Ritual očiščevanja in vegetacija

Kulturna ali glasbena novica
14. 1. 2020 - 15.10

Tistega večera v kleti je fotografija Tadeja Vaukmana, ki je bila maja lani razstavljena na razstavi nominirancev skupine OHO 2019, od danes naprej pa bo na ogled v sklopu razstave Ritual očiščevanja, tudi v Galeriji P74. O razstavi, katere otvoritev bo nocoj ob 19. uri, smo govorili z Vaukmanom.

Izjava.

Avtor prek medija fotografije, kasneje pa še z mešanimi tehnikami, zabeleži spremembe občutenja samega sebe v tujem mestu, New Yorku. Gre za fotografije z depresivno atmosfero, avtoportrete v okoliščinah, ki odkrivajo lastno ranljivost, ko je subjekt v svoji sobi sam, včasih bolan.

Izjava.

Povod za takšno odkrivanje samega sebe je bila knjiga Davida Michaela Wojnarowitza Weight of the Earth. Avtobiografija je ključno vplivala na začetek Vaukmanovega ustvarjanja. Prek fotografiranja nelagodnih kompozicij in zdaj razstavljanja teh, začne proces očiščevanja z odkrivanjem lastnih intimnih sfer doživljanja tujega prostora.

Izjava.

Razstava Ritual očiščevanja bo odprta do drugega februarja.

 

*****
 

Od mešanih medijev pa do novih umetniških praks povezovanja živih organizmov s tehnologijo. Pod pojmom živih organizmov se tokrat znajdejo rastline namesto človeka. Špela Petrič se v razstavi Vegetariat: delo nič, katere otvoritev bo nocoj ob 19. uri v prostoru razvojne umetnosti osmo/za, ukvarja s porajajočim problemom digitalnega nadzora v zahtevnem svetu kapitalistične učinkovitosti.

Izjava.

Namesto, da bi bili nadzoru podvrženi človeški osebki, so v razstavi pod takšnim drobnogledom rastline. Te o svoji aktivnosti poročajo prek mobilnih aplikacij. S tem vprašanjem se umetnica ukvarja že dlje časa.

Izjava.

 

*****

 

Prav tako ob 19. uri nocoj pa se bo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije odvil projekt Meje avtorice Barbare Kapelj ter soavtorjev Tine Valentan, Jalala Mosavija, Eduarda Raona, Boštjana Perovška v sodelovanju z Ženskim pevskim zborom Barje. Projekt želi vzpostaviti komunikacijo in sodelovanje z begunci in migranti, v sklopu česar je že potekalo učenje angleščine in slovenščine, spoznavanje Ljubljane in okolice, običajev itn. Osnovno idejo projekta nam predstavi Barbara Kapelj. 

Izjava.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Taja. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness