BritOFF MARTE

Aktualno-politična novica
28. 10. 2014 - 7.05
 / BritOFF

Sedma

Islamistične uporniške skupine, povezane z Al Kaido, so sprožile silovito ofenzivo v severozahodnem sirskem mestu Idlib, sicer prestolnici istoimenske province. Islamistični borci, v ofenzivi naj bi sodelovala tudi uporniška skupina Al-Nusra, naj bi s hitrim in učinkovitim napadom uspeli zasesti nekaj vladnih zgradb v mestu, vladnim silam pa, preden so sprožile povračilni napad, prizadejati precejšnje izgube. Sirski uporniki sicer zasedajo večji del province Idlib, medtem ko je samo mesto po kratkem uporniškem zavzetju leta 2012 ves čas ostalo v rokah režimskih sil sirskega predsednika Bašarja al Assada.  

Afganistan ob odhajanju ameriških in britanskih vojaških sil vse bolj kaže njuno nemirno zapuščino. V Bagdadu je prišlo do novega bombnega napada - v razstrelitvi avtomobila v četrti Karada v središču mesta je bilo ubitih najmanj 15 ljudi, več kot dvakrat toliko pa je bilo ranjenih. Napad se je zgodil na trgu Vatik, kjer so se sicer med drugim zbirali šiitski romarji, ob prazniku ašura namenjeni v zanje sveto mesto Karbala.

Španska policija je v okviru protikorupcijske operacije po vsej državi aretirala več kot 51 oseb, med njimi tudi vodilne člane vladajoče Ljudske stranke. Aretirane španski preiskovalni organi bremenijo aktivnega in pasivnega podkupovanja pri oddaji mestnih in občinskih gradbenih naročil ter naročil za različne storitve. V dveh letih naj bi bilo tako nezakonito izplačanih 250 milijonov evrov. Med aretiranimi je sicer 6 županov iz regije Madrid ter politik Francisco Granados, med letoma 2004 in 2011 drugi najvplivnejši član Ljudske stranke premiera Mariana Rajoya.

Osma

Na zatožno klop podgoriškega višjega sodišča je po skoraj letu dni čakanja in serijskih preložitvah sedla dvajseterica od dvaindvajsetih obtoženih nedovoljene trgovine z mamili, s čimer ena medijsko odmevnejših operacij črnogorskih preiskovalcev v zadnjih letih na področju narko kriminalitete, imenovana “akcija Marta”, začenja dobivati sodni epilog. Višje tožilstvo osumljence, zbrane okoli bratov Miroslava in Momčila Milića, bremeni, da so v preteklih letih na območju Podgorice, Bara, Kotorja, Nikšića in Tivata sodelovali pri dilanju heroina, kokaina in suboteksta  suboteksa, zaradi več kosov orožja, ki ga je črnogorska policija zasegla med hišnimi preiskavami, pa so tri izmed njih obtožili še nedovoljenega posedovanja le-tega.

Črnogorski kriminalisti so v sodelovanju z oddelkom za boj proti prepovedanim drogam in prekupčevanju ter posebno enoto pri črnogorski policiji po večmesečnem opazovanju sklepne hišne preiskave sicer izvedli že v začetku septembra lani. Navdahnjeni s cenenimi akcijskimi filmi so v soju televizijskih kamer v jutranjem mraku z avtomatskim orožjem razmetavali stanovanja 16 osumljencev - preostali so se zaradi drugih zadev že nahajali v zaporu - in brskali za dokazi. Našli so bolj malo, toda dovolj za posebno tiskovno konferenco in smele zaključke. Tamara Popović, port-parolka črnogorske policije.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Čeprav so se preiskovalci v operaciji Marta pri hišnih preiskavah morali zadovoljiti le z najdeno tehtnico, ducati mobilnih telefonov in snovmi za mešanje prepovedanih drog, naj bi bili bolj obremenjujoči dokazi zbrani že v pred-fazi same preiskave. Črnogorski kriminalisti in policisti naj bi v večmesečni akciji prestregli več pošiljk s prepovedanimi želenimi snovmi ter pri tem zaplenili dobrih 500 gramov heroina, 20 gramov kokaina in večje količine snovi za njuno mešanje.

Policijske zaplembe pol kilograma heroina in prgišča kokaina bi bile resnim narko organizacijam z mednarodnim pedigrejem v posmeh, no, tudi črnogorsko tožilstvo pa v obtožnici kljub medijski odmevnosti operacije Marta priznava, da gre v tem primeru za skupino z omejenim, predvsem lokalnim delovanjem. Osumljeni naj bi skupaj z znotraj združbe nižje rangiranimi in za zdaj še neznanimi pomočniki organizirali predvsem ulično prodajo omenjenih opojnih sredstev in s tem pridobili materialno korist.

Skupini naj bi pomagal tudi Rajko Radža Radanović, sicer policijski inšpektor in član posebne skupine za boj proti prepovedanim drogam. Zoper Radanovića je bil zaradi tega sprožen še postopek zaradi zlorabe uradnega položaja, proces proti njemu pa teče ločeno. Enako velja tudi za Edina Mehovića, ki se nahaja na begu. Večina obtoženih se je na prvem sodnem naroku sicer branila z molkom.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.