri njihovi lastni založbi Take Me to the Hospital, na njem pa bo 14 komadov. Napoved plošče je bend pospremil s kratkim teaserjem in tudi že naslovnico.

Glasbene moči bosta ponovno združila Oren Ambarchi in Jim O'Rourke. Pri Editions Mego bo namreč 3. marca izšel njun drugi samostojni album z naslovom Behold, ki bo nasledil LP Indeed iz leta 2011, ki je izšel pri isti založbi. Kratek izsek z albuma je že moč najti na >> SoundCloudu, obeta pa se kombinacija terenskih posnetkov, elektronike, kitar in ritmov, ki se spajajo v kraut-rockerski elektronski minimalizem.

Na univerzi Aston v britanskem Birminghamu bo konec tega meseca potekala prva konferenca, posvečena zasedbi Kraftwerk. Pod ambicioznim naslovom "Industrielle Volksmusik for the Twenty-First Century: Kraftwerk and the Birth of Electronic Music in Germany" se bo odvila kopica predavanj in diskusij na temo kulturno-zgodovinskih implikacij, ki jih je bend sprožil na najrazličnejših glasbenih in družbenih področjih. Da pa ne bo vse tako resno, bo seveda obratoval tudi Kraftwerk disko!

Svoj osmi studijski album napoveduje tudi raper DMX, ki sicer že dolgo ni v najboljših odnosih z zakonom in svetom nasploh. A njegova nova plata Redemption of the Beast bo vseeno izšla 13. januarja pri Seven Arts Entertainment, na njej pa bo 16 komadov.

Björk trenutno še kuje svoj novi album, ki bo nasledil Biophilio iz leta 2011, že pred časom pa je obelodanila, da ji pri tem pomaga tudi producent Arca (sicer drugi na lestvici naj tujih albumov po izboru glasbene redakcije Radia Študent). Sedaj je sodelovanje pri njeni novi plošči potrdil tudi Bobby Krlic, sicer varovanec založbe Tri Angle, bolj znan kot Haxan Cloak. Ta je kolaboracijo kakopak ves počaščen razglasil na Twitterju. >> Tule lahko prisluhnete njegovemu miksu za FACTmag.

 

Prisluhi:

>> Zasedba Cock & Swan napoveduje svoj debitantski EP z naslovom What Was Life? Prva hipnotično-zasanjana skladba nosi naslov PERG, EP pa bo izšel pri založbi TAR.

>> Malo manj zasanjani pa so italijanski razgrajači Killer Boogie. Tričlanska zasedba bo svoj debitanski album Detroit izdala naslednji teden pri Heavy Psych Sounds.

 

Priporočeno branje:

Panda Bear svoj novi album Panda Bear Meets The Grim Reaper izda 12. januarja, v >> intervjuju pa se je o njem in drugih rečeh tudi razgovoril.

 

Izhod: 

Jazz Jam: Blue Train Quintet – Underground @ Bar Prulček, Ljubljana

Jazz v Kavarni Union @ Kavarna Union, Ljubljana

Dodaj komentar

Komentiraj