Ritual kapitala in emancipacija v brezspolnost

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
15. 3. 2013 - 10.00

Nov teden, novo Napihovanje. Nova kriza, nov Kapital. Ah, saj veste: že nekaj let vztraja ta naša finančna in gospodarska kriza. Naš parlament, Evropska trojka in še marsikdo deluje že povsem obupan. Toda nič bat', dragi proletarci in še bolj drage proletarke, prihaja, da nas bo vodil skozi krizne viharje in neurje nov Kapitan, se opravičujem, nov Kapital. No, pač nova izdaja prve knjige Marxovega Kapitala.

Da si sploh lahko predstavljate, kako veliko delo je Kapital, nekaj zanimivosti: izdaja knjige potrebuje svoj lastni dvodnevni kolokvij, namreč da se to brezčasno delo kontekstualizira - sicer pa sumimo, da v skladu z Marxovo zavezanostjo dialektičnim triadam obstaja še tretji dan kolokvija, kjer se bo na skrivaj spekulativno odpravilo njegovo kontekstualizacijo v brezčasna komunistična nebesa.

Za Kapital boste v redni prodaji morali odšteti 60 evrov - izgleda kot lopovska prodaja nad ceno, o kateri govori sam Marx v Kapitalu? Toda, bratje in sestre proletarstva, tudi socialisti in komunisti morajo preživeti, da lahko za vas in v vašem imenu bijejo razredni boj. Kako pa mislite, da je lahko Marx pisal Kapital? - namig: Engels, Manchester, tovarna, izkoriščanje, profit - 60 evrov je potemtakem zgolj dosledni marksizem.

Kapitalu boste morali tudi posvetiti vse proletarske dni v letu. Torej vsak dan, razen sobote in nedelje. Ker to pomeni, da bo Kapital vaš spremljevalec tudi na delovnem mestu, kjer boste na licu mesta lahko ozaveščeni o krivicah, ki se vam godijo, lahko morda tudi pričakujemo bolj prikladno žepno izdajo Kapitala. In če upoštevamo, da je trenutno pri nas čas protestov in da so očitno vile nevarno sredstvo boja, lahko morda pričakujemo še posebno izdajo Kapitala s srpom in kladivom. Držimo pesti.

Vsi tisti, ki pa se niste pripravljeni konvertirati v proletarstvo, ste v težavah, vsaj če ste ženska. Zakaj? Ja, ker ne obstajate! Žensk izven razrednega boja ni. Tudi jih ni na strani kapitalistov - ne pozabite, to so pošasti. Zato ko rečemo ženske, mislimo proletarke. Osmi marec je dan ozaveščenih proletark ali neozaveščenih žensk. Ženska - če misliš, da si ženska, da je to tvoja identiteta, potem se žal motiš. Ti si razred, ti si specifična sfera ekonomije, ki je izkoriščana s strani pošastnih kapitalistov. Toda eksploatacija je pri tebi dvojna! Poleg klasične eksploatacije delovne sile, si eksploatirana še pri reprodukciji delovne sile, pri domačem gospodinjstvu - jebejo te z vseh strani, plača pa nihče.

Ne! Proletariat ne pristaja na poglabljanje spolnih razlik. To kapitalistično zvajanje ženske, se opravičujem, proletarke nazaj v patriarhalno družbo, kjer dominirajo fevdalistično naravnani moški - to definitivno niso proletarci -, ni dopustljivo.  Ženska je tako v primežu fevdalističnih moških na domačem podeželju in nespolnih urbanih kapitalističnih pošasti, toda njena prava podoba in transcendentna bit je proletariat, njeno mesto je razredni boj, njen cilj je ekonomska emancipacija.

Zato: vse ženske, združite se! Ničesar nimate izgubiti, le lasten spol. Proletariat namreč ne pristaja na poglabljanje spolnih razlik - to so le razredne razlike in te je potrebno odpraviti. Komunizem bo odpravil to klavrno podobo, ki jo imamo za žensko. Ne bo več razrednih in s tem tudi ne spolnih razlik. Odpravilo se bo moškost in ženskost - to sta le družbena konstrukta kapitalizma. Izpolnile so bodo Marxove sanje iz Židovskega vprašanja - vzpostavil se bo spekulativno poenoten generični človek, transcendenten spolu in razredu. S Kapitalom v roki.

Da ga ne fašete od zadaj, ampak od spredaj, poskrbi Napihovanje.

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Odličen prispevek, a nevreden, da ga objavi komunajzarski RŠ. Tako kvalitetne zadeve prosim pošiljajte nam na druzina@druzina.si.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness