20. 5. 2024 – 19.00

Fishtalk: Out

Audio file
Vir: Naslovnica

Petite Biche Records, Sylvebarbe Records, 2024

 

Tokrat se bomo prepustili pogledu na družbo skozi prizmo družbenega razkroja, propada ter neizbežne in destruktivne žeje po moči. Temu se bodo pridružili mešani občutki, to bodo bolečina, jeza in disociiranje. Sledila bosta še neizmuzljiva resignacija na eni strani ali upor na drugi. Skozi naštete pojme in stanja se vije muzika današnje Tolpe bumov. Francoski noise rockerji Fishtalk se naštetega lotevajo z uporabo noisa, indie rocka, ambientale in skrbno napisanih verzov, ki neredko skrivajo politična sporočila.

Zasedba Fishtalk je letos izdala svoj drugi kratkometražec, naslovljen Out. Fishtalk so še precej svež štiričlanski bend, ki je prvo kratkometražno izdajo dal v posluh leta 2021, to je bil EP, naslovljen Shutdown. Če je debitantski EP že nakazal držo benda Fishtalk, ki je vselej vezana na delovanje družbe in položaj posameznika v njej, se je ta sprva zdela dosti bolj otožna, tudi resignirana, ob čemer je nova izdaja nastrojena z nekaj več jeze. 

Dobre pol ure dolg kratkometražec Out daje vtis apokalipse, razkroja, propada … Poslušalka vso to napetost čuti skozi spretno uporabljeno inštrumentalizacijo, ki jo glasbeniki krepijo z uporabo raznih zvočnih efektov, šuma in glasbenih prehodov. Opevani propad bi morebiti aplicirali na družbo kot takšno, ozadje benda pa kaže na posredovanje dokaj jasnega političnega sporočila. Fishtalk se denimo želijo zoperstaviti binarnemu mišljenju. Upor binarnosti in druga neposredna sporočila najdemo v spremljajočem videospotu za komad Men are Dead. Besedila so sicer dokaj abstraktna, sestojijo iz nekaj ponavljajočih se, nemalokrat lirično prefinjenih verzov, kar pa se nekajkrat porazgubi s slabšo izgovorjavo angleških besed francoske vokalistke. No, pričakovano, toda s tem se nekoliko izgubi očitno zastavljena močna sporočilna vrednost besedil.

Komad, ki glasbeno najbolj vžge, je skladba Crocodile, ki orisuje že groteskne podobe; vse zopet seveda kaže na pokvarjeno družbeno stanje. Skozi komad se vse bolj obupano ponavlja verz race of rapists oziroma dirka posiljevalcev. Zatem sledi še en izstopajoč komad, skladba Lost Footage, ki deluje otožno ambientalna in predstavlja tisti poslušalski trenutek, ki vzbudi premislek. V ozadju so nerazločni zvoki, medlo prepoznani verzi prejšnjih komadov, vse skupaj pa je spretno skomponirano, da vlije poslušalki kanček občutka apokalipse. Deluje teatralno, poudari resnost dekadenčnega ozračja, ki deluje bolj prizemljeno kot vokalno izlivanje frustracij. Bendu se med drugim pripisuje oznaka indie muzike, kar je najbolj jasno na najlahkotnejšem komadu na plati, skladbi Golden Mean. Z lahkotnimi kitarskimi linijami orisuje eksistencialni položaj subjekta in daje vtis nekakšnega dvojnega doživljanja, ki se znajde nekje med otopelo resignacijo in delnim uporom.

Fishtalk spretno nalagajo zvočne plasti čez celoten album. Apokaliptično vzdušje je tako zaigrano skozi indie komade, skozi ambientalno muziko, pa z bolj punkovsko naravnanimi komadi – vsaka žanrska izbira se izkaže za primerno. Čeprav je efektov veliko, so ti jasno na mestu po zastavljenem konceptu, in čeprav komadi sami po sebi večinoma ne pridejo močno do izraza, EP Out ponudi koherentno poslušalsko izkušnjo.

 

Leto izdaje
Avtorji del

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj