21. 7. 2013 - 20.00

"Skok" Tehching Hsieha

Audio file

Ponavljamo premierno in inavguralno edicijo oddaje Objekt meseca! Oddajo je pripravila Pia Brezavšček.

***

V prvi ediciji oddaje »Objekt meseca«, ki se ukvarja z izpraševanjem arhivov in se posveča enemu samemu bolj ali manj pozabljenemu umetniškemu objektu ter ga interpretira na novo, že kršimo pravila. Današnji obravnavani objekt namreč ne bo objektne, ampak dogodkovne narave – torej dematerializirana umetnina, od katerega je ostalo le nekaj malega dokumentarnega gradiva.

Posvetili se bomo enemu izmed zgodnjih del tajvanskega umetnika Tehching Hsieha (Dučing Šeja), ki je sicer bolj znan po svojih petih enoletnih performansih. V teh je bil zaporedoma po leto dni zaprt v kletki; se eno leto vsako uro štempljal; leto preživel izključno zunaj, na ulicah New Yorka; bil eno leto privezan z manj kot dvoinpol metrsko vrvjo s performerko Lindo Montano; leto dni pa se ni v nobenem oziru ukvarjal z umetnostjo.

Njegovo umetniško snovanje ima predzgodovino. V New York je prišel kot ilegalni imigrant. Iz tovorne ladje, na kateri je delal, je blizu ameriške obale skočil v vodo in izplaval na suho ter se nato nekaj let preživljal kot pomivalec posode. Že pred tem pa je v rodnem Tajpeju ob bornem zavedanja o tokovih konceptualne in body-art umetnosti na zahodu v začetku sedemdesetih zasnoval prav poseben dogodk. Tudi to je bil skok, a tokrat ne pragmatične narave, kakršen je bil skok z ladje. Gre za »Skok« oziroma »Jump piece« iz leta 1973, tokratni »Objekt meseca«.

Tehching Hsieh se je v svojem »Skoku« pognal z drugega nadstropja, skoraj 5 metrov proti tlom, pri čemer si je ob pristanku na beton zlomil oba gležnja. Dogodek je skrbno dokumentiral s fotografskimi sekvencami in na 8 milimetrski film. Danes so ostale samo fotografije, film je Hsieh (Šej) na neki točki sam uničil.

Avtorji del

Dodaj komentar

Komentiraj