Britoff elektronskih cigaret

Aktualno-politična novica
24. 6. 2015 - 7.00
 / BritOFF

7.05

V Libanonu se je v tamkajšnjem največjem zaporu Roumieh zgodil protestni upor zapornikov. Ti so razdejali več celic ter ranili nekaj sojetnikov. Zaporniki od oblasti zahtevajo izboljšanje življenjskih pogojev ter bolj humano obravnavo. Upor naj bi zanetila odločitev vodstva zapora, ki je zaostrila pregledovanje obiskovalcev zapora z namenom preprečevanja tihotapljenja prepovedanih snovi ter predmetov v zapor. Incident se je zgodil le nekaj dni po razkritju spornih videoposnetkov, ki prikazujejo nehumano ravnanje paznikov z jetniki in tudi uporabo mučilnih tehnik.

Madžarska se je odločila, da ne bo več upoštevala pravil Evropske unije v zvezi z migranti. Pravila, ki velijo, da je znotraj schengenskega brezcarinskega območja za urejanje formalno-pravnega statusa migrantov odgovorna vstopna država, po mnenju vlade Viktorja Orbana od Madžarske zahtevajo preveč. Kaj se bo zdaj zgodilo z migranti, ki so mejo prečkali preko Madžarske in nato odšli v ostale države članice Evropske unije, zaenkrat ostaja neznanka. Zgolj lansko leto je v Unijo preko Madžarske vstopilo 60.000 migrantov. Vlada Viktorja Orbana pri reševanju te problematike med drugim načrtuje tudi postavitev večmetrskega obmejnega zidu.

 

Tobačna korporacija Phillip Morris International za razvoj nove generacije elektronskih cigaret najema rekordno število strokovnjakov. Podjetje je pred kratkim v svojem švicarskem raziskovalnem oddelku zaposlilo 400 novih sodelavcev in njihovih pomočnikov. Ti bodo raziskovali novo tehnologijo elektronskih cigaret, od katere si tobačna podjetja obetajo večje zaslužke, sočasno pa boljšo javno podobo. Več v Britoffu ob osmih.

8.05

Tobačna korporacija Phillip Morris International za razvoj nove generacije elektronskih cigaret najema rekordno število strokovnjakov. Podjetje je pred kratkim v svojem švicarskem raziskovalnem oddelku zaposlilo 400 novih sodelavcev in njihovih pomočnikov. Ti bodo raziskovali novo tehnologijo elektronskih cigaret, od katere si tobačna podjetja obetajo večje zaslužke, sočasno pa boljšo javno podobo.

Tobačna podjetja so znanstvenike najemala že v preteklosti, a še nikoli v tolikšnem obsegu kot zdaj. Podjetja zanima predvsem visoko izobražen kader. Repertoar poklicev, ki zanimajo tobačni sektor, je predvidljiv: od kemikov, toksikologov, biologov do izkušenih pravnikov.

A Phillip Morris tu ni osamljen primer. Za podobne poslovne ukrepe so odločajo tudi ostala tobačna podjetja, predvsem tista, ki stavijo na razvoj najnovejših elektronskih tobačnih izdelkov, ki vse bolj učinkovito izpodrinjajo klasične. Vsa podjetja ciljajo na pravne praznine, saj elektronske cigarete zaenkrat še niso najbolj jasno opredeljen produkt s strani ključnih zdravstvenih institucij, denimo ameriške FDA. V praksi to pomeni, da produkti zaenkrat še niso tako obdavčeni kot tradicionalni tobačni izdelki.

Poleg tega želijo proizvajalci cigaret preko financiranja raziskav dokazati, da njihovi novi elektronski izdelki niso več tako škodljivi. To bi za proizvajalce pomenilo, da bi lahko lažje izpolnili, oziroma bolje rečeno, obšli zakonske zahteve različnih držav. Posledično bi na trgu lahko ponudili cenejše izdelke. Poleg tega veliki tobačni konglomerati usmerjajo veliko upanja v nove ugotovitve, ki bi lahko izzvale izsledke dosedanjih zdravstvenih raziskav o škodljivosti dolgotrajne uporabe tobaka. S tem bi lahko sebi v prid obrnili zdaj precej negativno nastrojeno javno mnenje.

Phillip Morris namerava v zdravstvene in pravne raziskave e-cigaret vložiti preko 2 milijardi dolarjev. A obeti so veliki: tobačni konglomerati pričakujejo, da bodo svoje izdelke lažje tržili, hkrati pa kovali večje dobičke na račun povečanega obsega prodaje. Paradoksalno jim bodo pri dosegi teh ciljev pomagali tudi nekateri ljudje, ki so do zdaj svoje delo posvečali raziskovanju škodljivosti kajenja.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.