22. 6. 2018 – 15.10

Hčerka svetovnega voditelja storila samomor

Audio file

To soboto in nedeljo si lahko v Stari Elektrarni ogledate predstavo Staging a play: Antigona koreografa in plesalca Matije Ferlina. Čeprav gre za svetovno klasiko in obvezno srednješolsko čtivo, ki je pogosto uprizorjeno, jo bomo tokrat gledali drugače.

Koreografski mono performans Ferlina dekonstruira konvencije drame in popolnoma reducira sceno na robu izvedbenih zmožnosti. Tako piše v opisu dogodka. Kaj to pomeni za morebitnega gledalca smo vprašali Ferlina.

Izjava

Dramaturg predstave Goran Frčec v predstavi izpostavlja položaj govora, ki ga je prevzel gib. Besedilni okvir, jezikovni znak in govor postanejo glavno koreografsko orodje. Govor je osvobojen od telesa, ne potrebuje ust, ki ga izrekajo, temveč je prisoten samo kot ozvočen glas. Če je govor osvobojen telesa, pa telo ni osvobojeno govora. Kako telo enega plesalca hkrati nosi vse vloge in funkcije, hkrati pa se podreja govoru, je povedal Ferlin.

Izjava

Predstava je nastala po prevodu Dona Taylorja, čeprav imamo v Slovenščini mnogo prevodov, še posebej žmohntega Sovretovega. Najbrž podobno velja za hrvaščino, avtorjev materni jezik. Zakaj ravno ta prevod in kaj je na njem posebnega nam je povedal Ferlin.

Izjava

Plesno predstavo Staging a play: Antigona bo ta vikend gledala Ana.

 

 

 

Drugi prispevki na Radiu Študent o delu Matije Ferlina:

https://radiostudent.si/kultura/rkhv-intervju/matija-ferlin

https://radiostudent.si/kultura/teater-v-eter/staging-a-novel-cafe-idiot

 

Institucije
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj