Wiki: No Mountains in Manhattan

Recenzija izdelka
14. 9. 2017 - 19.00

XL Recordings, 2017

 

Wiki je klepač, ob katerem bo marsikatera hip-hop glava zastrigla z ušesi in pomislila, da je za tega modela že slišala. Gotovo po zaslugi projekta Ratking, ki ga je iz rodnega New Yorka v družbi Sporting Lifa in tovariša za mikrofonom Haka v svet poslal leta 2011, torej v času, ko je bila sinusoida hiphoperske prosperitete v fazi nabiranja zaleta za ponovni, današnji vzpon. Ratking so iskanje liričnih korenin pri raperjih newyorških zlatih dob po zaslugi producenta Sporting Lifa združili z zgledi iz drugačnih delov spektra newyorškega izročila, na primer punka in no-wava, v mešanico pa dodali še ščepec 808-ovskega basovskega bobnenja. Ob dveh EP-jih velja izjemni prvenec So it goes iz leta 2014 za svojevrsten pečat na newyorškem raperskem obličju.

Wiki, s pravim imenom Patrick Morales je sicer že leta 2015 izdal solo mikstejp Lil Me in z gostovanji na komadih izvajalcev, kot so Earl Sweatshirt, Run The Jewels in Skepta, stkal vezi z izvajalci z vseh vetrov. Čeprav je Ratking zaradi spora s Hakom v letu 2016 doživel de facto razpad, Wikiju dela nikakor nei zmanjkalo. Trenutno z emsijema Antwonom in Lil Ugly Manom tvori supergrupo Secret Circle, februarja letos je s someščanom Your Old Droogom plasiral EP What Happened To Fire, nato pa 25. avgusta letos pri XL Recordings izdal svoj debitanski solo dolgometražec – No Mountains in Manhattan.

Wiki se želi predstaviti v nekoliko drugačni luči, a obdržati značilnosti, ki ga kot emsija krasijo že vrsto let. Z dobro premišljenim flowom nam dostavlja gore informacij, ki so v primerjavi z delom v Ratkingu precej prečiščene, a ne za ceno ritmike, ki je še naprej nepredvidljiva. Flow je včasih odrezav, včasih lirično gnan, včasih pa preprosto surovo nagroovan. Za enako raznolike groove v podlagah je zaslužna izbrana ekipa producentov. Najbolj odmevni so gotovo Earl Sweatshirt, Kaytranada, pa Epton in Moralesov dolgoletni pajdaš, Sporting Life. Svojo kilometrino in omenjene veščine za mikrofonom Wiki s pridom izkorišča za bogatenje lastnega žanrskega raziskovanja. Biti tako do nas prihajajo v različnih oblikah in odlikah, od najokusnejših džezovskih vzorčenj prek 808 bangerjev do klasičnih vzhodnoobalnih ritmov; tistega z naslovom Made For This z gostovanjem požegna veliki Ghostface Killa. Med gostujočimi se znajdejo še Your Old Droog, pa Evy Jane ter nekaj Wikijevih newyorških kolegov.

Današnji, 23-letni Wiki razumljivo ni več agresivni mladenič iz Ratkinga. Tudi po lastnih besedah je tekste tokrat osmislil bolje, jih nekoliko osiromašil odvečnega, svoje samohvalne in drugačne pune [pane] plasira lucidno, v manj mračni, bolj sproščeni narativi, ki pa nikakor ni naivna. Je človek kot marsikateri drug, živi življenje polno opojnih substanc in tegob, obenem pa ga bogatijo ulične, glasbene, ljubezenske, popkulturne, politične in socialne modrosti. Prinaša zgodbe in prizore z ulic Manhattna, predstavlja energijo in šarm Velikega jabolka, pa tudi tamkajšnjo gentrifikacijo in denimo nasilne policaje. Vendarle pa je Wiki še vedno dovolj direkten model, da razumemo, zakaj je v preteklosti v določenih okoliščinah izgubil precejšen del prednjega zgornjega zobovja.

Tako dobimo album, ki ga po merilih progresivnosti ne moremo označiti za nekaj posebnega, je pa zato odličen odraz visokega nivoja raznolikosti in posebnosti, ki ju od avtorja zahteva solo hip-hop debi, četudi je ta že uveljavljeno ime. Wikijevo valovito gladino poganja hud, igriv flow, poln newyorške spike in slenga ter cela plejada izjemno talentiranih producentov. Pod to gladino pa so prigode in predstave sproščenega, bistrega manhattanskega uličarja, ki v zvedavem, zavednem realnessu najde globine, primerljive z delom iz časov mnogo bolj eksperimentalnega, mladostnega Ratkinga, hkrati pa išče širši preboj in prepoznavnost, kakršno si zasluži.

 

Wiki - Mayor (Official Music Video)
Wiki - Pretty Bull (Official Music Video)
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness