BritOFF onkraj mavrice

Aktualno-politična novica
18. 6. 2017 - 12.00
 / BritOFF

V Madridu so se odvijale že druge letošnje demonstracije v podporo preselitvi prosilcev za azil v Španijo iz Grčije in Italije. Pod vodstvom Amnesty International in drugih nevladnih organizacij je približno 8000 protestnikov zahtevalo, naj španska vlada spoštuje svoje zaveze glede evropskih preselitvenih kvot iz leta 2015. Po tem načrtu se je Španija namreč zavezala sprejeti okoli 17 tisoč prosilcev za azil, dosedaj pa jih je v Španijo prispelo šele nekaj nad tisoč. V Španiji so se prve množične demonstacije v podporo spoštovanju preselitvenih kvot zgodile že februarja, ko se jih je udeležilo okoli 150 tisoč protestnikov. Evropski solidarnostni dogovor z Grčijo in Italijo je namreč predvidel preselitev med 100 in 160 tisoč prosilcev za azil po državah članicah EU do septembra letos, do začetka tega meseca pa jih je bilo preseljenih šele približno 20 tisoč. Evropska komisija je v četrtek naznanila, da bo začela pravni postopek zaradi kršitve preselitvega načrta proti Poljski, Madžarski in Češki. Poleg teh treh držav do začetka meseca nobenega prosilca za azil iz preselitvenega načrta nista sprejeli še Avstrija in Danska, Slovenija pa je v skladu s kvotami sprejela okoli 200 ljudi. Italijanska vlada pa je sredi tedna objavila podatek, da se je število migrantov po sredozemski poti povečalo za približno 20 odstotkov glede na enako obdobje lani.

V Ljubljani je potekala 17. povorka v podporo pravicam LGBT oseb in njihovih družin. Približno 1500 udeležencev se je pod geslom Odstiranje nevidnega sprehodilo od Metelkove do Novega trga in zahtevalo odpravo diskriminacije pri posvojitvi otrok s strani istospolnih parov in pravno ureditev položaja transspolnih in interspolnih oseb. Simona Muršec, ena izmed organizatork festivala Parada ponosa 2017, je poudarila tudi nedopustnost sovražnega govora in referendumov o človekovih pravicah ter obsodila težnje po spreminjaju zgodovinskega spomina v prid fašizmu. Zakon o partnerski zvezi, ki je stopil v veljavo februarja, izenačuje istospolne in različnospolne pare glede večine pravic in dolžnosti, razen pravice do posvojitve otrok in pravice do opoloditve z biomedicinsko pomočjo. Ministrstvo za notranje zadeve pa je februarja poslalo upravnim enotam dopis, v katerem je kot edino veljavno metodo za pravno priznanje spremembe spola označilo zdravniško potrdilo o opravljenem operativnem posegu. Ministrstvo je po posredovanju nevladnih organizacij Legebitra in TransAkcija dopis umaknilo sredi tedna, Združena levica pa je na vlado naslovila pobudo, naj spremeni Pravilnik o izvrševanju zakona o matičnem registru tako, da prosilcem za pravno priznanje spremembe spola ne bo več potrebno prilagati zdravniških potrdil. Dosedaj taka zdravniška potrdila namreč izdaja Interdisciplinarni konzilij za potrditev spolne identitete, ki odloča na podlagi diagnosticiranja prosilca z duševno motnjo transseksualizem.

Iraške oborožene sile so ob podpori ameriškega vojnega letalstva začele z ofenzivo na staro mestno jedro Mosula, ki ostaja zadnje območje v mestu pod kontrolo borcev združbe ISIS. Ofenziva je načrtovana s treh strani mesta, ki so že pod kontrolo iraških oboroženih sil, po trditvah Združenih narodov pa se v starem mestnem jedru nahaja več kot 100 tisoč civilnih prebivalcev. Število borcev združbe ISIS ni znano, v središču starega mestnega jedra pa se nahaja velika mošeja al Nuri iz 12. stoletja, kjer je Abu Bakr al Bagdadi leta 2014 območje razglasil za kalifat Islamske države. Mosul je kot gospodarsko-kulturni center asirskega kraljestva okoli 500 let pred našim štetjem nadomestil propadle Ninive, katerih ostanki danes sestavljajo del vzhodnega Mosula. Zaradi starosti mestnega jedra vanj ni mogoče vstopiti z oklepnimi vozili in težko vojaško opremo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness