Nebo se plavi, črnijo se Atene

Oddaja
2. 9. 2023 - 15.00

Intro

Kot vse kaže, bo nekaj navijačev Dinama iz Zagreba njemu dalo še kaj več od mladosti. Osmega in devetega avgusta je grška policija namreč aretirala 98 Bad Blue Boysov po množičnem pretepu na ulicah Aten z navijači nogometnega kluba AEK, ki slišijo na ime Original 21. Za vseh 105 aretiranih, z Bad Blue Boysi si celice delijo tudi pripadniki skupine GATE 13, ki navijajo za Dinamov bratski klub Panathinaikos iz Aten, je atensko sodišče dosodilo pripor, kjer po grški zakonodaji lahko ostanejo do leta in pol.

Obtožnico proti Bad Blue Boysom in pripadnikom GATE 13 sestavljajo štiri kazniva dejanja: uboj iz malomarnosti, združevanje v zločinsko organizacijo, posedovanje eksplozivnih sredstev in povzročitev eksplozije. Poleg tega bo sodišče navijačem sodilo zaradi prekrškov, kot so kaljenje javnega reda in miru, nasilje, uporaba orožja, poškodovanje tuje lastnine, nelegalno posedovanje orožja in poskus povzročitve telesnih poškodb. A dovolj pravniškega žargona. Poskusimo po domače.

Uefini in hrvaški ukrepi proti navijačem.
 / 24. 11. 2019
Osmega avgusta, na dan, ko bi morala v kvalifikacijah za nogometno Ligo prvakov v Atenah zaigrati domači AEK in zagrebški Dinamo, je v Grčijo vstopilo približno sto Bad Blue Boysov. Navijači Dinama v Atene zagotovo niso prišli na tekmo, saj je evropska nogometna zveza, znana kot UEFA, prepovedala gostujoče navijače tako na tej kot na povratni tekmi v Zagrebu, ker je ocenila, da gre za preveliko varnostno tveganje. Po govoricah na družbenih omrežjih pripadnikov skupine Bad Blue Boys, ki so v svetu navijaštva edini zanesljiv vir, so navijači AEK uradno, kolikor je to med navijači mogoče, povabili Bad Blue Boyse na tako imenovano ferko – pošten pretep med navijaškima skupinama. Originalsi in Boysi so namreč ideološki sovražniki: medtem ko se navijači AEK-ja večinoma identificirajo kot antifašistična navijaška skupina, se Boysi radi ozaljšajo z neonacistično in ustaško simboliko katoliškega značaja. 

Ferka, ki je vključevala palice in nože, česar so grški navijači vajeni, je zahtevala vsaj deset hujših poškodb, poleg tega pa so navijači z nožem ubili pripadnika skupine Originals Mihalisa Katsurisa, vendar sta morilec in njegova klubska pripadnost še neznana. Ostalo je zgodovina.

Najverjetneje predvsem zaradi umora, pa tudi zaradi prestavitve tekme je zdaj že zloglasna ferka sprožila močan odziv hrvaške, grške in ostale balkanske ter navijaške javnosti. Med prvimi se je seveda oglasila navijaška skupina Bad Blue Boys na svojih družbenih omrežjih. 

Pripor bratov Mamić in tudi začetek osuševanja hrvaške nogometne mlakuže?
 / 12. 7. 2015
Citiramo: Prisiljeni smo se oglasiti po nepomnjenem linču nad Bad Blue Boysi v Atenah, ki so ga sprožili grški mediji in njihova javnost. Pri vsem tem, na žalost, sodeluje tudi dober del hrvaške javnosti in medijev. Ustavite ta linč, usmerjen zoper stotino hrvaških državljanov in ne sodelujte v njem! Ne uničujte življenj mladih ljudi in ne igrajte se z njimi zaradi senzacionalizma!

Odziv Bad Blue Boysov in hrvaške javnosti komentira sociolog z Univerze v Zadru Krešimir Krolo. 

Izjava

Tiho seveda nista mogla ostati niti najpopularnejša tekmovalca v resničnostnem šovu, ki mu rečemo hrvaška politika. Najprej je spregovoril predsednik Hrvaške Zoran Milanović.

Milanović

K očitkom iz Grčije, da Milanović napada neodvisnost grškega sodstva, je moral dodati predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković.

Plenković 1

Plenković, ki se za razliko od Milanovića ne bi nikoli in nikdar vpletal v neodvisnost grškega sodstva, je predstavil še aktivnosti vlade glede Bad Blue Boysov v Atenah. Plenković 2 Odziv najprepoznavnejših političnih glav na Hrvaškem komentira profesor sociologije na Fakulteti za hrvaške študije v Zagrebu Renato Matić.

Izjava

Grške parlamentarne volitve ali draga predvolilna anketa
 / 22. 5. 2023
Povsem drugače od hrvaških so se odzvali grški politični superzvezdniki. Če že ne moremo z gotovostjo trditi, da je grška policija namerno dopustila ulični spopad, da bi lahko na primeru Bad Blue Boysov disciplinirala domače navijaške skupine, je ferka na ulicah Aten zagotovo koristila populizmu predsednika grške vlade Kiriakosa Micotakisa. Še preden je po junijskih parlamentarnih volitvah Micotakisova konservativna stranka Nova demokracija ohranila svojo vladavino, je njegova vlada stavila na protinavijaško, če hočete protihuligansko demagogijo. Februarja lani je po umoru Alkisa Kampanosa, navijača nogometnega kluba PAOK iz Soluna, Micotakis že napovedal in parlament tudi sprejel zakon o prepovedi navijaških skupin. Od tedaj sme imeti vsak klub le eno registrirano navijaško skupino, ki deluje v prostorih nogometnega kluba. A zakona v Grčiji očitno še niso uveljavili. Pred dvema tednoma, torej po ferki med Originalsi in Boysi, je Micotakis prepoved navijaških skupin napovedal še enkrat. Odziv grške politike komentira Matić. 

Izjava

Če so si pri obsodbi nasilja Bad Blue Boysov v grški koaliciji in opoziciji enotni, največja opozicijska stranka Siriza premierju Micotakisu očita populistično napovedovanje ukrepov, ki jih je že sprejel, in neupravičeno vztrajanje pri podpori ministru za varnost državljanov Joanisu Oikonomuju. Ta ostaja na položaju kljub temu, da grška policija ni preprečila uličnega pretepa, čeprav je za ferko in prihod Bad Blue Boysov vedela že vsaj štiri dni prej. Hrvaško notranje ministrstvo je sporočilo, da je o možnosti prihoda navijačev v Grčijo tamkajšnjo policijo obvestila že v petek, četrtega avgusta. Hkrati je o potovanju opozorila tudi srbsko, črnogorsko, albansko, makedonsko in kosovsko policijo. Črnogorska policija je celo vse ostale obvestila, da je 7. avgusta med tretjo in šesto jutranjo 120 hrvaških državljanov vstopilo v Albanijo v 21 avtomobilih. Delovanje grške policije je za N1 Hrvatska komentiral kriminalist Željko Cvrtila.

Cvrtila

Ni jedne nema bolje od naše policije!
 / 26. 1. 2021
Rezultati ferke med domačimi Original 21 in zagrebškimi Bad Blue Boys so sledeči: en umor, desetina poškodovanih, 105 navijačev v priporu, prepoved gostujočih navijačev na evropskih tekmah Dinama v gosteh, prepoved navijaških skupin v Grčiji in zvrhana mera dnevnopolitičnega obračunavanja. Veliko za eno noč. Seveda pa ne gre za eno sámo noč. Boysi in Originalsi so se za ferko dogovorili vsaj teden dni prej, mitološko pa lahko vojno med Bad Blue Boysi in Atenami razvlečemo vse do leta 2015, ko so Purgerje družno z navijači Crvene zvezde iz Beograda pretepli navijači atenskega Olympiakosa. Konec koncev problem sploh ni v dotičnem pretepu, ki se je končal z umorom. Navijaško gibanje že vse od osemdesetih let prejšnjega stoletja spremlja bolj ali manj organizirano nasilje, pojasni Renato Matić.

Izjava

Po glasbenem premoru bomo zapustili območje pretepa v Atenah in se preselili na splošnejše polje, na katerem rasteta navijaštvo in nasilje. 

GLASBENI PREMOR: Bad Blue Boys - Sve je to zbog Dinama

Še vedno poslušate Balkan ekspres o nogometnem navijaštvu med Triglavom in Vardarjem, pa i šire. Da bi razumeli slojevito in zapleteno navijaško kulturo, se moramo vrniti tik pred razpad Jugoslavije, ko se je navijaštvo povezalo z etničnim nacionalizmom, najočitneje na tekmi med Dinamom in Crveno zvezdo v Zagrebu leta 1990. Genezo jugoslovanskega navijaštva povzame sociolog z Univerze v Zadru Krešimir Krolo. 

Izjava

Vojaški mobilizaciji med vojnami v devetdesetih je sledila politična mobilizacija v okviru posameznih tranzicijskih republik.

Izjava

Vendar se današnji navijači od navijačev s preloma tisočletja razlikujejo po zmožnosti samoorganizacije in pripravljenosti na organizirano nasilje, nadaljuje Krolo. 

Izjava

Zmožnost za organizacijo in hiter odziv pri navijačih najlažje opazimo ob naravnih katastrofah in drugih krizah, ko državne institucije velikokrat zaspijo

Izjava

S strani privržencev ustanovljeni in vodeni športni klubi ter njihovo demokratično upravljanje
 / 17. 5. 2015
Kljub temu da lahko na splošno zgodbe o navijačih beremo zgolj in samo v rubrikah črne kronike, Krolo opozarja na pozitivno razsežnost organiziranih navijaških skupin. 

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness