Stripburger, vse najboljše!

Oddaja
16. 12. 2017 - 18.00

Ob 25. obletnici Stripburgerja intervju z odgovornim urednikom, Davidom Krančanom.

Listamo Stripburgerjeve nove "tri ljudske v stripu" (Tanja Komadina - Zakaj se psi vohajo?, Matej Lavrenčič  - Prevzetna opica, Miha Hančič  - Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš).

Recenzija stripovske biografije Edvarda Muncha - Steffen Kverneland (Zagreb VBZ, 2017). Napisala: Iva Boras.

Izsek posnetka iz Striparne Pritličje ob izidu Kako je Jaka Racman postl fašist? - Iztoka Sitarja (z njim se je pogovarjala avtorica spremne besede Ana Bogataj). - CELOTEN POSNETEK NAJDETE NA DNU STRANI

 

OBVESTRIPNIK

do 13.1. v galeriji Prešernovih nagrajencev – Kranj, Glavni trg.

Razstava Tomaža Lavriča.

 

Do 12. januarja v Galeriji Domžale

Razstava Cankar v stripu: nastali literarno - likovni dvojci poustvarijo Cankarjeva besedila, ki jih za stripovsko izvedbo tudi na novo poimenujejo:
Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina naredita »Moj lajf«, Žiga X. Gombač in Igor Šinkovec »Hlapca Jerneja in pasjo pravico« ter Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič »Hlapce - ko angeli omagajo«.

 

18.12. ob 18:00 – Strparna Pritličje

Otvoritev razstave Kaje Avberšek. Kaja Avberšek je vizualna umetnica, ki ustvarja na področju ilustracije, stripa, stenskih poslikav, oblikovanja objektov, gledališke scenografije in pisanja besedil med Ljubljano, Lizbono, Berlinom in Las Palmas de Gran Canaria.Razstava "Rišem z in za Kalina" prikazuje dela, ki so nastala za tem, ko je Kalin za darilo dobil barvice in zvezek in sta s Kajo začela družno risati. Govori o tem, kako je sprejela svojo novo persono in poiskala ravnotežje med družino in delom, kar se dá in to je tudi njeno sporočilo.

 

19.12. ob 16:00 do 19:00 – Komuna Kino Šiška

Stripovski bazar.

19.12. ob 20:00 – Komuna Kino Šiška – Stripolis

Prednovoletni gost bo izjemni newyorški risar Robert Sikoryak prek Skypa, ki si je kariero skoval iz brezhibne imitacije tujih stripov, ki preigravajo dela svetovne književnosti - Kafka s Snoopyjem, Mali Nemo z Dorianom Grayem in Batman v Zločinu in kazni so le nekateri od naslovov strani njegove klasike Masterpiece Comics. Nadaljevanje omenjenega dela je že v pripravi, na letošnjem festivalu San Diego Comic Con pa je mojster gladko razprodal celotno naklado Trumpovih citatov na naslovnicah starih superherojskih zvežčičev, da Applovih Terms and Conditions s Steveom Jobsom v vlogi par ducatov starih in novih risanih junakov niti ne omenjamo. Pogovor z Robertom bo vodil Izar Lunaček in bo potekal v angleščini.

 

30.1. ob 20:00 – Stripolis v Kinu Šiška.

Januarski Stripolis bo ponudil vpogled v stanje na balkanski stripovski sceni, ki ga je povzročil razpad SFRJ v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Koliko je bilo škode in kaj se je iz balkanskih vojn rodilo novega na področju stripa, bo na predavanju razkrila Pia Nikolič.

 

CELOTEN POSNETEK POGOVORA Z IZTOKOM SITARJEM:

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.