Britoff nepremičninskih špekulacij

Aktualno-politična novica
17. 6. 2015 - 7.00
 / BritOFF

7.05

Iz Sirije neuradno poročajo o sestrelitvi ameriškega drona. Sirska vojska pod vodstvom režima Bašarja Al Asada je sporočila, da so sestrelili ameriško brezpilotno letalo, ki je vstopilo v njihov zračni prostor brez privolitve režima v Damasku. Sočasno so iz Pentagona sporočili, da so izgubili zvezo z enim izmed svojih brezpilotnih letal, ki je letelo  v skrajno severovzhodni sirski provinci Lakita med Sirijo in Turčijo.

Evropski uniji bo po ocenah Evropske komisije najverjetneje uspelo doseči zastavljene cilje omejevanja izpustov toplogrednih plinov do leta 2020. Ambiciozni cilji, ki jih je Evropska unija sprejela, so denimo predvidevali 20-odstotno zmanjšanje ključnih izpustov toplogrednih plinov, kot je ogljikov dioksid. Pri tem večina večjih držav Unije ciljev ne bo uspela doseči, račun pa bodo očitno uspešno poravnale manjše članice, ki so bile bistveno bolj uspešne pri implementaciji okolju prijaznih politik.

V Kaliforniji je vrhovno sodišče razsodilo, da najnovejši zakon mestnih oblasti, ki vsem nepremičninskim investitorjem nalaga obvezujočo ponudbo socialnih stanovanj, ne krši ameriške ustave ali zakonov. Sodišče je v zadevi odločilo soglasno in s tem mestu Los Angeles omogočilo izvajanje novega načrta zagotavljanja cenovno dostopnih bivalnih kapacitet. Več v Britoffu ob osmih.

8.05

V Kaliforniji je vrhovno sodišče razsodilo, da najnovejši zakon mestnih oblasti, ki vsem nepremičninskim investitorjem nalaga obvezujočo ponudbo socialnih stanovanj, ne krši ameriške ustave ali zakonov. Sodišče je v zadevi odločilo soglasno in s tem mestu Los Angeles omogočilo izvajanje novega načrta zagotavljanja cenovno dostopnih bivalnih kapacitet.

Predlagana rešitev nalaga vsem nepremičninskim investitorjem, da 15 odstotkov stanovanj prodajo po znižanih in ne tržnih cenah. V primeru, da želi imeti investitor sosesko brez ekonomsko šibkejših naseljencev, lahko razliko med tržno ceno in zahtevanim popustom plača tudi v mestni sklad, ki nato gradi svoja neprofitna stanovanja.

Po celotni Kaliforniji precej primanjkuje stanovanj vseh vrst. Pomanjkanje je najbolj pereče na obalnem delu, kjer je večina večjih mest. Cene tamkajšnjih stanovanj za štirikrat presegajo cene povprečnega ameriškega doma. Problema se je najprej lotilo mesto San Jose, ki je daljnega leta 2010 sprejelo prve ukrepe za povečanje socialno dostopnih stanovanj in s tem postavilo zgled ostalim mestom.

A vsi z ukrepom niso zadovoljni. V Kalifornijskem združenju gradbene industrije so ukrepu že od samega začetka nasprotovali in ob njegovi uvedbi tudi zahtevali ustavno presojo vrhovnega sodišča. Pri tem so se nepremičninski agenti, investitorji ter špekulanti sklicevali na sveto načelo pravice do zasebne lastnine, ki naj bi jo kršil novi zakon.

Vrhovni sodniki so vse njihove očitke zavrnili ter pri tem izpostavili, da nov pravilnik rešuje problematiko, navajamo dobesedno, “pomanjkanja cenovno dostopnih bivališč epskih razsežnosti”. Sodniki so pri tem izpostavili, da nepremičninski investitorji niso prisiljeni podariti svojih posesti ali plačati neupravičenih zahtevkov v javno blagajno. Zakon zgolj regulira uporabo in izrabo prostora ter s tem zadovoljuje obči javni in lokalni interes. V dotičnem primeru je bila tako za obči kot lokalni interes prepoznana možnost nudenja cenejših bivalnih enot.

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness