Vojna in mir v Novi Gorici

Oddaja
1. 6. 2018 - 15.10

V Novi Gorici se danes začenja že šesti knjižni festival Mesto knjige, kjer bo tokrat govora o vojni in miru v najširšem pomenu besed. Za tematiko vojne in mira so se organizatorji odločili v znamenju stote obletnice konca prve svetovne vojne, ki je močno zaznamovala Goriško.

V okviru obletnice prve svetovne vojne bo festival obiskal ilustrator Damijan Stepančič, avtor stripa Anton!, ki govori o izkušnjah avtorjevega pradedka na soški fronti. Festivalski program pa se bo dotaknil tudi drugih vojn. Že danes zvečer bo svoj roman Vrtnice v vetru predstavila pisateljica izraelsko-palestinskih korenin Widad Tamimi. Sara Šabjan, skrbnica festivalskega programa, dodaja, da bo govora o vojni v sodobnem kontekstu:

izjava

Festival bo obiskala tudi tankočutna pripovedovalka zgodovine Alenka Puhar, publicistka, ki se ukvarja z žrtvami vseh totalitarnih režimov. Slednja bo predstavila svoj prevod monografije Partizanski kirurg, ki govori o izkušnjah novozelandskega kirurga Lesleyja Rogersa z jugoslovanskimi partizani. Gre za delo, ki je bilo v slovenskem prevodu objavljeno že leta 1962, vendar so bili v njem izpuščeni določeni deli, kritični do partizanov in narodnoosvobodilnega boja. Alenka Puhar s svojo zgodovinsko tankočutnostjo v novem prevodu poskrbi, da partijske cenzure več ni. Festival bo tako s tankočutno noto skrbel za uravnoteženost zgodovinskega pogleda na pretekle vojne.

V Mestu knjig se bo od naslednjega torka do petka odvijal tudi knjižni sejem, festival pa bo spremljal bogat glasbeni program. O soorganizatorjih dogodka in glasbenih poslasticah, ki jih lahko najdete v Novi Gorici ta in prihodnji teden, pa več Šabjan:

izjava

Selimo se na ljubljansko kulturno sceno. V Galeriji P74 se bo danes odvila otvoritev razstave Zmagovite štiri, skupinska predstavitev velikih umetnic, ki so v zadnjih desetletjih pomembno zaznamovale sodobno umetnost na področjih slikarstva, eksperimentalne grafike, performansa in javne umetnosti. Na razstavi bodo predstavljena dela italijanske umetnice Marie Lai, romunske Gete Brătescu ter slovenskih Milene Usenik in Adriane Maraž. Več o vsebini razstave pove kustos Tadej Pogačar:

izjava

 
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.