ART-AREA 210

Oddaja
11. 3. 2013 - 20.00

 

Pozdravljeni v 210. izdaji oddaje Art-Area, oddaje, ki dvakrat mesečno predstavlja in komentira dogajanje na prizorišču sodobnih vizualnih umetnosti. V tokratni oddaji prisluhnite pogovoru z Vladimirjem Vidmarjem, kustosom razstave The pleasure is mine v Galeriji Škuc. S kustosom se je pogovarjala Iva A. Boras. V nadaljevanju prisluhnite pogovoru z umetnicama Mirjano Batinić in Tejko Pezdirc, njuni refleksiji lastne umetniške prakse, izgubljanju v spominih in sanjah ter razmišljanju o umetniških delih, ki bodo predstavljena na prihajajoči razstavi v Galeriji Škuc.

 

THE PLEASURE IS MINE

Najprej o razstavi The pleasure is mine, ki smo si jo prejšnji teden ogledali v Galeriji ŠKUC. Privabila sta nas provokativno zastavljen koncept in spremljevalni esej o seksualnosti v umetniški praksi. Pričakovati je bilo mogoče kar koli, zato smo se pustili presentiti. Skupinsko razstavo petih avtorjev različnih generacij je kuriral Vladimir Vidmar, s katerim smo se po odprtju tudi pogovorili.

Najprej k naslovu:

////////////////////////////////////////

intervju je v posnetku oddaje

////////////////////////////////////////

Po uvodu in obrazložitvi koncepta razstave smo kustosa povprašali še o selekciji in sami postavitvi. Izbral je le pet umetnikov in njihova dela povezal z zanimivim, a ohlapnim konceptom.

////////////////////////////////////////

intervju je v posnetku oddaje

////////////////////////////////////////

Po ogledu razstave se nismo več spomnili, kaj smo pravzaprav pričakovali, da bomo videli, s kakšnimi predsodki smo šli v Galerijo ŠKUC. Nam je pa Vladimir Vidmar vsekakor razločno sugeriral, da obstaja tudi neeksplicitno in neenoznačno pojmovanje seksualnosti.

Iva A. Boras

 

INTERVJU Z MIRJANO BATINIĆ IN TEJKO PEZDIRC

Ostajamo v Galeriji Škuc. V sklopu razstave 4. 4., ki bo sledila aktualni razstavi The pleasure is mine, predstavljamo delo in opus dveh samosvojih umetnic. To sta Mirjana Batinić z delom Vertikalno in horizontalno razslojevanje in Tejka Pezdirc z delom Prostori Spomina (Odsotna).

Obe umetnici izhajata iz osebnega, intimnega ter uporabljata sorodno snov, ki pa jo vsaka na svoj način prenašata v svoje umetniško delo. Tejka skozi taktilnost, snovnost, Mirjana skozi zvok, kjer vsa snovnost izgine.

Obe umetnici subjektivizirata prostore, v katerih sta bivali ali so ju na kakšen drugačen način zaznamovali. Mirjana pripoveduje o vseh sobah, v katerih je živela, odkar je šla od doma. Tejka pa si prilašča starinska vrata, skozi katera je vstopala v otroštvu. Vrata znova spreminja v surovino za svoja umetniška dela, zanje pa postavlja osebne predmete ljudi, ki so ji blizu. S prisotnostjo osebnih predmetov pa – paradoksalno – zaznavamo ravno nasprotno, torej odsotnost oseb, ki jim ti predmeti pripadajo. V dojemanju odsotnosti se Tejkino kiparstvo znova poveže z Mirjaninimi zvočnimi deli, v katerih kljub odsotnosti vidnega, predvsem pa umetničinega telesa, ki se v samem umetniškem delu ne pojavlja, še vedno čutimo njegovo vseprisotnost.

http://tejkapezdirc.wix.com/tejkapezdirc

http://cargocollective.com/mirjanabatinic

http://vimeo.com/mirjanabatinic

https://soundcloud.com/mirjana-batinic

////////////////////////////////////////

intervju je v posnetku oddaje

////////////////////////////////////////

Miha Kelemina

 

Toliko za nocoj v oddaji Art-Area. Naslednja izdaja bo na sporedu natanko čez štirinajst dni, samo na valovih Radia Študent. Tokratno oddajo Art-Area sta pripravila Iva A. Boras in Miha Kelemina, za tehnično izvedbo je poskrbel Linč, brala sta Rok in Jaka.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness