Na meji vsega

Kulturna ali glasbena novica
Meja
29. 5. 2015 - 15.10

Današnje kulturne novice se bodo osredotočale na stik digitalnega in analognega, to je na mejo, ki svojo jasnost odraža zgolj na prvi pogled, podrobnejše zrtje pa nam kaže številne stike in prepletanja. Jutri se bo skratka ob deveti večerni uri pričel festival Strictly analog, ki bo v povezovanju z že potekajočim festivalom Svetlobna gverila interveniral v različne prostore. Nastopili bodo številni domači in tuji gostje, kot so Claudia Reh, Michael Bosanko, Neja Tomšič in drugi, posebno pa velja izpostaviti letošnjega Ljudmilinega umetniškega rezidenta Petra Edwardsa, ki pod imenom Casperelectronics intervenira v zvočno krajino predvsem preko z DIY metodo izdelanimi analognimi glasbili, pogosto podprtimi s svetlobnimi dodatki. Z delavnico za otroke bo festival širil svoje starostne meje, meje med producentom in prejemnikom pa se bodo brisale v projektu Cirkulaciji 2 z nazivom Socialne interakcije, o katerem nam bo več povedala Zala Vidali:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Od analognega pa k digitalnemu, kjer so se danes in se še, bodo se pa tudi jutri, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru spraševali o implementaciji digitalnega v kulturo, in sicer se odvija simpozij z naslovom Vpliv novih medijev: Dnevni izzivi za kulturne ustanove. Četudi je naziv zastavljen še kar široko, pa se dogodek osredotoča predvsem na prevpraševanje konkretne rabe družbenih medijev znotraj kulturnih institucij. Vsekakor gre za aktualne premike, ki potrebujejo neko širšo osmislitev, pa tudi konkretizacijo strategij, več pa nam bo povedal Aleš Ogorevec, koordinator FORMA MGLC in upravljavec spletne skupnosti:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Kot rečeno, pa se diametralno nasprotna pojma digitalno in analogno stikata na neki meji, ki ju sicer razmejuje, a hkrati predstavlja tudi stičišče. Meja sama je namreč pojem, ki je mejen, v svoji omejevalnosti pa kljub vsemu odprt in diskutabilen. V Gledališču Glej bo ob 19. uri prvič uprizorjena predstava Trojka, ki si je za izhodišče vzela ravno pojem meje, specifičen način nastajanja in prepletanje postopka s temo pa nam bo orisal umetniški vodja Gleja, Marko Bratuš:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness