Me?

Kulturna ali glasbena novica
21. 11. 2019 - 15.10

Na Novi Pošti se bo ob 19. uri začel prvi v seriji mesečnih dogodkov, imenovanih Za isto mizo, spletnega portala Neodvisni. Spomnimo, spletna platforma Neodvisni je enoletni pilotski projekt, posvečen kritiškemu in teoretskemu spremljanju sodobne scenske umetnosti, predvsem nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev. Urednici Pia Brezavšček in Alja Lobnik sta se po desetih mesecih delovanja odločili za nadgradnjo z živimi dogodki. 

Vsak mesec se bodo v Za isto mizo srečali zainteresirani pisci in avtorji predstav prispevkov, ki so bili v prejšnjem mesecu objavljeni na portalu. Danes bo torej govora o oktobrskih prispevkih in dogodkih - o abonmaju Micka in abonmaju Mučenica neodvisnega gledališča Moment iz Maribora, o predstavah s prav tako mariborskega festivala uprizoritvenih umetnosti Performa & Platforma, ter o predstavah Jata izkušenih ptic Ajde Tomazin in Brina Bare Kolenc

Ker je bil razlog za nastanek platforme ravno redko pokrivanje predstav z neodvisne scene s strani glavnih medijev, se je znalo dogoditi, da je bila kritika s strani portala Neodvisni tudi edina. Da tako mnenje ne bi delovalo preveč singularno in avtoritativno - sploh v situaciji, ko nevladne organizacije potrebujejo medijske objave in kritike za pridobivanja razpisnih sredstev -, je po besedah Pie Brezavšček želja dogodkov Za isto mizo odpreti morebitno definitivnost kritike v medsebojni pogovor in izmenjavo med pisci in avtorji predstav. 

Izjava.

***

Prav tako ob 19. uri se bo v Mali Galeriji Banke Slovenije otvorila še ena v nizu razstav študentov iz fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. V razstavi z imenom Študije iz vodoravnosti in samote se bosta srečala prispevka študentov krajinske arhitekture Biotehniške fakultete ter Akademije za glasbo. Razstava je nastala na pobudo proferice krajinske arhitekture Ane Kučan, katere študenti so znotraj učnega procesa snovali poslovilne komplekse in preizpraševali vlogo reliefa pri planiranju pokopališč. Ker krajinska arhitektura obstaja v stalnem dialogu z okolico, so k projektu povabili Akademijo za glasbo. Profesor Luka Juhart se je na vizualni material odzval z izbiro skladbe Stevena Loya, Kompozicijo B, ki je sestavljena izključno iz tonov najnižje strune kontrabasa in s tem ustreza tematiki vodoravnosti in samote. O tem, kaj lahko pričakujemo obiskovalci razstave, nam je orisal kustos Vladimir Vidmar:

Izjava.

***

Ob 20. uri bo v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana premiera sodobnoplesne predstave MEMEMEME koreografa mlajše generacije Jana Rozmana. Rozmana smo povprašali kaj je ta “meme” v MEMEMEME. Ali je to nemara “me” v ME-ME-ME-ME?

Izjava.

Jan Rozman, ki smo ga nazadnje videli v solo predstavi Predmetenje, to pot ne nastopa, temveč je prevzel vlogo režiserja in koreografa raznorodne zasedbe. Ta vključuje med drugim plesalce Julijo Pečnikar, Kajo Janjić in Daniela Petkovića, ki imajo tudi performativne, igralske, reperske in drag queen kapacitete, gledališkega improvizatorja Petra Frankla, dramaturginjo Varjo Hrvatin in videasta Vida Merlaka. Kako se je kolektiv ujel v ustvarjalnem procesu, nam je povedal Rozman:

Izjava.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.