Kulturna vojna

Kulturna ali glasbena novica
16. 12. 2015 - 14.28

Danes je preteklo dvajset dni od ultimata Nacionalnega sveta za kulturo. Miru Cerarju tako ostaja le še en dan, da izpolni glavno zahtevo odprtega pisma, odstop, oziroma zamenjavo ministrice za kulturo, Julijane Bizjak Mlakar. O ignorantskem odnosu ministrstva in povodu za ultimat govori predsednik NSK-ja Metod Pevec:

IZJAVA

Pod poziv se je podpisala večina sveta NSK-ja in podporo zahtevi je izrazilo več kot 2500 kulturnih ustvarjalcev in številna kulturna združenja. Podporo so med drugim danes izrazili tudi v društvu slovenskih režiserjev. O trenutnem stanju na področju nacionalne kulturne politike so se izrazili, navajamo: "Povsem neaktivna kulturna politika se je v tem mandatu omejila na trosenje puhlic in nesramežljivo izkazovanje nadutega odnosa do ustvarjalcev v stilu: 'Kulturniki, bodite veseli, da vam nismo vzeli še več.'" Poudarili so, da je trenutni način vodenja ne-dialoga pritlehen in da se kritične glasove postopoma eliminira, mesta odločanja pa razdeljuje prijateljskim in poslušnim kandidatom.

Zahteva pa je naletela na gluha ušesa. Ministrstvo je pismo zavrnilo kot polno nepovezanih in nekonkretnih očitkov ter nekonkretno in nepovezano obtožilo poziv kot zaroto tistih, ki jim javni interes in enakost zakonodaje za vse ni po volji. Ministrstvo za kulturo je namreč na obtožbe o prevladi zasebnih in političnih interesov na ministrstvu odgovorilo z obtožbami o politizaciji in prevladi zasebnih interesov na NSK-ju. V celotni zgodbi smo torej priča vrhuncu slovenskega PR-a v stilu: »ne, ti« in »vse je zarota, m'kay«. Mogoče lahko v prihodnosti pričakujemo še kakšno izjavo »To si ti, kaj pa jaz??«. Kako lep čas za spremljanje diskurza v slovenski kulturi.

Cerarjev odgovor na zahtevo, da se do 17. decembra odstavi ministrico, je bil odločen: »Osebno se ne morem odzvati na vse zahteve, ki jih dobivam, od številnih društev.« V nadaljevanju odziv Metoda Pevca na Cerarjevo izjavo:

IZJAVA

Postavitev nacionalnega sveta kulture na enako raven kot kakšno lokalno vaško dramsko društvo bo gotovo zavrnilo bojazni tistih, ki opozarjajo, da vlada ne jemlje resno kulture in kulturne produkcije.

Ker pa iz nekega čudnega razloga nacionalnemu svetu kulture ni po godu obravnava na način, ki pritiče drugim kulturnim težkokategornikom, kot je denimo dramska skupina Miki Miška iz Trzina, so napovedali skupinski odstop ob neizpolnjenih zahtevah po preteku ultimata. Da je grožnja z odstopom resna, je še enkrat potrdil predsednik nacionalnega sveta kulture, Metod Pevec. Če do jutri, 17. decembra, ne bo odziva, v petek sledi odstop:

IZJAVA

Kulturna zima bo torej še dolga in upajmo, da se ne prevesi v zimo kulture.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness