Vulve in tigri

Kulturna ali glasbena novica
16. 4. 2019 - 15.10

Na pobudo Emanata v okviru Sindikata odklonskih entitet bodo danes ob 20.00 v Gromki po šestih letih ponovili slovensko adaptacijo gledališke predstave Večna medikacija, ki je bila premierno izvedena 14. maja 2006. Platforma Sindikat odklonskih entitet od 13. do 18. aprila na različnih prizoriščih po Ljubljani organizira dogodke, ki izhajajo iz temeljev nove komedije, performativnega humorja, ironije, satire, parodije in družbenega komentarja. Več o konceptu in programu letošnjega sindikata nam je povedala soorganizatorka Sabina Potočki.

Izjava

Večna medikacija je stvaritev flamske režiserke, dramatičarke in performerke Marijs Boulogne. Ustvarjalka, ki deluje na področju gledališke režije, nove medijske umetnosti in interdisciplinarnosti, v svojem delu kroži po temah seksualnosti, komedije in ženske strategije osvobajanja skozi čas. Med drugim nastopa kot pevka, harmonikarica in pripovedovalka zgodb. Zakaj so se odločili ponovno obuditi predstavo, smo povprašali Sabino Potočki.

Izjava

Performans Večna medikacija v slogu ’fairground’ oziroma sejemskega gledališča je stičišče gledaliških trkov, ki se kaže na otročji, luciden in perverzen način, v središče postavlja zgodbo o dekletu Rosi, ki ne joče in ki jo oplodi Jezus Kristus Mašina. Režijo in priredbo slovenske adaptacije sta pripravili Simona Semenič in Marija Boulogne, besedilo je poslovenila Tanja Lesničar Pučko, nastopata pa Barbara Krajnc in Jelena Rusjan.

V sklopu dogodkov letošnje platforme si lahko v Galeriji Alkatraz do četrtka ogledata razstavo malih kvačkanih del in interaktivno razstavo poimenovano Robotka Betty Atari bo rešila svet, ki jo je Marijs Boulogne zasnovala v seriji Swels. V tej seriji umetnica uporablja tradicionalna ročna dela, s katerimi je spletla nabor spolnih organov iz različnih prevodnih materialov.

Iz nekonvencionalnih odrskih desk prehajamo med štiri stene galerije Contra, kjer bo danes ob 19.00 otvoritev razstave ameriškega slikarja Johna Newsoma. Galerija Contra na Starem trgu 1 v Ljubljani je eden novejših galerijskih prostorov. Iz hrvaške prestolnice so se v našo preselili jeseni leta 2018. Njihovo poslanstvo vodi želja po predstavitvi umetnikov, ki razstavljajo po svetovno znanih galerijah, kot so Gagosian n Metropictures v New Yorku. Več o konceptu galerije nam je povedal Filip Bosanac, vodja ljubljanske galerije Contra.

Izjava

Imaginarij Johna Newsoma določa živalski svet, natančneje velike mačke, kot sta jaguar in tiger, postavljene v prvi plan slike. Kot zapiše, ne gre zgolj za podobe, temveč za metapodobe, ki ne upodabljajo zgolj velikih mačk kot takih, temveč celoten proces in strukturo slike. Vprašanje dneva se torej glasi: Ali gledaš tigra ti, ali gleda tiger tebe? Mjav.

Kulturne novice je pripravila Kaja

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.