DRAME IN NOMINACIJE

Kulturna ali glasbena novica
25. 3. 2016 - 15.22

Butnskala, famozna in kultna radijska igra, ki so jo preposlušala osemdeseta in je nov milenij še ne pozablja, bo v nedeljo 27. marca ob 19.30 uri v Prešernovem gledališču Kranj s krstno uprizoritvijo otvorila že 46. Teden slovenske drame. Novost letošnje bere festivala, ki se bo razprostrl vse do 9. aprila, je prevlada uprizoritev dramskih besedil, čeprav je bilo med 52 predstavami tudi mnogo avtorskih projektov. Štirinajst dni dogajanja bo zajelo 18 predstav tekmovalnega, spremljevalnega in mednarodnega programa, ob tem pa še delavnico dramskega pisanja pod taktirko hrvaške dramaturginje in dramopiske Nine Mitrović, bralne uprizoritve ter okroglo mizo o stanju gledališke kritike. V torek, 29. marca, ob 18. uri bo v Stolpu Škrlovec potekal tudi minisimpozij o avtorju Butnskale Emilu Filipčiču, kjer bodo spregovorili o sprejemanju in svežih interpretacijah njegovega večstranskega opusa. Vodil ga bo Tomaž Toporišič v sodelovanju s študentom režije in pesnikom Janom Krmeljem, pesnikom in nagrajencem za mladega dramatika Tiborjem Hrs Pandurjem ter pesnikom in teoretikom Muanisom Sinanovićem, teoretikom Aldo Milohničem, kritičarko Niko Leskovšek in drugimi.

Naj omenimo še, da poročilo žirije za Grumovo nagrado in nagrado za mladega dramatika ponuja konkreten komentar k naravi prispelih novonastalih besedil. Letos se je zgodil celo zgodovinski rekord v njihovi količini, to je 82, s čimer se slovenska besedna hiperprodukcija na področju poezije in proze zdaj seli še v dramo.

Ob primerjavi tekmovalnega, ki zajema osem predstav, in spremljevalnega programa, ki zajema tri predstave, je mogoče opaziti prevlado večjih gledališč v prvem ter manjših v drugem. Selektor Gregor Butala pove več o kriterijih pri izboru in ali umeščenost v institucionalno ali alternativno sceno pri tem igra kakšno vlogo?

*izjava

In še o razmerju med tekmovalnim in spremljevalnim programom:

*izjava

***

Z današnjim dnem so znani nominiranci osrednje nacionalne nagrade za mlade vizualne umetnike do 30 let, to je Nagrade skupine OHO. Ti so Boris Beja, Neža Knez, Mark Požlep in Tomo Stanič, a le en srečnež med njimi bo deležen dvomesečne umetniške rezidence v prostorih Residency Unlimited, bivanja v New Yorku, kamor ravno sedaj odhajata lanskoletna nagrajenca Lenka Đorojević in Matej Stupica. Del nagrade pa je tudi samostojna razstava v Ljubljani v naslednjem letu in odkup umetniškega dela. Slavnostna podelitev nagrade in razstava nominirancev pa se letos prvič seli iz metropole v prostore Umetnostne galerije Maribor.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.