K-pop v Ljubljani

Kulturna ali glasbena novica
13. 9. 2018 - 15.23

September je v zadnjem času postal novi oktober; študentom je dovolj počivanja, poletni oddih pa se je že dodobra izpel. Tako ne gre čuditi, da je kulturna produkcija v zadnjem mesecu poletja množično poskočila, tako po kvaliteti kot po množičnosti. Eno od takšnih minimalnih presenečenj je pripravilo tudi Društvo študentov koreanistike, ko je naznanilo, da je danes vse nared za nadaljevanje v začetku leta začetih K-pop žurov, vedno znova umeščenih v Klub Gromka. 

Začetki K-popa sicer segajo v 90. leta, zdajšnja verzija omenjenega žanra pa naj bi predstavljala tretjo ali četrto generacijo idolov, kot zvezdnike naslavljajo njihovi zvesti oboževalci. Če naredimo korak naprej, lahko rečemo, da je prvi resni preboj v širšo publiko Zahodnega sveta K-popu uspel leta 2012, z nepozabnim singlom Gangam Style pevca in ustvarjalca PSY-a. Zadnji bliskoviti trend vzpona pa je pripravila skupina BTS, katere novi album Love Yourself: Tear, je pristal na prvem mestu ameriške Billboard lestvice – prvič po 12 letih se je dogodilo, da je tujejezičen album doživel tolikšen uspeh.

A več o K-popu, njegovih posebnostih in ostalem nam bo povedala Kaja Kavčič, ena izmed ustvarjalk današnjega dogodka Kpop žur: BOOM Shakalaka v Ljubljani.

Izjava:

Nekaj novega ne predstavlja le jezik, temveč tudi:

Izjava:

Če preidemo k današnji zabavi.

Izjava:

Kpop žur: BOOM Shakalaka v Ljubljani se začne ob 21-ih v Klubu Gromka, zamudnike pa opozarjamo, da se karte prodajajo na vratih kluba še med 21.00 in 23.00 uro.

Od pop kulture se selimo h - kulturi. Kam drugam kot v Trbovlje, kjer bo danes otvoritev mednarodnega festivala novomedijske kulture Speculum Artium. Letošnji festivalski program je še celovitejši kot v preteklosti, saj bo njegovo 10. obletnico delovanja pospremilo največje število projektov do sedaj, poleg tega pa bo tokratni sklop dogodkov še toliko bolj v znamenju velikih imen iz sodobne umetnosti.

Letošnja izpostavljena umetnika festivala sta pionirja sodobne interaktivne umetnosti prof. Christa Sommerer in prof. Laurent Mignonneau. Premierno bo predstavljen tudi nov projekt, plod sodelovanja med TNM - kratica za Trbovlje Novomedijsko mesto -, Yaskawa Robotics in skupino Laibach. V okviru festivala bodo izvajali tudi delavnice z novomedijskimi vsebinami, kot so znanost, umetnost, tehnologija. Svoja dela bodo predstavili tudi slovenski novomedijski producenti Srečo Dragan, prof. dr. Franc Solina, Marko Glavač, Robertina Šebjanič, Valerie Wolf Gang in drugi. Festival Speculum Artium 2018 - DECADES se bo otvoril danes ob 19. uri z eksperimentalnim performansom The Stroj v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje. Festival bomo na naši frekvenci še podrobneje predstavili, med drugim tudi s pogovorom z omenjenima pionirjema interaktivne umetnosti. 

Zadnja izmed novic v tokratni oddaji pa prihaja iz mednarodnega prostora, in sicer iz Beograda. Z uprizoritvijo predstave Odilo. Zatemnitev. Oratorij. Slovenskega mladinskega gledališča v koprodukciji s Kinom Šiška in režiji Dragana Živadinova se danes otvarja 52. Bitef, Beograjski mednarodni teaterski festival. Festival bo potekal med 13. in 22. septembrom s številnimi gosti iz tujine, in sicer - poleg že omenjene slovenske produkcije - bodo na festivalu sodelovali še ustvarjalci iz Francije, Nemčije, Hrvaške, Estonije, Izraela, Švice, Belgije in seveda Srbije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness